Acasă Politic După atacul frontal al fostului șef PNL, ”liberalii” de rit nou, pun tunurile cu punctaj, pe el, ordin pe unitate ”Izolați-l pe Crin, îl apreciază pe Geoană”

După atacul frontal al fostului șef PNL, ”liberalii” de rit nou, pun tunurile cu punctaj, pe el, ordin pe unitate ”Izolați-l pe Crin, îl apreciază pe Geoană”

0
0
138

După atacul frontal al fostului șef PNL, ”Liberalii” de rit nou, pun tunurile cu punctaj, pe el, ordin pe unitate ”Izolați-l pe Crin, îl apreciază pe Geoană”. Atacul fostului președinte PNL „ascunde un conflict între Iohannis pe de o parte, Antonescu și Hellvig în cealaltă parte”.

Multe mesaje-cheie interne distribuite comunicatorilor PNL, arată cum sunt ”liberalii” sunt învățați să reacționeze după criticile aduse de Crin Antonescu conducerii partidului, panourilor lui Nicolae Ciucă și candidaturii generalului la prezidențiale.

După atacul lansat de Crin Antonescu, PNL susține cu satisfacție, că ”impactul mesajelor a fost limitat, datorită reacțiilor unitare ale comunicatorilor (n.r. noștri)”.

”Trebuie sugerată ideea că atacul nu este dezinteresat”

Analiza recomandă și o linie de acțiune în continuare, cu câteva mesaje pe care liderii liberali să le ofere publicului.

”Comunicatorii PNL ar trebui să prezinte declarațiile lui Crin Antonescu ca o poziție izolată în partid. Trebuie sugerată ideea că atacul nu este dezinteresat, pare să servească exclusiv adversarilor PNL”, este un mesaj-cheie pe care trebuie să-l repete vectorii de imagine ai partidului.

Crin Antonescu a spus în emisiunea menționată că există „la nivelul conducerii PNL o formă de mediocritate și chiar impostură, inclusiv a candidatului la prezidențiale”.

Cea mai promovată carte din istoria literaturii noastre

Fostul președinte PNL a criticat și campania de panotaj ”Un ostaș în slujba țării”. PNL a cheltuit peste două milioane de euro în doar trei luni pe marketingul acestei cărți. Iar prețul până la finalul anului va fi de 4 milioane de euro, din bani publici.

Este o promovare fără precedent în istoria literaturii noastre. O analiză HotNews a arătat că ICR cheltuiește pe traducerea și promovarea în străinătate a lui Lucian Blaga, Ioana Pârvulescu, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu și toți ceilalți scriitori români, în tot anul 2024, cât cheltuiește PNL pentru autorul Nicolae Ciucă într-o singură lună!

”Numai niște semidocți puteau să gândească o campanie centrată pe performanțele literare ale domnului Ciucă”, a fost poziția lui Crin Antonescu.

Conducerea PNL s-a ferit să reacționeze direct. Prim-vicepreședinții, secretarul general și Nicolae Ciucă nu au oferit declarații după afirmațiile lui Crin Antonescu. Dar a construit, prin ceilalți lideri, un baraj al narativelor prin care să-l prezinte pe Crin drept un proxy al fostului șef al SRI, Eduard Hellvig.

”Legătura dintre Crin și Mircea Geoană este Eduard Hellvig”, cred șefi din PNL

”Un liberal adevărat ajută partidul și nu îl atacă, mai ales în prag de campanie. Face jocurile adversarilor PNL…Vom gestiona situația cu calm și inteligență…A ieșit să atace public într-un mod extrem de agresiv partidul și conducerea partidului”, sunt câteva mesaje cheie din strategia PNL de a răspunde întrebărilor legate de Crin Antonescu, obținute de Hotnews.ro.

Liberalii au recomandarea să vorbească chiar despre o posibilă apropiere între Crin Antonescu și Mircea Geoană.

”Trezește nedumerire și faptul că, fostul președinte al PNL critică la baionetă conducerea PNL, dar găsește cuvinte de apreciere la adresa lui Mircea Geoană… PNL este partidul care are un candidat redutabil în persoana președintelui Ciucă. În favoarea candidatului PNL vorbesc întreaga experiență profesională și politică, dar și verticalitatea morală și patriotismul autentic. Candidatul PNL are șanse să intre în turul doi și să câștige președinția prin ceea ce este, nu altfel”, sunt învățați să transmită liberalii în emisiunile la care participă, potrivit punctajelor consultate de Hotnews.ro.

Mesajul legat de Mircea Geoană apare în fiecare punctaj intern distribuit după criticile lui Crin Antonescu.

