Acasă Actualitate Deloc surprinzător, TAS decide să amâne ”audierile” în cazul contestației depuse de Sabrina Voinea, termenul limită la care ar trebui făcut anunțul, este, 11 august

Deloc surprinzător, TAS decide să amâne ”audierile” în cazul contestației depuse de Sabrina Voinea, termenul limită la care ar trebui făcut anunțul, este, 11 august

0
0
48

TAS a decis să amâne audierile în cazul contestației depuse de Sabrina Voinea, termenul limită la care va fi anunțată este duminică, 11 august, atunci când se și încheie Jocurile Olimpice de la Paris.

Lovitură pentru România, audierile în cazul Sabrinei Voinea, la TAS, au fost amânate. Când ar veni verdictul

Decizia TAS în cazul Sabrinei Voinea ar trebui să fie anunțată până duminică. Inițial, audierile trebuiau să aibă loc azi, însă au fost amânate, pentru ca toate declarațiile să poată fi studiate.

Din păcate, decizia s-a amânat. Federația Internațională de Gimnastică a depus miercuri o cerere de amânare a audierilor, invocând faptul că lumea gimnasticii de la Jocurile Olimpice 2024 a părăsit capitala Franței, transmite Euronews.

Oficialii, delegațiile, au plecat spre țările lor și mai este nevoie de o zi pentru ca aceștia să poată ajunge la birouri și să poată apoi comunica centralizat cu cei care vor face audierile. De asemenea, și dinspre partea română, dinspre avocații care reprezintă Federația Română de Gimnastică și Comitetul Olimpic Român, a venit o cerere de amânare pentru încă 24 de ore, pentru a se putea aduna toate probele și tot ce este nevoie ca un dosar complet să fie pus în fața judecătorilor de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, care are o comisie ad-hoc care funcționează aici, temporar, pe durata Jocurilor Olimpice.

Cel mai devreme, audierile la TAS ar putea avea loc în cursul zilei de vineri și, în funcție de cât de repede se ajunge la o decizie, putem avea chiar vineri seară sau sâmbătă un verdict în cazul contestației depuse de gimnasta Sabrina Voinea.

Anterior, o soluție a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) era așteptată chiar de miercuri seară, întrucât procedura rapidă a TAS prevede pronunțarea verdictului în termen de 24 de ore, a declarat avocatul Sabin Gherdan, la Euronews România. Președinte Asociației Române de Arbitraj Sportiv a explicat că probele video și dovezile tehnice vor influența decizia arbitrilor TAS.

De asemenea, avocatul de drept sportiv a apreciat că există șanse ca decizia inițială să fie revizuită, iar sportiva română să primească medalia.

”Sunt șanse ca rezultatul să fie modificat în urma contestației care inițial a fost respinsă și acum este atacată în fața Tribunalului de Arbitraj Sportiv, divizia ad-hoc care se află la Paris.

Toate aceste hotărâri sunt publice pe site-ul TAS, iar din cele opt care au fost deja soluționate, în momentul de față una singură a fost admisă. În teorie, sunt șanse ca clasamentul să fie modificat, iar sportiva noastră să primească medalia respectivă”, a declarat Sabin Gherdan, la Euronews România.

Finala probei de sol a generat o controversă uriașă la Jocurile Olimpice, după ce contestația lui Jordan Chiles a lăsat România fără medalia de bronz. Drept urmare, Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) și Federația de Gimnastică solicită în procedură extraordinară reanalizarea exercițiului făcut de Sabrina Voinea, după ce gimnasta de 17 ani a fost depunctată pentru că ar fi depășit covorul, deși imaginile arată contrariul.

Punctele tăiate de arbitri au lăsat-o pe Sabrina în afara podiumului. ”Procedura este una foarte rapidă. Conform regulilor arbitrale ale TAS, divizia ad-hoc, o soluție ar trebui pronunțată în 24 de ore de la momentul în care s-a înregistrat cererea.

