Acasă Actualitate Guvernul PNL a decis amânarea măsurilor de relaxare anunțate pentru 1 iulie

Guvernul PNL a decis amânarea măsurilor de relaxare anunțate pentru 1 iulie

0
0
993

Românii își pot lua gândul de la noile măsuri de ”relaxare” anunțate de la 1 iulie 2020, aici fiind inclusă și mult așteptata redeschidere a restaurantelor.

Cu toate acestea, Guvernul PNL-Iohannis-Orban a anunțat noi măsuri menite să ajute populația în lupta cu Covid-19 și să înfunde HORECA chiar și mai mult, în plină epidemie de coronavirus.

Astfel, conform unei decizii a Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă, terasele ar putea fi închise dacă nu vor respecta măsurile de combatere a virusului.

Vezi Documentul

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, luni, la Digi24, că la nivelul grupului tehnico-științific s-a decis să fie amânată a patra etapă a măsurilor de relaxare care erau prevăzute pentru 1 iulie, subliniind că în ultimele zile a crescut numărul cazurilor zilnice de COVID-19, precum și numărul pacienților aflați la Terapie Intensivă, precum și a deceselor. Una dintre măsurile așteptate era redeschiderea restaurantelor.

Nelu Tătaru a precizat că România încă nu a trecut de primul val al epidemiei.

Încă n-am terminat acest prim val. Încă n-am ajuns la acea viață cvasinormală. Noi putem transforma acest prim val într-un val cu două cocoașe, în care a doua e mai virulentă. Dacă la prima exista un instinct de conservare, acum nu mai există la niște concetățeni de-ai noștri. Se poate muri la 30 și ceva de ani fără a avea alte comorbidități”, a afirmat Tătaru.

Ministrul a mai atras atenția că, din cauza transmiterii intense a virusului în România, este posibil ca unele țări să impună restricții pentru românii care vor să meargă în vacanță.

Principalele declarații:

Discutăm recomandările Grupului tehnico-științific. S-a evaluat tot ce a însemnat cele două asăptămâni, în care au crescut cazurile noi, cazurile în ATI, decesele.

Recomandările sunt de a amâna noile măsuri de relaxare pentru 1 iulie.

La nivelul grupului tehnico-științific s-a decis să amânăm a patra etapă a măsurilor de relaxare.

Situația de creștere a cazurilor a fost și în alte țări europene, dar la noi parcă recrudescența a fost mai mare.

Dacă este transmitere comunitară accentuată, ne gândim la măsuri punctuale – izolarea, carantinarea zonei respective.

În acest moment, avem acea listă cu țările din Europa votată în 22 iunie din care când ne întorceam nu intram în izolare. Măsurile se iau pe bază de reciprocitate. E posibil ca și ei să introducă România.

În două zile se așteaptă o decizie la nivelul UE. Când vom avea o nouă listă, o vom da publicității.

Eu gândesc o viață cvasinormală spre sfârșitul lunii iulie – începutul lui august. Dar trebuie să ne gândim ce am putea face noi ca să ajungem la acest rezultat.

Fiecare măsură de relaxare am gândit-o în funcție de cum putem face față pandemiei. Fiecare măsură conținea norme și contăm pe parteneriatul cu agentul economic, cu societatea civilă. Când doar o parte respectă înțelegerea, ajungem la situația de astăzi.

Nu e totul pierdut. Analizăm în fiecare zi evoluția și în funcție de rezultate vom lua măsuri.

Avem o săptămână de foc în care putem vedea ce a însemnat acest weekend. Suntem pregătiți ca sistem medical, dar nu putem lupta singuri.

Chiar dacă suntem mai pregătiți, avem echipamente, virulența virusului este aceeași. Acum 3 săptămâni aveam indicele de transmitere de 0,6, acum avem 1,4.

Noi am dat un ordin ca spitalele suport să treacă la patologie non-Covid. În acest zile, nu puteau face față spitalele de fază I și II nu puteau face față. Am dat și ordinul cu asimptomaticii externați după 10 zile, dar în ultimele zile au crescut cazurile severe.

Încă n-am terminat partea medicală, există o parte economică și spre toamnă o parte politică. Unii s-au grăbit și au intrat pe partea politică. Negarea a tot ce a fost și trecerea pe politică, cred că nu e momentul să ne jucăm cu viața românilor. Aproape toată clasa politică. Suntem puțin cei care tragem alături de populație și corp medical. Populația a tras două luni de zile, când a stat în casă. Nu trebuie să folosim un moment de derută și în rândul populației.

687 milioane lei a costat doar carantina.

Corpul medical și-a făcut datoria. Dacă vrem să stricăm ce a făcut acest corp, haideți să ieșim la tribuna Parlamentului, în stradă, pe Facebook să bagatelizăm. E un corp medical care a obosit, dar nu se va lăsa. Avem și pregătirea psihică în acest moment.

Ca să avem valul doi, trebuie să terminăm acest val unu. Încă n-am terminat acest prim val. Încă n-am ajuns la acea viață cvasinormală. Noi putem transforma acest prim val într-un val cu două cocoașe, în care a doua e mai virulentă. Dacă la prima exista un instinct de conservare, acum nu mai există la niște concetățeni de-ai noștri.

Se poate muri la 30 și ceva de ani fără a avea alte comorbidități.

Depinde de noi cum se va manifesta acel val doi.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate
Comments are closed.

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 182 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electo…