După ce și-a primit titlul olimpic înapoi, Ana Bărbosu, atacată dur de jurnaliștii americani care spumegă de nervi: ”Medalia nu are ce căuta în România”.
Ana Bărbosu este atacată dur de presa de peste ocean. Jurnalistul american Bill Plaschke a criticat puternic decizia TAS de acordare a medaliei de bronz româncei Ana Maria Bărbosu. „Când zeii olimpici corupți vor apărea la ușa lui Jordan Chiles, cerându-i medalia de bronz, gimnasta ar trebui să le răspundă cu doar trei cuvinte: Mergeți în iad!”, a comentat jurnalistul pentru publicația LA Times.
Olimpiada s-a terminat de o săptămână, dar controversele în urma scandalului de la gimnastică continuă. Atacuri furibunde vin din partea jurnaliștilor din SUA, care o tot înțeapă de românca Ana Maria Bărbosu, câștigătoarea de drept a medaliei de bronz la sol la Jocurile Olimpice, în detrimentul americancei Jordan Chiles.
În textul care se numește „Păstrează-ți medalia! Olimpica Jordan Chiles ar trebui să trântească ușa în fața Comitetului Olimpic”, jurnalistul american folosește cuvinte foarte dure și injurioase la adresa decidenților:
”Când zeii olimpici corupți vor apărea la ușa lui Jordan Chiles, cerându-i medalia de bronz, gimnasta ar trebui să le răspundă cu doar trei cuvinte: Mergeți în iad!” a declarat un jurnalist al publicației LA Times. ”Este medalia ei, a câștigat-o corect, a câștigat-o definitiv, nu are ce căuta în România, trebuie să se afle într-un singur loc: la gâtul ei”, completează jurnalistul, vorbind despre fair play și un jaf de cinci stele.
În continuare, jurnalistul a completat că ar fi corect ca ambele sportive să primească câte o medalie de bronz.
”Comitetul Olimpic Internațional vrea medalia ei? Să facă pași. În cazul în care Comitetul vrea să dea două medalii de bronz, una pentru fiecare dintre concurenții din această zăpăceală, bine. Făcând acest lucru, își vor asuma responsabilitatea pentru greșeala lor și nu vor penaliza niciunul dintre gimnaști, iar asta e în regulă”, a afirmat jurnalistul american.
Nici Jordan Chiles nu a fost împăcată de decizia finală: ”Nu am cuvinte”, a spus Chiles, joi, într-un mesaj publicat pe pagina proprie de Instagram.
”Decizia pare nedreaptă și vine ca o lovitură grea, nu doar pentru mine, ci pentru toți cei care au susținut parcursul meu….Voi aborda această provocare așa cum am făcut-o și cu celelalte – și voi depune toate eforturile pentru a mă asigura că se face dreptate. Cred că, la sfârșitul acestui drum, persoanele care dețin controlul vor face ceea ce trebuie”, a transmis gimnasta americană.
Vineri, Ana Maria Bărbosu a primit, în sfârșit, medalia de bronz câștigată la sol. Ceremonia de premiere s-a desfășurat în fața Casei Olimpice din București și a respectat protocolul exact de la Jocurile Olimpice.
Ana Maria Bărbosu a primit medalia de bronz pentru finala de la sol la JO 2024 de la Paris, dar e o replică: ”Mă bucur foarte mult, s-a făcut dreptate”.
Gimnasta Ana Maria Bărbosu a intrat vineri în posesia medaliei de bronz de la Jocurile Olimpice, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Casa Olimpică din Bucureşti.
Medalia i-a fost înmânată de Octavian Morariu, membru al Comitetului Internaţional Olimpic pentru România.
“Astăzi s-a făcut dreptate în acordarea medaliilor. A fost o luptă contracronometru. Mă bucur din suflet pentru Ana Maria. Mă bucur din suflet pentru gimnastica românească. Gimnastica românească a revenit la locul care i se cuvine. Bravo, Ana Maria! Ne-ai făcut o mare bucurie“, a spus Octavian Morariu.
“Este un moment emoţionant pentru mine. Auzindu-i pe campionii noştri de la Olimpiadă spunând că medalia e foarte grea nu mi-am dat seama că este chiar atât de grea. Le mulţumesc tuturor celor care au adăugat un pic de bronz la această medalie. Le mulţumesc antrenorilor, de la primii până la cei care m-au dus la Olmpidă.
