Federaţia Americană de Gimnastică a anunţat că refuză să returneze României medalia de bronz primită de Jordan Chiles pentru exerciţiul de la sol la JO de la Paris.
Chiar dacă încă nu a primit-o, medalia de bronz rămâne la Ana Maria Bărbosu, TAS a respins cererea americanilor de a a redeschide cazul concursului de la sol.
Federaţia Română de Gimnastică anunţă luni seară, 12 august, că TAS a respins solicitarea formulată de Federaţia de Gimnastică a SUA, Jordan Chiles, şi Comitetul Olimpic al SUA de a redeschide cazul concursului din finala la sol la gimnastică, de la Jocurile Olimpice.
TAS a comunicat oficial luni seară că a respins solicitarea formulată de Federația de Gimnastică a Statelor Unite, Jordan Chiles, și Comitetul Olimpic al Statelor Unite de a redeschide cazul, a anunțat Federația Română de Gimnastică pe pagina sa de Facebook.
”TAS a subliniat că pe parcursul procedurilor ”s-a stabilit în mod concludent prin înregistrările oficiale furnizate de Federația Internațională de Gimnastică, necontestate de nicio parte în timpul procedurilor„ faptul că acea contestație depusă de dna. Landi a fost transmisă tardiv, după limita de 1 minut”, a transmis Federaţia Română de Gimnastică, într-un comunicat.
Medalia de bronz intrată inițial în posesia americancei Jordan Chiles a fost reatribuită pe 10 august gimnastei Ana Maria Bărbosu. Gimnasta noastră a avut bronzul pentru 30 de secunde, dar juriul a acceptat contestația americancei Jordan Chiles, căreia i-a mărit nota de la 13,666 la 13,766 și a urcat-o peste româncă.
România a adus cazul în faţa TAS, care a decis ca Chiles să primească nota iniţială, pe motiv că SUA aufăcut contestaţia după termenul limită de un minut.
Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a confirmat duminică dimineață că redistribuie medalia de bronz din finala la sol româncei, după ce Federaţia Internaţională de Gimnastică (FIG) a precizat sâmbătă seara că va respecta decizia TAS.
Ulterior, Comitetul Olimpic și Paralimpic al SUA (USOPC) a anunțat că vrea să meargă la Tribunalul Federal Elvețian și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a ataca decizia TAS.
Delegația SUA NU a depus contestația în timpul legal
Din momentul în care nota este afișată pe ecran, antrenoarea sportivei are doar 60 de secunde pentru a ajunge la masa arbitrelor și a anunța că vrea să depună o contestație.Timp ar fi, dacă te uiți la poziționarea personajelor. Și dacă pleci de la ideea că omul reacționează instantaneu.
”Spațiul în care stau sportivii și antrenorii este apropiat de cel al corpului de arbitraj. Durează aproximativ 15 secunde să ajungi din spațiul antrenorilor până la masa arbitrelor. Simularea a fost făcută fără nimeni altcineva în sală!”.
Federaţia Americană de Gimnastică a depus duminică la Tribunalul de Arbitraj Sportiv probe video care, în opinia sa, dovedesc că Jordan Chiles ar trebui să păstreze medalia de bronz la gimnastică, în proba de sol, la Jocurile Olimpice de la Paris.
Dovezile suplimentare au fost prezentate de USA Gymnastics la o zi după ce TAS s-a pronunţat în favoarea unui apel al Anei Bărbosu, căreia îi revine astfel medalia de bronz. Lui Chiles i s-a cerut să returneze medalia.
Dovada sistemului Omega, cel care a înregistrat tot ce se întâmplă, ca timp, pe durata finalei de la sol, a fost prezentată la TAS și aceasta este cea oficială. Conform ei, delegația SUA nu a depus contestația în timpul legal. Timpul a fost depășit.
FRG: „Suntem la curent cu poziţia emisă recent de către Comitetului Olimpic al Statelor Unite”.
„Prin prezentul comunicat de presă dorim să vă informăm că Federaţia Română de Gimnastică este la curent cu poziţia emisă recent de către Comitetului Olimpic al Statelor Unite referitor la demersurile pe care aceştia doresc să le urmeze. Federaţia Română de Gimnastică, alături de partenerii săi, evaluează situaţia actuală şi vă va informa periodic cu privire la acţiunile întreprinse”, se menţionează pe site-ul citat.
FRG subliniază că va continua să apere la cel mai înalt nivel posibil interesul sportivelor române Ana Bărbosu şi Sabrina Voinea.
