Acasă Declarații Ministresa Educației, Ligia Deca, arhitecta ”României Needucate”, în prima zi de școală: ”Anul acesta este unul special”, cu cameră de detenție în școli

Ministresa Educației, Ligia Deca, arhitecta ”României Needucate”, în prima zi de școală: ”Anul acesta este unul special”, cu cameră de detenție în școli

0
0
50

Ministresa Educației, Ligia Deca, arhitecta ”României Needucate”, în prima zi de școală: ”Anul acesta este unul special”, cu cameră de detenție în școli.

Ligia Deca a vorbit despre importanța măsurilor introduse în acest an școlar. Conform ministrului Educației, școlile ar trebui să aibă mai multă putere de decizie. De altfel, acesta ar fi unul dintre motivele care au dus la introducerea sălilor de detenție.

Ligia Deca, despre sălile de detenție

”Au nevoie de măsuri pentru cei care deranjează ora. El este urmărit de un cadru didactic, nu se pune absență, dar se informează familia. Există și alte sancțiuni care se pot aplica. Este una dintre multele măsuri pe care regulamentul le prevede în astfel de cazuri”, a explicat Ligia Deca.

Potrivit ministrului, regulile introduse ar trebui să ducă la reducerea violenței în școli și la diminuarea cazurilor de bullying.

”Aceste măsuri izvorăsc fintr-o realitate socială (violență și bullying în școli. Când un elev deranjează ora, este limitarea dreptului la educație față de toți colegii lui. Vom putea vedea scăderea numărului de incidente, scăderea conflictelor pe care le vedem reflectate în diferite rapoarte. Am dat mai multe instrumente școlilor. Până la urmă, fiecare școală poate decide și lua măsuri. Nota la purtare se poate scădea pe modul, nu doar la final de an. Măsura vine din partea unor scoli care au avut parte de violență. Elevul poate să își îndrepte comportamentul astfel încât nota la purtare să crească”, a adăugat ministresa.

”Cred că nicicând școala prinde mai multe zâmbete decât azi.

Eu însămi trăiesc această zi cu nostalgie, la sfârșitul primei zile de școală. Rămâneam mereu cu emoția pe care mi-o dădeau începutul și revederea cu colegii mei și cu profesorii care îmi erau dragi.

Este un privilegiu pentru mine să mă aflu într-un loc al excelenței, un loc al viitoarelor elite ale societății și doresc bun venit bobocilor de clasa a IX-a în această școală ce formează constant lideri ai generațiilor pe care le crește.

Ne aflăm nu doar într-un loc al performanței dovedite, ci și într-un loc al empatiei și al toleranței, valori pe care școala are menirea să le cultive. Colegiul Național Mihai Viteazul este școala din România unde s-au deschis primele clase de copii din Ucraina fugiți din calea războiului.

Vă mulțumesc, aveți toată aprecierea mea pentru că ați dat acestor copii șansa de a-și regăsi universul de învățare, după ce și-l pierduseră.

Doamnelor și domnilor, anul acesta școlar este unul special, anul în care putem vorbi de schimbări vizibile în educație pentru toți copiii, indiferent de locul în care s-au născut. Am luptat pentru ca în fiecare clasă din fiecare școală din România copiii să primească bursă pentru a fi stimulați să își dorească să fie mai buni în fiecare zi.

Sprijinim progresul, însă în aceeași măsură sprijinim performanța prin bursele de excelență olimpică pe care le acordăm. Ne dorim ca școala să fie un loc potrivit pentru o educație de calitate și avem investiții în școli așa cum nu am avut niciodată în ultimele trei decenii. Inclusiv aici știu că vă așteaptă în clase niște table smart. Vă veți bucura curând și de laboratoare inteligente pentru informatică și știință.

Datorită investițiilor din toată țara și prin implicarea autorităților locale, școala poate sprijini atât performanța, cât și incluziunea și echitatea. Dotări în toate școlile laboratoare inteligente în peste 1.000 de licee, microbuze școlare care vor duce la școală încă peste 200.000 de copii, o treime dintre școlile din România își sprijină copiii să recupereze decalaje de învățare prin programul național de reducere a abandonului școlar (PNRAS), iar o școală din trei oferă deja copiilor o masă la școală.

