În lipsă de extrădări și extrădați, Alina Gorghiu își face de lucru cu proiecte social democrate, ”Neimpozitarea pensiilor sub 3000 de lei” care va fi adoptat în Parlament, nu prin OUG
Vești decente pentru pensionari și românii nevoiași. Pragul de impozitare al pensiilor, ridicat. Se pregătesc modificări la voucherele de alimente.
Alina Gorghiu, în şedinţa PNL: ”Proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind neimpozitarea pensiilor sub 3000 de lei are vicii de neconstituţionalitate. Ciucă să ceară în coaliţie să fie adoptat proiectul PNL aflat în Parlament”.
Ministresa Justiţiei, extrădătoarea Alina Gorghiu, a spus joi în şedinţa PNL că proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind neimpozitarea pensiilor sub 3000 de lei, anunţat de premierul Ciolacu, are vicii de neconstituţionalitate şi trebuie adoptat proiectul PNL din Parlament, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, fiind solicitat să ridice acest subiect în şedinţa coaliţiei, au precizat surse ”liberale”.
Alina Gorghiu i-a cerut preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, ca la coaliţia de azi să atragă atentia că proiectul de OUG privind neimpozitarea pensiilor sub 3000 de lei are vicii de neconstituţionalitate.
Ea a explicat că este vorba de articolul 115 din Constituţie şi că nu sunt argumente pentru a trece de urgenţă asa ceva şi trebuie votat proiectul liberal din Parlament, nu pentru ca este liberal, ci pentru ca este calea corectă de reglementare.
Ministrul Justiţiei a mai arătat că situaţia avută în vedere de guvern nu poate fi calificată ca fiind una extraordinară, aşa cum ne cere Constituţia şi nu se poate susţine nici existenţa unei urgenţe în adoptarea reglementării.
Ministrul Culturii, Raluca Turcan a declarat că ridicarea pragului pentru impozitarea pensiilor, anunţată de premierul Ciolacu, este proiect PNL în Parlament din 2022 şi ar putea trece în câteva ore de plenul Camerei Deputaţilor.
”Probabil că este o chestiune de competiţie politică”, a spus ea despre intenţia premierului de a adopta măsura prin Ordonanţă de Urgenţă.
Coaliţia de guvernare, întrunită joi în şedinţă, a decis ca proiectul de lege privind ridicarea pragului de impozitare la pensii de la 2.000 la 3.000 de lei să fie adoptat în Parlament, fiind vorba despre proiectul PNL depus de Raluca Turcan, au declarat surse politice.
Totodată, Coaliţia a convenit şi adoptarea prin Ordonanţă de Urgenţă a unui pachet de măsuri, care prevede, între altele, actualizarea plafoanelor privind beneficiarii, ca urmare a creşterii pensiei pentru o mare majoritate a pensionarilor.
Potrivit surselor citate, în acest moment se discută despre actualizarea pentru voucherele de alimente de 250 lei plătite o dată la 2 luni – 2,4 milioane beneficiari.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloş, a declarat că cele 11,6 miliarde lei necesare pentru plata tuturor pensiilor calculate şi majorate vor ajunge joi în conturile Casei Naţionale de Pensii Publice.
Vești bune pentru pensionarii care primesc bani în plus la pensie din septembrie. Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a transmis joi că a fost anunţat de către conducerea Trezoreriei Statului, că cele 11,6 miliarde lei pentru asigurarea plăţii tuturor pensiilor calculate şi majorate vor ajunge astăzi în conturile Casei Naţionale de Pensii Publice iar diferenţa de până la 12,5 miliarde lei va fi virată pentru celelalte drepturi de asistenţă socială.
”Ministerul Finanţelor a realizat cel mai mare transfer de fonduri din istoria recentă: am făcut plata pentru ca seniorii României să primească pensiile majorate”, anunţă ministrul Marcel Boloș.
Ministrul Finanțelor a afirmat că mereu a îndemnat la prudenţă şi a susţinut că toate categoriile de cheltuieli publice trebuie să se bazeze pe sustenabilitate, în termeni de gestionare echilibrată a bugetului general consolidat.
”Tocmai de aceea le mulţumesc colegilor din ANAF care atrag resursele necesare, departamentului de buget pentru gestionarea deschiderilor de credite bugetare şi colegiilor din Trezoreria Statului, pentru gestionarea fluxurilor şi plăţilor la nivelul statului. Am fost anunţat în urmă cu puţin timp de către conducerea Trezoreriei Statului, că cele 11,6 miliarde lei pentru asigurarea plăţii tuturor pensiilor calculate şi majorate vor ajunge astăzi în conturile Casei Naţionale de Pensii Publice. Diferenţa de până la 12,5 miliarde lei va fi virată pentru celelalte drepturi de asistenţă socială”, spune ministrul de Finanţe.