Practic, până la finalul acestei zile ar trebui să avem o soluție. Există și un caz excepțional în care Curtea și arbitrii desemnați să judece acest caz consideră că e nevoie de mai multe informații și în acest caz, pot să amâne încă un timp scurt soluționarea cauzei”, a mai spus avocatul de drept sportiv.

Întrebat dacă Sabrina Voinea ar putea primi medalia de bronz, avocatul Sabin Gherdan a afirmat că astfel de cazuri sunt unele excepționale, motiv pentru care nu există un regulament oficial în acest sens.

”Dacă se află la Paris în continuare, ar trebui să i se acorde medalia într-un mod oficial și probabil într-un format solemn. Dar nu există o procedură reglementată de un regulament într-o astfel de situație”, a mai spus Gherdan

Avocatul de drept sportiv consideră că Statele Unite vor face o intervenție în dosarul de la TAS.

”Cu siguranță vor face o intervenție. Părțile unui litigiu sunt formate din reclamant, care sunt sportivele noastre, pârât, care este Federația Internațională de Gimnastică (FIG), iar orice persoană care deține un interes poate să facă o intervenție în cadrul acestei proceduri și să-și exprime poziția.

Sunt ferm convins că reprezentanții SUA vor face o intervenție și își vor aduce argumentele în cadrul procesual”, a mai precizat Gherdan.

”Proba video este determinantă în cazul nostru și de asemenea sunt anumite aspecte tehnice prin care se poate demonstra că dificultatea a fost alta decât cea notată de către arbitri. Iar în acest caz sunt probe obiective care vor fi analizate de către cei arbitri desemnați ai acestui caz.

Mă aștept la o soluție într-un termen scurt și probabil la finalul zilei vom avea cel puțin o idee despre momentul în care se va pronunța. Mă aștept ca în această seară să avem o decizie, dispozitivul hotărârii, nu motivarea. Ulterior, să ne dăm seama ce s-a întâmplat.

Este clar că România are nevoie de mai mult lobby la acest nivel internațional pentru ca astfel de situații să nu se mai întâmple”, a concluzionat el.

Gimnasta Sabrina Voinea a declarat, miercuri, la revenirea în ţară de la Jocurile Olimpice, că îşi doreşte mult ca problema legată de finala olimpică la sol să fie soluţionată pozitiv. Ea a precizat că nu vrea să renunţe la gimnastică.

“Mă simt puţin mai bine şi îmi doresc foarte mult să mi se dea dreptate şi să fie un rezultat la final foarte bun. Aştept cu nerăbdare să se rezolve acest subiect. Îi mulţumesc Nadiei (Comăneci) pentru absolut tot. Totul depinde de ei acum. Eu mi-am făcut exerciţiul. Sper să se rezolve.

Deocamdată o să-mi iau o pauză şi sper să ne mai revenim. O să discut cu mama şi vedem ce se poate rezolva. Nu doresc să mă las de gimnastică. Vreau să îi explic asta şi mamei. Suntem supărate amândouă, dar încercăm să facem tot ce se poate şi să rezolvăm cât mai bine. Este cel mai important concurs din viaţa mea. Regret foarte mult pentru bârnă, dar îmi doresc să se rezolve problema de la sol.”, a spus sportiva.

România a încheiat, luni, participarea în competiţiile de gimnastică artistică de la Jocurile Olimpice fără medalie. În finala de la sol, Sabrina Maneca Voinea s-a clasat pe locul 5, iar Ana Maria Bărbosu pe poziţia a 4-a, cu aceeaşi notă – 13.700. Pentru nici un minut, Bărbosu a fost medaliată cu bronz, dar o contestaţie la nota lui Jordan Chiles (SUA) i-a adus acesteia locul 3.

Sabrina Maneca Voinea a fost notată iniţial cu 13.700 pentru exerciţiul de la sol, dar antrenorii au depus contestaţie, însă nu s-a modificat nota, încheind pe locul 5.

