Acasă Externe Curg banii pentru Kamala Harris, a înregistrat donații record într-o singură zi, cine ar putea fi vicepreședintele său dacă va fi nominalizată de democrați

Curg banii pentru Kamala Harris, a înregistrat donații record într-o singură zi, cine ar putea fi vicepreședintele său dacă va fi nominalizată de democrați

0
0
7

Curg banii pentru Kamala Harris, a înregistrat donații-record într-o singură zi, cine ar putea fi vicepreședintele său dacă va fi nominalizată de democrați.

Kamala Harris, plină de cuvinte de laudă pentru Biden, la primul discurs de după retragere: „Moștenirea lui e de neegalat în istoria modernă”.

Alegeri SUA 2024. Vorbind la prima sa apariţie publică de când preşedintele Joe Biden a ieşit din cursa prezidenţială, vicepreşedintele Kamala Harris, pe care şeful Casei Albe o susţine ca să îi succeadă în funcţie, a lăudat moştenirea politică a acestuia şi, aşa cum făcea adesea şi preşedintele, l-a evocat pe fiul acestuia decedat, Beau Biden, relatează CNN şi The Guardian.

„Moştenirea realizărilor lui Joe Biden din ultimii trei ani este de neegalat în istoria modernă”, a spus Kamala Harris la un eveniment găzduit la Casa Albă pentru sportivii din campionatul NCAA. „Într-un singur mandat, el a depăşit deja moştenirea celor mai mulţi preşedinţi care au îndeplinit două mandate”, a arătat adjuncta lui Joe Biden în aplauzele mulţimii.

„L-am cunoscut pe preşedintele Biden prin intermediul fiului său Beau, am lucrat împreună ca procurori generali în statele noastre”, a povestit Harris. „Atunci, Beau îmi spunea adesea poveşti despre tatăl său. Îmi spunea despre ce fel de tată şi ce fel de om este Joe. Calităţile pe care Beau le-a venerat la tatăl său sunt aceleaşi calităţi pe care le-am văzut în fiecare zi la preşedintele nostru. Onestitatea sa, integritatea sa, angajamentul său faţă de credinţa sa şi faţă de familia sa, inima sa mare şi dragostea sa, dragostea profundă faţă de ţara noastră – şi sunt un martor de primă mână al faptului că în fiecare zi preşedintele nostru, Joe Biden, luptă pentru poporul american şi suntem profund, profund recunoscători serviciului său pentru naţiunea noastră” – a spus, luni, Kamala Harris.

Preşedintele Biden „ar fi vrut să fie astăzi aici”, se recuperează „rapid” după diagnosticul de Covid-19 şi este nerăbdător să se întoarcă, a adăugat ea.

Preşedintele a susţinut-o public pe Harris pentru a-i succeda în calitate de candidat democrat la preşedinţie în 2024. Harris nu a făcut referire la viitoarele alegeri prezidenţiale şi şi-a continuat discursul lăudându-i pe sportivii din campionatul NCAA.

Promisiunea făcută de Kamala Harris în România, acum doi ani: ”America va apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO.”

Americanii ar putea avea de ales între Trump, personaj controversat, şi Kamala Harris. O femeie de culoare, procuror de meserie, şi fiica unor emigranţi. Deocamdată, Harris este în urma lui Trump în sondaje, dar creşte la intenţii de vot. Cu ea preşedintă, am fi siguri că Statele Unite nu ne vor abandona în faţa Rusiei, spun analiştii politici.

Kamala Harris a scris istorie în anul 2021, când a devenit prima vicepreşedintă din Statele Unite. Fiica unui jamaican şi a unei indience, este om al legii, militantă împotriva pedepsei cu moartea şi în favoarea drepturilor minorităţilor defavorizate. Tatăl ei a fost profesor de economie, iar mama cercetătoare în domeniul cancerului de sân. Vicepreşedinta Statelor Unite a venit şi în România acum doi ani, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina. Ne-a promis că America va apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO.

„Recent, am trimis o mie de militari ai unui batalion Striker, care formează o forţă totală de 2.000 de soldaţi americani, care sunt pregătiţi să apere angajamentul nostru în cadrul NATO şi pe flancul estic”, declarat atunci Kamala Harris, vicepreşedinte SUA.

Donald Trump o devansa pe Kamala Harris cu patru procente la intențiile de vot. După dezbaterea dezastruoasă a lui Biden cu Trump, sondajele arătau că vicepreşedinta a redus distanţa: diferenţa dintre Kamala Harris şi Donald Trump era de un punct şi jumătate 1,5 puncte, faţă de aproape două puncte între Trump şi Biden.

„L-am scos din competiţie. Asta înseamnă că o vom avea pe Kamala. Cred că este mai bine cu ea. E atât de rea! E atât de jalnică!”, a declarat Trump.