Marcel Boloş precizează că pasul următor este ca şi reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii să ducă la Trezoreria Municipiului Bucureşti dispoziţiile de repartizare către teritoriu, iar românii să înceapă să primească banii începând cu 1 septembrie.
”Le urez mult spor celor implicaţi de la Casa Naţională de Pensii, precum şi reprezentanţilor Poştei, astfel încât cei 3,8 milioane de pensionari care au aşteptat atâţia ani corectarea inechităţilor să primească drepturile cuvenite. Cu respect pentru seniorii României!”, mai scrie Boloş în postare.
Într-o perioadă marcată de provocări economice, coaliția guvernamentală vine cu vești ”bune” pentru pensionari și românii nevoiași. Recent, s-a decis ca proiectul de lege inițiat de Raluca Turcan să fie adoptat în Parlament, ridicând pragul de impozitare de la 2000 lei la 3000 lei. Această măsură va avea un impact semnificativ asupra veniturilor pensionarilor, oferindu-le un sprijin financiar necesar pentru a face față creșterilor de prețuri și costurilor de trai.
Coaliția de guvernare a hotărât, joi, ca majorarea pragului de impozitare de la 2.000 la 3.000 de lei să fie realizată prin intermediul unui proiect de lege deja aflat în dezbatere la Camera Deputaților, care este for decizional, au informat surse din cadrul liberalilor. Inițial, premierul Marcel Ciolacu declarase că această măsură va fi implementată printr-o Ordonanță de urgență, având în vedere că Parlamentul se află în vacanță.
Coaliţia a convenit în cadrul discuţiilor de joi să adopte în Parlament proiectul de lege propus de PNL, care prevede ridicarea pragului de impozitare a pensiilor de la 2000 la 3000 de lei. În Senat, proiectul a fost susţinut de toate partidele.
Pe lângă această modificare legislativă, coaliția a convenit să adopte, prin Ordonanță de Urgență, un pachet de măsuri care vizează actualizarea plafoanelor pentru beneficiarii anumitor ajutoare sociale. Astfel, se discută în prezent despre actualizarea a două tipuri de ajutoare esențiale:
Voucherele de alimente în valoare de 250 lei vor fi acordate o dată la două luni unui număr estimat de 2,4 milioane de beneficiari. Aceste vouchere sunt gândite pentru a sprijini persoanele vulnerabile, asigurându-le accesul la produse alimentare de bază, într-o perioadă în care inflația afectează sever puterea de cumpărare.
Menținerea plafonului de 90% de compensare a medicamentelor. Aceasta este o măsură esențială pentru asigurarea accesului la tratamente de calitate pentru toți cetățenii și reflectă angajamentul autorităților de a sprijini sistemul de sănătate publică și de a proteja sănătatea populației, în special a celor vulnerabili.
Aceste măsuri vin în întâmpinarea nevoilor celor mai vulnerabili membri ai societății, oferind nu doar un sprijin financiar, ci și o speranță într-un trai mai bun pe fondul unei situații economice dificile. Creșterea pragului de impozitare și două inițiative de ajutor social sunt dovada angajamentului coaliției de a asigura un sprijin real pentru pensionari și românii nevoiași.
Pensionarii care au primit bani în plus după recalculare și au acum pensii mai mari de 2000 de lei nu ar mai fi beneficiat de cardurile sociale pentru alimente, în valoare de 250 de lei. Seniorii se plâng că pentru câțiva lei primiți acum la pensie rămân fără banii care îi ajutau să își mai cumpere mâncare.
Pensionarii care au beneficiat recent de recalcularea pensiilor și au acum pensii mai mari de 2000 de lei se confruntă cu o nouă problemă: aceștia nu vor mai primi cardurile sociale pentru alimente, în valoare de 250 de lei. Decizia a stârnit nemulțumiri în rândul seniorilor, care consideră că sumele modeste primite în plus la pensie nu justifică excluderea de la acest ajutor esențial pentru cumpărarea alimentelor de bază.
Recalcularea pensiilor, menită să corecteze unele inechități și să alinieze pensiile la noile standarde, a avut efecte neașteptate pentru o parte dintre pensionari. Deși pensiile acestora au crescut cu doar câteva zeci de lei, această creștere i-a plasat peste pragul de 2000 de lei, limită stabilită pentru acordarea cardurilor sociale pentru alimente.
Cardurile sociale pentru alimente au fost introduse ca o măsură de sprijin pentru categoriile vulnerabile, în contextul creșterii prețurilor la alimente și al costului vieții în general. Excluderea celor cu pensii puțin peste 2000 de lei a fost justificată de autorități prin necesitatea de a concentra resursele asupra celor mai defavorizați, însă pensionarii spun că această măsură îi lovește tocmai pe cei care au nevoie de sprijin.