Luni seară, Camelia Voinea a transmis un mesaj, cu capturi video alăturate, pentru a dovedi că în finala olimpică de la sol fiica sa nu a ieşit din spaţiul de concurs, aşa cum ar fi justificat arbitrele penalizarea de o zecime la notare. Sabrina Voinea a încheiat pe locul 5, iar contestaţia sa nu a fost acceptată.

”Sabrina nu a ieşit din covor la nici o linie acrobatică, sunt toate aici (n.r. – capturi video de la finalul liniilor acrobatice), merita medalie! Noi astăzi aici am întrerupt gimnastica, pentru drepturile noastre nu se zbate nimeni! Vă iubim infinit pe toţi cei care ne-aţi susţinut Atât am putut suporta!”, a precizat atunci Camelia Voinea.

Voinea încheiase pe patru proba de la sol, cu nota 13,700, și a depus pe loc contestație. Gimnasta noastră a negat că a avut călcâiul în afara liniei, motivul care i-a adus o depunctare de o zecime. Cererea a fost respinsă.

De asemenea, și Ana Maria Bărbosu (13,700) a depus contestație. Încheiase proba pe locul trei, dar a pierdut medalia de bronz după ce americanca Jordan Chiles a urcat de la 13,666 la 13,766 în urma contestației ei. După această decizie, camerele au surprins-o pe româncă trecând de la zâmbete la lacrimi.

Americanii ar fi făcut contestația după expirarea timpului regulamentar

Forurile din România consideră că Ana Maria Bărbosu, dar și Sabrina Voinea, depunctată pentru că ar fi călcat în afara covorului, deși imaginile arată cu totul altceva, au fost dezavantajate și au depus memorii la TAS.

Dacă în cazul Sabrinei Voinea contestația a fost făcută la timp, dar n-a avut rezultatul dorit, legat de cazul Ana Mariei Bărbosu sunt discuții legate de momentul în care echipa americană a depus contestația.

Americanii au depus contestația după expirarea minutului în care aveau dreptul regulamentar să o facă. Dacă lucrurile au stat, într-adevăr, așa, rezultatul contestației ar putea fi anulat și Ana Maria Bărbosu ar primi medalia de bronz.

”Sunt două dosare depuse de țara voastră la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Unul al Anei Mariei Barbosu, celălalt al Sabrinei Voinea. La Ana Maria nu se contestă nimic din nota ei, ci cu totul altceva. Se pare că antrenoarea sportivei din SUA (n.r. Cecile Landi, antrenoarea lui Jordan Chiles) a depus contestația după timpul regulamentar în care ai voie să faci asta.

Ai doar un minut, dacă ești ultima gimnastă, nu două, ca în mod normal. Tocmai pentru a nu se aștepta foarte mult până la afișarea rezultatelor finale. Iar acest minut se pare că a fost depășit.

Acum să vedem cum se vor apăra arbitrele de la finala solului. Adică, mai exact, Federația Internațională de Gimnastică (n.r. – FIG). Cred că au minutul la care a fost înregistrată contestația antrenoarei din America, iar ora la care s-a terminat exercițiul sportivei este simplu de aflat. Așa că se va vedea dacă s-au încadrat în minutul regulamentar”, a declarat o sursă din interiorul TAS, pentru publicația citată anterior.

TAS are la dispoziție zilele rămase până la sfârșitul Jocurilor Olimpice pentru a da un verdict în acest caz. JO se vor încheia în trei zile, pe 11 august.

Cazul schioarei ”Fanny Smith” poate fi un precedent. A făcut apel la TAS și a primit medalia de bronz

În cazul în care judecătorii TAS îi vor da dreptate Sabrinei, tânăra gimnastă ar putea să primească medalia de bronz, care a ajuns la Jordan Chiles.

Este important de subliniat că nu este pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice când are loc un astfel de incident. La Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022, schioarea Fanny Smith (Elveția) și-a primit înapoi medalia după ce a făcut contestație la TAS.