”Legătura dintre Crin și Mircea Geoană este Eduard Hellvig. Unii vor să-l susțină pe Geoană la prezidențiale deoarece nu au încredere că Ciucă ajunge în turul al doilea. Crin a ieșit să arunce o piatră, să facă valuri, să vadă cine reacționează. A fost un test. Hellvig și Crin au de luat o revanșă în fața lui Klaus Iohannis, iar pentru ei Ciucă este Iohannis. Finalul acestui conflict va arăta cine va conduce partidul în viitor: Iohannis sau Hellvig”, au declarat surse din conducerea PNL pentru Hotnews.ro.

Atacul lui Crin Antonescu nu a fost urmat de alte poziții critice la adresa conducerii PNL din partea altor liberali. Eduard Hellvig nu a avut până în prezent o reacție pe subiect, iar în spațiul public acesta nu a criticat decât voalat conducerea partidului.

În partid a fost vehiculat și scenariul preluării conducerii PNL de Eduard Hellvig după alegerile prezidențiale, dacă Nicolae Ciucă nu intră în turul al doilea de la prezidențiale. O altă variantă discutată în cerc restrâns este înlocuirea candidatului Ciucă, dar mișcarea nu are, în acest moment, sprijinul prim-vicepreședinților.

Nicolae Ciucă a fost impus în fruntea PNL de turistul Klaus Iohannis, care a fost de acord cu înlăturarea lui Florin Cîțu. Informația a fost confirmată, în 2022, de mai mulți lideri PNL.

Klaus Iohannis s-a implicat și în campania internă a liberalilor din 2021, când a dat mesaje de susținere pentru Florin Cîțu și împotriva lui Ludovic Orban. Actualul președinte al Forței Drepte s-a despărțit de PNL după ”festivalul democrației”, o campanie internă câștigată în septembrie 2021 de Cîțu, susținut de Klaus Iohannis.Eduard Hellvig a fost secretar general al PNL în timpul mandatului lui Crin Antonescu în fruntea partidului. A fost un apropiat al lui Klaus Iohannis în campania prezidențială din 2014, iar în intervalul martie 2015 – iulie 2023 a fost directorul Serviciului Român de Informații.

Fostul lider liberal, Crin Atonescu, îi dezosează pe liderii PNL: ”E o formă de mediocritate și chiar impostură, inclusiv a candidatului la prezidențiale”.

Fostul lider PNL Crin Antonescu a vorbit, miercuri, despre situația politică în care se află PNL și critică dur conducerea liberalilor, în special pe Rareș Bogdan, Dan Motreanu și Lucian Bode. Antonescu spune că „trăim, la nivelul conducerii PNL, într-o formă de mediocritate și chiar impostură, inclusiv a candidatului la prezidențiale”. Crin Atonescu subliniază că situația partidului „e la limită” și că își ”maschează” scorul de la alegerile locale, în vederea scrutinelor de la parlamentare și prezidențiale. Despre Rareș Bogdan, Crin Atonescu spune că este ”un personaj autocentrat și fanfaron” care a prezentat rezultate ale partidului ”înșelătoare”.

PNL își obligă membrii să distribuie postările președintelui de partid, Nicolae Ciucă, dacă mai vor să se regăsească pe lista alegerilor parlamentare.

Mai sunt 102 de zile până la alegerile prezidențiale și nu știm cine sunt candidații. Misterul s-ar putea spulbera curând, săptămâna viitoare PSD are Congres și cel mai probabil îl va anunța candidat pe Marcel Ciolacu, iar imediat după Nicolae Ciucă își va lansa cartea. S-a scris mult și despre consultantul slovac cu care PNL a semnat contractul pentru carte, dar și faptul că au apărut probleme în iunie, cartea nu ar fi respectat specificul autohton si acesta ar fi motivul pentru care și candidatura liderului PNL a fost pusă în așteptare.

Crin Antonescu: ”Orele sunt înaintate pe ceasul politic al României în acest an, și, ca atare, am să vă îngădui în acest dialog să fiu destul de direct, tranșant.

De 10 ani, sunt doar un membru ușor dezafectat – dar îmi păstrez cetățenia liberală – și un votant al PNL. Nu am alte pretenții, dar am aceste așteptări în aceste calități. Am urmărit ce s-a întâmplat cu partidul în ultima perioadă. Am rarele ieșiri publice.

Am făcut apel la răbdare. Am apărat speranțele în legătură cu evoluția partidului, astăzi însă orele fiind înaintate trebuie să spun că situația mi se pare la limită. Am avut acest sentiment la alegerile europarlamentare, când PNL a reușit din punct de vedere tactic un singur lucru – să-și mascheze scorul politic prin comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. Listă comună cu PSD. Dar într-o campanie de o lună de zile nu ne-a spus absolut nimic de conținut despre ceea ce urmează să facă sau nu în Parlamentul European, lucru pe care l-am reclamat, pe care l-au așteptat și alți alegători liberali. Nu mă interesează alte sute de mii de alegători.