„Donald Trump nu este un adversar uşor, pentru că nu are limite, îşi urmăreşte interesul cu un extraordinar de mare devotament şi cu siguranţă vom asista la atacuri de o duritate fără precedent. Probabil Harris va rezista”, a fost de părere Cristian Pîrvulescu, politolog.

La 59 de ani Kamala Harris are o carieră scurtă, dar plină în politică

Fostă procuroare, a devenit mai întâi senatoare de California în 2018. După trei ani a ajuns mâna dreaptă a preşedintelui Statelor Unite. Funcţia a venit la pachet cu postul de lider al Senatului american. Din această poziţie, Harris a înclinat balanţa când votul pentru politicile propuse de Biden erau la egalitate perfectă. Kamala s-a remarcat, însă, şi în afara politicii.

Democrata nu a ratat nicio ocazie să danseze, chiar şi la evenimente organizate la Casa Albă, şi a atras un atac dezlănuţuit din partea lui Trump.

„Eu îi spun Kamala cea râzătoare. Aţi văzut-o vreodată râzând? E nebună! Puteţi înţelege multe după râsul unei persoane. E nebună, e dusă!”, a declarat Donald Trump, candidat la preşedinţia SUA.

Comentatorii politici spun că Donald Trump are motive să se teamă de Kamala Harris. În plus, fosta candidată la preşedinţia Americii, Nikki Haley, a lansat şi o profeţie.

„Cei mai mulţi americani nu vor o revanşă între Biden şi Trump. Primul partid care îşi retrage candidatul în vârstă de 80 de ani va câştiga alegerile”, a declarat fostă candidată la preşedinţia SUA.

Victoria Kamalei Harris în faţa lui Donald Trump ar fi o garanţie a faptului că politica lui Joe Biden va continua. Trump nu este dispus să apere aliaţii NATO cu trupe americane decât dacă fiecare ţară dă 2% din PIB pentru apărare.

„America lui Trump înseamnă retragerea trupelor din Europa sub asigurarea protecţiei nucleare. Ori o asemenea retragere ar crea mari probleme Europei în confruntarea cu Rusia. Dacă americanii se retrag din Europa, statele baltice şi România şi Polonia sunt în prima linie”, a explicat Cristian Pîrvulescu, politolog.

Kamala Harris s-a întâlnit de mai multe ori cu preşedintele Ucrainei şi i-a promis sprijinul necondiţionat al Statelor Unite. În schimb, a fost mai critică faţă de Israel decât Joe Biden şi a cerut armistiţiu cel puţin şase săptămâni, timp în care refugiaţii să primească ajutor.

Curg banii pentru Kamala Harris: a înregistrat donații-record într-o singură zi. Cine ar putea fi vicepreședintele său.

Kamala Harris se îndreaptă către o nominalizare prezidențială aparent fără rivali în interiorul Partidului Democrat din SUA. În plus, vicepreședintele Statelor Unite, sprijinit de Joe Biden să intre în cursa pentru Casa Albă, a reușit să impulsioneze încrederea donatorilor de campanie, relatează presa internațională.

Harris s-a asigurat de sprijinul lui Gretchen Whitmer, guvernatoarea din Michigan, considerată una dintre potențialele rivale la nominalizarea prezidențială.

Whitmer a anunțat că-i va fi co-președinte de campanie lui Harris.

„Astăzi, sunt nu doar bucuroasă să o susțin pe Kamala Harris pentru funcția de Președinte al Statelor Unite, ci sunt și mândră să-i fiu copreședinte de campanie. Cu vicepreședintele Harris, alegătorii din Michigan au un candidat pe care se pot bizui pentru a le reduce costurile, pentru a le proteja libertățile şi pentru a construi o economie care funcționează pentru cei ce muncesc.

Donald Trump este un infractor condamnat care alimentează violența, care a răsturnat decizia Wade vs Roe (referitoare la dreptul la avort, n.r.) și care a dus economia noastră la pământ. Nu-l putem lăsa să se apropie de Casa Albă. Vicepreședinte Harris, aveți tot sprijinul meu. Haideți să câștigăm”, a scris guvernatoarea din Michigan într-un mesaj postat luni pe X.

În afară de Whitmer, alți trei guvernatori de state unde Harris trebuie să învingă pentru a câștiga, în cele din urmă, președinția și-au anunțat, luni, sprijinul pentru candidatura actualului vicepreședinte al SUA. Este vorba despre Tim Walz (Minnesota), Tony Evers (Wisconsin) şi J.B. Pritzker (Illinois).

Aceștia s-au raliat altor guvernatori democrați care s-au exprimat în acest sens încă de duminică: Andy Beshear (Kentucky), Roy Cooper (Carolina de Nord), Gavin Newsom (California) şi Josh Shapiro (Pennsylvania).