Smith s-a clasat pe locul patru, după ce Federația Internațională de Ski a considerat că a obstrucționat-o pe germanda Daniela Maier, care terminase în afara podiumului și ulterior a fost urcată pe locul trei în locul elvețiencei.

Fanny Smith a mers la TAS, iar judecătorii au analizat cazul în cinci zile și au decis că sancțiunea Federației Internaționale a fost greșită. În cele din urmă, ambele sportive au primit medalia de bronz.

Astfel, este de așteptat ca în cazul Sabrinei Voinea să se întâmple același lucru. Jordan Chiles să își păstreze medalia de bronz, iar Sabrina să primească și ea una.

La finalul probei de la sol, Chiles a oferit și primele reacții. Sportiva din USA a recunoscut că a avut șansă, că nu a prins o zi foarte bună.

”A fost o zi absolut nebună, am avut onoarea de a concura cu aceste fete. La sol nu am avut cea mai bună evoluție din viața mea, de aceea mă bucur și mai mult.

Nu știi niciodată ce se petrece în gimnastică. Sunt mulțumită de lucrurile pe care le-am reușit aici, la Jocurile Olimpice, dar sunt și mai fericită că s-au terminat”, a spus Chiles.

Marcel Ciolacu a declarat că dorește să le recompenseze pe Sabrina Voinea și Ana Maria Bărbosu, româncele furate la Jocurile Olimpice.

Marcel Ciolacu le vede și pe bună dreptate, învingătoare pe Sabrina Voinea și Ana Maria Bărbosu, așa că vrea să le recompenseze pentru efortul depus la Jocurile Olimpice de la Paris.

Ana Maria Bărbosu, în vârstă de 18 ani și Sabrina Maneca-Voinea, în vârstă de 17 ani, se numără printre gimnastele ”furate” la Jocurile Olimpice de la Paris. Ana Maria a fost câștigătoarea medaliei de bronz în finala de la sol, dar numai pentru 30 de secunde. Americanii au depus contestație, așa că sportiva din SUA a urcat pe locul al treilea, în timp ce Sabrina a fost penalizată cu o zecime pentru o greșeală pe care nu a făcut-o. Asta a trimis-o pe tânăra sportivă pe locul 5, când, de fapt, ar fi trebuit să prindă podiumul.

Cu toate că clasamentul s-a schimbat, pentru întreaga Românie, Sabrina Voinea este câștigătoarea medaliei de bronz, iar numeroase persoane au criticat aspru decizia luată pe moment în cadrul probei. Nadia Comăneci a fost revoltată și a cerut la TAS reevaluarea momentului Sabrinei de la Jocurile Olimpice.

Mai mult, premierul Marcel Ciolacu a declarat că ambele sportive vor fi recompensate „ca niște medaliate olimpice”. Astfel, Sabrina Voinea și Ana Maria Bărbosu ar urma să primească câte 60.000 de euro. Aceasta este suma cu care sunt premiați, de obicei, sportivii care au obținut medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Zilele trecute, premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu va participa la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice, în semn de protest pentru întâmplarea celor două gimnaste românce de la Paris.

Nadia Comăneci continuă să susțină cauza Sabrinei Voinea, după ce sportiva a fost privată de medalia de bronz din cauza arbitrajului, la proba individuală de sol, la Jocurile Olimpice de la Paris.

Fosta mare sportivă a publicat pe contul personal de Instagram o postare cu două videoclipuri rulate simultan, în care sunt prezentate evoluțiile Sabrinei Preda la proba de echipe și proba de individual, cu execuție similară, dar punctată diferit.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nadia Comaneci (@comaneci10)

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Guvernul Ciolacu publică documentul autorităților ucrainene privind interdicția aplicată lui George Simion, de ce a fost declarat indezirabil AUR-itul

Facebook 2 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Guvernul publică documentul autorită…