Situația e la limită în acest moment pentru că atunci s-a mascat un scor. Trăim, la nivelul conducerii PNL, într-o formă de mediocritate și chiar impostură, inclusiv a candidatului la prezidențiale, care trebuie totuși denunțată de cineva care poate.

Exact cum s-a întâmplat la europarlamentare, înțeleg că urmează să posteze cei care vor să fie pe liste, cei care se consideră liberali, dar ce? Avem în continuare un candidat la președinție care nu ne spune de multă vreme mai nimic, în ciuda faptului că probabil este un om cumsecade. Domnul Ciucă e un candidat la președinție care n-a fost hotărât de partid în mod oficial într-un anumit moment, cântărind niște lucruri, eventual alte posibile candidaturi.

Campania la europarlamentare s-a desfășurat printr-un teasing, un advertising încă nu al cărții, dar al autorului, adică domnul Ciucă a fost promovat în toată țara. Deci decizia era luată, exact de cine nu știu. Acum suntem în fața faptului împlinit și în așteptarea unei cărți. Noi, particularii, facem planuri despre ce vrem să facem în România. Putem fi și discreți, e treaba noastră. Cei care fac politică și cei care vor să fie președinți, mai abitir, trebuie să ne spună ce vor să facă ei cu România și să ne spună asta clar, pe îndelete, în detaliu. Cum n-am auzit nimic la europarlamentare, nu am auzit și nu mai am speranța să aud nici de la domnul Ciucă”.

”Trăim totuşi, într-o formă de…la nivelul conducerii PNL, de mediocritate şi chiar impostură care totuşi trebuie denunţată măcar de cineva care poate”, a afirmat Crin Antonescu miercuri.

Întrebat dacă această afirmaţie, referitoare la mediocritate şi impostură, se aplică inclusiv candidatului partidului la alegerile prezidenţiale, Antonescu a răspuns: ”Da, inclusiv”.

”Pentru că, exact cum s-a întâmplat la europarlamentare, înţeleg că urmează să posteze mesaje pe reţelele de socializare – n.r.) cei care vor să fie pe liste, să posteze cei care se consideră liberali, dar ce să posteze? Pentru că noi avem în continuare un candidat la Preşedinţie care nu ne spune şi nu ne spune de multă vreme mai nimic, în ciuda faptului că, probabil, e un om cumsecade.

E un candidat la Preşedinţie, de domnul Ciucă vorbesc, care nu a fost hotărât de partid, în mod oficial, într-un un anumit moment cântărind nişte lucruri, eventual alte posibile candidaturi. Campania de europarlamentare s-a desfăşurat printr-un teasing, printr-un adevrtising încă nu al cărţii, dar al autorului. Adică domnul Ciucă a fost promovat în toată ţara deci decizia era luată, exact de cine, nu ştiu şi acum suntem cumva în faţa unui fapt împlinit şi în aşteptarea unei cărţi”, a adăugat fostul lider al PNL.

El spune că „există un grup de trei-patru oameni” care iau decizii în PNL, nominalizând, în acest context pe Rareş Bogdan, Lucian Bode şi Dan Motreanu care probabil iau decizii împreună cu Nicolae Ciucă.

”Eu nu le cenzurez dreptul de a lua decizii, că sunt aleşi de partid şi e treaba partidului, eu vorbesc, ca alegător, despre rezultatul acestor decizii”, spune Antonescu, în acest context.

În ceea ce priveşte percepţia conform căreia preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pe Ciucă drept candidat al PNL pentru funcţia supremă în stat, Crin Antonescu spune: ”Foarte probabil. Dacă nu a fost un ordin direct. În orice caz, cu încuviinţare”

Acesta subliniază că politicienii trebuie să ”ne spună ce vor să facă ei cu România”, fapt care nu se întâmplă.

Despre modul în care Nicolae Ciucă a fost ales să candideze pentru președinție, Crin Antonescu a spus: ”Există un grup de 3-4 oameni care domnul Rareș Bogdan, domnul Motreanu, domnul Lucian Bode iau decizii împreună cu domnul Ciucă. Eu nu le cenzurez dreptul de a lua decizii, că sunt aleși de partid și e treaba partidului. Eu vorbesc ca alegător de rezultatele acestor decizii”.

”Apropo de PNȚCD, ar trebui ca PNL să se hotărască la capătul a 10 ani – și asta e o altă discuție despre bilanțul mandatului domnului Klaus Iohannis – parcursul și bilanțul PNL-ului în timpul înfrățirii firești cu președintele pe care l-a produs.