Rezolvarea cazului sau această situaţie a fost posibilă datorită federaţiei şi casei de avocatură care nu a renunţat la noi şi s-a luptat pentru toate. Le mulţumesc pentru că au luptat pentru noi. Mă bucur foarte mult că sunt în posesia acestei medalii. Sper să aduc câ mai multe medalii”, a afirmat şi Ana Maria Bărbosu.
La ceremonia de pe esplanada Casei Olimpice din Bucureşti a fost prezent şi premierul Marcel Ciolacu, care i-a dăruit Anei Bărbosu un buchet de flori.
Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a primit luni, la Paris, medalia de bronz cuvenită Anei Bărbosu, medalie atribuită României prin decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv. Medalia care a intrat în posesia COSR şi ulterior în posesia Anei Bărbosu nu este fizic aceeaşi medalie pe care a primit-o Jordan Chiles la festivitatea de premiere după finala olimpică de la sol.
TAS a respins solicitarea formulată de Federaţia de Gimnastică a Statelor Unite, Jordan Chiles şi Comitetul Olimpic al Statelor Unite de a redeschide cazul concursului de la sol, de la Jocurile Olimpice. Oficialii USA Gymnastics au confirmat, luni, că Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) nu va reveni asupra deciziei prin care îi cere gimnastei Jordan Chiles să returneze medalia de bronz care i-a fost acordată la exerciţiul de la sol la Jocurile Olimpice de la Paris, dar promit că vor continua eforturile pentru ca sportiva americană să păstreze medalia care îi revine Anei Bărbosu.
Săptămâna trecută, TAS a anulat contestaţia pentru exerciţul la sol depusă de antrenoarea lui Chiles, care i-a adus sportivei în concurs medalia de bronz, spunând că a venit cu 4 secunde mai târziu de limita de timp, de un minut, pentru un astfel de demers.
TAS a publicat motivarea hotărârii în cazul finalei la sol de la JO del Paris 2024, prin care Ana Bărbosu a primit medalia de bronz. Tribunalul critică presa americană şi transmite că nu are rolul de a aplica principii de echitate sau de a stabili că ar trebui să existe mai mulţi beneficiari ai medaliei de bronz.
Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a publicat, motivarea hotărârii din 10 august în cazul finalei la sol de la Jocurile Olimpice, prin care Ana Maria Bărbosu a primit medalia de bronz în defavoarea lui Jordan Chiles.
Tribunalul atrage atentia, că rolul său nu este acela de a judeca scorul sau a de a aplica principii de echitate, ci de a stabili dacă a fost respectată procedura şi regulamentul Federaţiei Internationale de Gimnastică. În plus atrage atenţia ca, la audiere, părţile nu au contestat faptul că cererea lui Jordan Chiles a fost depusă la 1 minut şi 4 secunde după ce scorul său a fost afişat oficial pe tabela de marcaj.
Tribunalul de Arbitraj Sportiv a condamnat declaraţiile „scandaloase” din presa americană care l-a acuzat pe şeful comisiei TAS, Dr. Hamid Gharavi, că nu ar fi fost imparţial în cazul Bărbosu – Chiles.
„TAS condamnă declaraţiile scandaloase publicate în anumite mijloace de informare în masă din SUA, care susţin, fără să cunoască cele de mai sus şi înainte de analizarea hotărârii motivate, că această comisie, şi mai ales preşedintele acesteia, a fost părtinitoare din cauza altor angajamente profesionale sau din motive de naţionalitate. Având în vedere că niciuna dintre părţile implicate în acest caz nu a contestat vreun membru al comisiei în timpul procedurii, se poate presupune în mod rezonabil că toate părţile au fost mulţumite de audierea cazului lor de către această comisie. Orice critică ulterioară este lipsită de temei sau merit”.
Pe 10 august 2024, Comisia de arbitraj, compusă din Dr. Hamid G. Gharavi (FRA/IRI), preşedinte, Prof. Philippe Sands KC (GBR/FRA/MRI) şi Prof. Song Lu (CHN), a admis în parte cererea depusă de Federaţia Română de Gimnastică şi Ana Bărbosu. Comisia a stabilit că acea contestaţie depusă în numele lui Jordan Chiles în finala exerciţiului feminin la sol a fost formulată după încheierea termenului de un minut prevăzut la articolul 8.5 din Regulamentul tehnic FIG 2024 şi că punctajul iniţial de 13,666 acordat lui Jordan Chiles în finala exerciţiului feminin la sol va fi restabilit. Decizia comisiei a fost unanimă. În aceeaşi zi, FIG a confirmat că rezultatele finalei la sol de luni, 5 august 2024, vor fi modificate în conformitate cu decizia TAS.