Şi fosta primă-doamnă şi secretar de stat al SUA, Hillary Clinton, care a candidat împotriva lui Donald Trump în 2016, şi-a reiterat, luni, sprijinul pentru Kamala Harris.

Clinton a publicat pe X o fotografie veche, alb-negru, în care apare alături de Harris.

„O cunosc pe Kamala Harris de mult timp. Acest procuror strălucit va prezenta cazul împotriva infractorului condamnat Donald Trump şi a agendei Proiectului 2025 prin care se urmărește să ni se ia libertățile. Dar nu o poate face singură. Deveniți astăzi parte a acestei campanii istorice”, a fost mesajul ce însoțea fotografia, mesaj finalizat cu un link către un site pentru donații.

În prima sa jumătate de zi în calitate de candidat încă nenominalizat, Harris a strâns 49,6 milioane de dolari din donații online, a declarat purtătoarea de cuvânt a campaniei, Lauren Hitt.

ActBlue, platforma democrată de procesare a donațiilor, a numit-o „cea mai mare zi de strângere de fonduri din ciclul 2024”.

CNN a anunțat, la rândul său, că suma atrasă de Harris pentru campanie la capătul a 24 de ore complete după anunțul de retragere al lui Biden s-a ridicat la 81 de milioane de dolari.

La nivelul zilei de luni, Harris se asigurase de susținerea a peste 30 de senatori democrați şi a peste 80 de membri ai Camerei Reprezentanților.

Ea are, de asemenea, sprijinul grupurilor congresionale reprezentând persoanele de culoare, hispanicii sau progresiștii: Congressional Black Caucus, Congressional Hispanic Caucus și Congressional Progressive Caucus.

Două sindicate americane importante, Service Employees International Union şi American Federation of Teachers, au anunțat că o susțin pe Harris.

Obama nu anunțase, luni, că o susține pe Harris
Presa americană notează că sprijinul pentru vicepreședinte a venit din întregul spectru ideologic al Partidului Democrat, de la populiștii moderați, până la progresiști.

Odată retragerea lui Biden oficializată, Kamala Harris a dat peste 100 de telefoane în 10 ore, potrivit CNN.

Vicepreședintele a sunat congresmeni, guvernatori și lideri ai unor grupuri influente din domeniul muncii, apărării şi drepturilor civile.

Printre aceștia s-au numărat și foștii președinți Barack Obama și Bill Clinton, precum și fostul secretar de stat Hillary Clinton.

Duminică, familia Clinton a anunțat că o susține pe Harris. Barack Obama nu a făcut însă un anunț similar.

Cine ar putea fi nominalizat vicepreședinte candidat pentru Harris

Luni, în timp ce valul de susținere continua să crească, s-a profilat problema nominalizării unui partenerul de campanie, care să devină vicepreședinte, în cazul în care Kamala Harris ar câștiga cursa prezidențială din noiembrie.

Două persoane familiarizate cu această chestiune au declarat pentru CNN că în Partidul Democrat a început un proces aprofundat de verificare a potențialilor candidați la funcția de vicepreședinte.

Mai mulți avocați democrați, inclusiv cei care au lucrat în trecut la procesele de verificare a vicepreședinților, sunt implicați în acest demers.

Guvernatorii Roy Cooper și Josh Shapiro şi senatorul de Arizona Mark Kelly se numără printre democrații cărora li s-a cerut să prezinte informații despre finanțele lor, despre istoricul familiei precum și alte detalii personale. Ei fac parte dintr-un grup care include aproximativ 10 nume, dintre care aproape toți sunt oficiali aleși în funcție.

Andy Beshear, guvernatorul aflat deja la două mandate al statului Kentucky, și-a anunțat sprijinul pentru Harris şi a declarat că este deschis să i se alăture acesteia ca potențial coechipier.

Beshear a mai spus că este „măgulitor să facă parte” din discuția despre nominalizarea la funcția de vicepreședinte.

Roy Cooper, guvernatorul Carolinei de Nord, a evitat întrebările cu privire la posibilitatea de a fi desemnat vicepreședinte candidat.

„Cred că este foarte important să ne concentrăm asupra ei (asupra lui Harris, n.r.) în această săptămână. Discuția despre vicepreședinte trebuie să aibă loc mai târziu. Vreau să mă asigur că Harris câștiga. Voi lucra pentru ea în toată țara şi voi face tot ce pot pentru a mă asigura că îl vom opri pe Donald Trump”, a spus el.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Kremlinul, ofticat de rezultatul alegerilor în Republica Moldova, reacționează: ”Maia Sandu trebuie să demonstreze că, „grupuri criminale„ i-au luat voturile”

Facebook 2 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Kremlinul, ofticat de rezultatul ale…