Astăzi, PNL trebuie să se hotărască dacă se resemnează cu rolul de mamă-purtătoare a progeniturii politice a domnului Iohannis în plan intern. O sarcină cu puține șanse să fie dusă la bun sfârșit sau își caută și își afirmă identitatea post-prezidențială”, spune Antonescu.

Despre Rareș Bogdan, fostul lider al liberalilor afirmă că este „un personaj autocentrat și fanfaron care acum este și vătaf pe mandatele parlamentare”.

”Stenograma despre care vorbeați ne arată cum domnul Bogdan impune cui vrea să rămână în PNL în general, cui vrea un mandat, ce să facă. Nu se pune problema ce au făcut, ce fac, cine sunt în colegiile lor, nu se pune problema raportului cu cetățenii, nu se pune problema programului în Parlament al acestui partid și parlamentarilor săi. Se pune problema să postezi niște inepții cu Ciucă”.

Antonescu precizează că PNL are cel puțin doi candidați ”care se văd de la distanță”: Ilie Bolojan și Eduard Hellvig.

”Marea primejdie care pândește PNL-ul este cea a ridicolului. Cum un comunicator principal, un «frontman» ca Rareș Bogdan practică chiar forme de șarlatanie în comunicarea publică. Un exemplu este marea victorie a PNL-ului la alegerile locale. PNL a pierdut 5 consilii județene, adică o treime din câte avea, în favoarea PSD-ului. (…) A pierdut primari, a pierdut consilieri județeni. Cine a câștigat? PSD, la toate capitolele.

Să vii să prezinți asta ca pe o mare victorie, că ai 30% și așa mai departe…înseamnă o formă de înșelătorie. Să vii să spui că ai câștigat mari poziții în Parlamentul European, la PNL care a avut în ultimele două legislaturi vicepreședinte al PE, președinția a două comisii…să prezinți azi vreo două vicepreședinții de comisie ca pe un mare succes asta este o performanță demnă de domnul Rareș Bogdan și demnă de punguța copioasă cu bugetul pentru campanie de care se pot bucura mai mulți care prezintă succesele, este o formă de șarlatanie.

Ridicolul vine și din această campanie cu cartea.

În politică, ridicolul ucide. Mai bine ești acuzat de corupție decât de ridicol.

Toată lumea înțelege că având un candidat care nu doar să fie susținut de către cei patru semidocți…deși jumătate sunt doctori și altul este reputatul «cărturar» Rareș Bogdan care a citit câteva mii de cărți mai mult decât Ciolacu, așa a spus. Numai niște semidocți puteau să gândească o campanie centrată pe performanțele literare ale domnului Ciucă”, mai susține Crin Atonescu.

Crin Antonescu, despre cartea lui Nicolae Ciucă: ”Tot ce sper e că această carte, dacă apare, să nu fie secretizată şi ea; totuşi, o carte este destinată publicului cum, în principiu, e şi o teză de doctorat”.

Crin Antonescu, fost preşedinte al PNL, este de părere că ampla campanie de promovare a cărţii lui Nicolae Ciucă ”este total neinspirată şi duce spre ridicol”. ”Tot ce sper e că această carte, dacă apare, să nu fie secretizată şi ea; totuşi, o carte este destinată publicului cum, în principiu, e şi o teză de doctorat”, ironizează fostul lider al PNL modul în care este promovat actualul preşedinte al partidului.

”Domnul Ciucă, un om cumsecade şi care nu e un măscărici (…) nu se potriveşte, chiar dacă va scrie un bestseller nu se potriveşte cu imaginea cu scriitor şi eseist. Iertaţi-mă, nu poţi să faci aceste lucruri! Tot ce sper e că această carte, dacă apare, să nu fie secretizată şi ea; totuşi, o carte este destinată publicului cum, în principiu, e şi o teză de doctorat”, a afirmat Crin Antonescu.

El a spus că toată campania de promovare a cărţii lui Nicolae Ciucă este una plină de ridicol.

”Campania este total neinspirată şi duce spre ridicol. Şi ridicolul, în politică, ucide. În politică, mai bine eşti acuzat de corupţie decât să fii ridicol. Ridicol, ridicol, dar nu e nimic de râs, pentru că e vorba de soarta unui partid”, a adăugat Antonescu.

El a susţinut că deciziile în PNL sunt luate de patru ”semidocţi, deşi jumătate sunt doctori” şi de ”cărturarul” Rareş Bogdan.

”Numai nişte semidocţi puteau să gândească o campanie centrată pe performanţele literare ale domnului Ciucă. Totuşi, oamenilor ăstora, ca să zic aşa, le merge bine, o ţin înainte, ceilalţi trebuie să posteze. Poate sunt un pic pătimaş, dar eu încă ştiu ce oameni mai sunt în acest partid”, a menţionat Antonescu.

Încarcă mai mult
Load More In Politic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 130 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electo…