(…) Vorbim mult și de educația verde în ultima vreme. Peste 50 de școli verzi își vor deschide porțile curând.

Recredibilizăm învățământul dual, pentru ca tinerii care termină școala să fie pregătiți pentru piața muncii de acum, iar mediul privat să devină partener adevărat. Mâine primul campus dual regional integral își deschide porțile la Oradea.

Dragi profesori, sunteți motorul acestei lumi, sunteți ancoră și ghid spre visuri împlinite. Vă mulțumesc pentru fiecare efort de a rămâne reper pentru copii.

Victoriile nu pot fi doar individuale, dialogul este cheia. Mulțumesc că sunteți un exemplu real școală – comunitate. Trebuie să fim uniți împotriva oricărei forme de agresiune pentru binele copiilor. Toleranță 0 pentru violență trebuie să fie un crez comun.

Domnule Președinte, sunteți parte din progresul despre care am vorbit. Vă mulțumesc pentru încrederea dumneavoastră că educația merită orice efort și pentru investiția din ultimul deceniu, în crezul că educația este baza oricărei societăți prospere, bazate pe valori.

Dragi elevi, este prima zi dintr-un an nou în drumul spre devenirea voastră și nu uitați învățarea începe cu gândirea critică, liberă, pe care sper să o descoperiți cu toții alături de profesorii voștri. Știu că aspirațiile vă sunt înalte, că am în față tineri care știu ce vor și reușesc și să găsească calea de a ajunge acolo unde își doresc.

Dragi elevi, e prima zi dintr-un an nou din drumul spre devenirea dumneavoastră. (…)

O mână strânsă poate forma o prietenie pe viață. Mult succes tuturor în noul an școlar. Mulțumesc!” a spus, eșuata Deca.

Ligia Deca îi îndeamnă pe profesori să nu închidă ochii la absenteism și să comunice constant cu directorii unităților școlare.

”Am mai introdus o măsură, aceea a pierderii bursei. (cei care au absențe) Să nu închidă ochii! Trebuie să sesizeze aceste cazuri. Nu trebuie mers pe un aranjament. Dacă sunt modificări de orar, atunci conducerea școlii trebuie să afle”, a mai spus ministrul.

Ligia Deca, despre schimbările legate de Bacalaureat

În acest an școlar, probele la examenul de Bacalaureat vor începe mai devreme. Ministrul Educației a explicat de ce a optat pentru această schimbare.

”Sub acest Cos roșu am desfășurat titularizarea cadrelor didactice. Pentru a garanta ca ei să performeze, avem nevoie ca aceste probe să se desfășoare în zile cu temperaturi mai mici de 35 de grade. Mai este o altă soluție: ne gândim să mutăm săptămâna verde și săptămâna altfel în perioada respectivă”, a mai spus Deca.

Interdicții privind folosirea telefoanelor în școli. Ligia Deca: ”Atenția la procesul educațional scade”.

Ministerul Educației a introdus noi proceduri cu privire la desfășurarea orelor de curs, astfel că elevii care deranjează orele pot fi trimiși într-o altă sală, părinții vor fi obligați să participe la ședințele organizate de școală, iar telefoanele vor fi ținute într-o cutie specială până la sfârșitul orelor, printre altele.

Întrebată de cum va fi pusă în aplicare procedura privind reținerea telefoanelor până la sfârșitul orelor, ministra a clarificat întrebările care îi macină pe români.

Creșterea salariilor profesorilor a fost prezentată, luni, de ministresa neEducației, Ligia Deca, drept o ”formă de a vă arăta că ne pasă și că ne dorim să vă simțiți respectați”. Declarația, parte a unui mesaj adresat profesorilor în prima zi de școală și în deschiderea sezonului electoral pentru alegerile parlamentare, vine în condițiile în care salariile profesorilor au crescut ca urmare a grevei de amploare de anul trecut, cea mai mare susținută de cadrele didactice în ultimii 20 de ani, fără să fi fost inițiativa Ministerul Educației sau a altei entități guvernamentale.

Încarcă mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

După ce Ciucă, i-a cerut lui Lasconi să se retragă, Rareş Bogdan sare în apărarea ostașului: ”Exclus un tandem Ciucă-Lasconi, nu a fost în stare să asfalteze o stradă”

Facebook 10 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După ce Ciucă, i-a cerut lui Lascon…