„Având în vedere situaţia juridică sensibilă în care ne aflăm, dorim să vă informăm că poziţia noastră va fi transmisă exclusiv prin intermediul comunicatelor de presă. Facem un apel la dumneavoastră în sensul de a înţelege această situaţie şi de a ne acorda liniştea necesară pregătirii următorilor paşi pentru a ne susţine sportivele la cel mai înalt nivel posibil”, precizează FRG.
Federaţia Americană de Gimnastică a anunţat că a făcut apel şi a depus alte dovezi la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) pentru a demonstra că sportiva sa Jordan Chiles ar trebui să păstreze medalia de bronz obţinută în finala de la sol din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris.
Ana Maria Bărbosu s-a clasat iniţial pe locul al treilea, cu 13,700 puncte, în întrecerea desfăşurată la începutul săptămânii trecute, dar a fost retrogradată pe poziţia a patra după ce echipa SUA a depus o contestaţie la scurt timp după ce Chiles şi-a încheiat exerciţiul, ceea ce a dus la creşterea notei americancei de la 13,666 la 13,766, suficient pentru ca aceasta să urce de pe locul 5 pe 3 şi să o depăşească astfel pe reprezentanta ţării noastre.
România a adus cazul în faţa TAS, care a decis ca Chiles să primească nota iniţială, pe motiv că SUA a trimis contestaţia sa după termenul limită de un minut şi, în consecinţă, aceasta trebuie anulată.
Sâmbătă, Federaţia Internaţională de Gimnastică (FIG) a precizat că va respecta decizia TAS de a acorda medalia de bronz Anei Bărbosu, iar CIO a anunţat la rândul său, duminică dimineaţă, că acceptă „modificarea clasamentului de către FIG” şi va „realoca medalia de bronz” gimnastei române.
Ulterior, USA Gymnastics a informat că a trimis „o scrisoare şi dovezi video la Tribunalul de Arbitraj Sportiv care stabilesc în mod concludent că solicitarea antrenoarei Cecile Landi de a depune o contestaţie a fost făcută la 47 de secunde după publicarea notei”.
Organismul american a declarat că solicită revizuirea hotărârii TAS şi acordarea medaliei de bronz gimnastei Jordan Chiles, pe baza noilor dovezi.
Titlul olimpic la sol a revenit braziliencei Rebeca Andrade, învingătoare în faţa americancei Simone Biles (argint), care a plecat la rândul ei acasă cu trei medalii de aur cucerite la Paris, la individual compus, în concursul pe echipe şi la sărituri.
Imparţialitatea unui judecător TAS în cazul bronzului de la sol de la JO disputat de reprezentantele României şi SUA, pusă în discuţie. Hamid G. Gharavi a reprezentat România, dar şi SUA în alte cauze de arbitraj.
Într-un articol publicat de mai mulţi experţi pe site-ul International Institute of Conflict Prevention and Resolution (CPR) se acreditează ideea că preşedintele comisiei TAS în cazul concursului de la sol de la Jocurile Olimpice nu ar fi fost imparţial. Acesta reprezintă România într-o altă cauză de arbitraj pe teme economice, dar acelasi judecător a reprezentat clienţi din SUA într-un proces împotriva României.
Experţii site-ului menţionat fac referire la Hamid G. Gharavi, arbitrul preşedinte din partea Franţei şi Iranului; în comisia TAS care a judecat concursul de la sol, în care s-a decis că Ana Maria Bărbosu a câştigat bronzul în faţa americancei Jordan Chiles.
“De-a lungul istoriei, mulţi sportivi au fost forţaţi să îşi returneze medaliile olimpice. După cum a explicat NBC News, „Jordan Chiles este o raritate în istoria olimpică: un sportiv obligat să returneze medalia din alte motive decât o încălcare a normelor antidoping”.
Oamenii curioşi doresc să afle mai multe despre decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) din 10 august 2024 de a-i retrage gimnastei olimpice americane Jordan Chiles medalia de bronz, în favoarea gimnastei române Ana Maria Barbosu.
Problema de fapt este cunoscută de mulţi. Nu există nicio dispută cu privire la faptul că juriul iniţial a judecat greşit performanţa lui Chiles, neacordându-i credit pentru unul dintre salturile sale. Organismul care guvernează gimnastica, Federaţia Internaţională de Gimnastică, a fost de acord. În consecinţă, Comitetul Olimpic Internaţional a ajustat scorul pentru Chiles şi i-a acordat medalia de bronz.
România a făcut ulterior apel la această decizie la TAS, susţinând că cererea depusă la Federaţia Internaţională de Gimnastică a întârziat câteva secunde.