Acasă Actualitate Guvernul a modificat OUG 84, Ciolacu: ”Dacă rezultatul testelor antidrog nu vine în maximum 72 de ore, şoferii primesc carnetele înapoi”

Guvernul a modificat OUG 84, Ciolacu: ”Dacă rezultatul testelor antidrog nu vine în maximum 72 de ore, şoferii primesc carnetele înapoi”

0
0
78

OUG 84, modificată. Poliţia renunţă la aparatele drugtest Made in China şi pregăteşte lista medicamentelor care pot da rezultat pozitiv.

Ordonanţa antidrog a fost aprobată de Guvern! Nu înainte de noi contre între premier şi ministrul de Interne. Marcel Ciolacu i-a reproşat lui Cătălin Predoiu că s-a pripit cu măsura care stabileşte ce se întâmplă cu şoferii testaţi pentru consumul de substanţe. În varianta finală a legii, cei conduşi la laboratoarele de medicină legală îşi vor primi permisele înapoi în trei zile, chiar dacă nu au primit rezultatele analizelor de sânge.

Guvernul a modificat ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră. Premierul Ciolacu a explicat că dacă rezultatul testelor antidrog nu vine în cel mult 72 de ore, atunci şoferii primesc înapoi carnetele de conducere. El adăugat că ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a învăţat lecţia şi ”nu va pune căruţa înaintea cailor”, premierul utilizând o expresie similară cele folosite de preşedintele Klaus Iohannis în urmă cu o zi, pentru a se exprima pe acest subiect.

”Aşa cum am anunţat, modificăm ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră. Mă refer în special la suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală. Dacă rezultatul nu vine în maximum 72 de ore, şoferii primesc carnetele înapoi. Am cerut Ministerului de interne să ţină cont de observaţiile societăţii civile, pentru că aşa este firesc. Dacă statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil, nu trebuie să-i pedepsim pe români”, a declarat Marcel Ciolacu, joi, la începutul şedinţei de Guvern.

Ciolacu a precizat că, măsurile pentru a preveni dramele cauzate de consumul de droguri la volan sunt foarte importante, dar nu pot afecta libertăţile cetăţeneşti.

”Măsurile luate pentru a preveni dramele cauzate de consumul de droguri la volan sunt foarte importante, dar nu pot afecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. Vom monitoriza foarte atent în continuare problema testării antidrog, doar aşa putem preveni tragedii precum cea de la 2 Mai. Ministerile Sănătăţii şi Afacerilor Interne vor prezenta lunar o analiză comună despre capacitatea de respectare a termenului de 72 de ore. Pregătim inclusiv norme privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor în vederea testării antidrog. Vor fi gata în cinci zile de la intrare în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă de azi. Sper că domnul ministru Predoiu a învăţat lecţia şi în viitor nu va pune căruţa înaintea cailor. Domnul ministru oricum va ieşi la briefing şi va explica românilor modificările de azi”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în contextul discuţiei privind testele pentru droguri făcute de poliţie în trafic, că problema drogurilor a tot crescut şi există probleme cu drogurile până şi în şcoli, există câteodată la şoferi şi trebuie luate măsuri, dar aceste măsuri trebuie să fie corecte.

”Am avut şi aici prea multe accidente şi prea multe incidente. Problema drogurilor a tot crescut. Ştiţi foarte bine discuţiile pe care le-am găsit şi în spaţiul public. Există probleme cu drogurile până şi în şcoli, există câteodată la şoferi şi trebuie luate măsuri, dar aceste măsuri trebuie să fie corecte. Exact pentru asta ordonanţa trebuie dată fix atunci când Guvernul are toate măsurile pregătite, nu invers. Mai întâi dăm ordonanţa şi pe urmă fugim după medici, după truse de testare ş.a.m.d. Deci, cred că e bine şi aici să punem caii în faţa carului”, a spus preşedintele.

Permisul de conducere retras persoanelor suspectate că au consumat droguri sau alcool şi care fie au refuzat testarea, fie au fost testate cu mijloace certificate, va fi restituit la 72 de ore de la recoltarea probelor, în baza buletinului negativ de analiză de la INML sau dacă rezultatele nu au fost comunicate în acest interval, conform proiectului de Ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri în domeniul siguranţei rutiere pus miercuri în dezbatere publică de MAI.

Principala modificare a mult-disputatei Ordonanţe 84 stabileşte clar în cât timp se fac analizele de sânge şi de cine.

„Instituie un termen de 72 de ore în care instituțiile de medicină legală trebuie să elaboreze analizele toxicologice prin care să evidențieze sau nu prezența sau nu a alcoolului și substanțelor interzise în sângele persoanelor care au fost testate pozitiv cu drug test sau care au refuzat testarea”, a explicat Cătălin Predoiu, ministrul de Interne.

Iar dacă acest termen este depăşit, „dacă nu se rezolvă în 72 de ore atunci se restituie permisul. Aceste analize se efectuează doar de către instituţiile de medicină legală”, a adăugat Cătălin Predoiu. „La nivel naţional să fie dotate cele şase institute de medicină legală existente în ţară, pe de-o parte, şi pe de altă parte să dotăm şi cele 36 de servicii de medicină legală care se găsesc în celelalte judeţe care nu au institute de medicină legală”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Teoretic, modificările elimină situaţiile în care oamenii nevinovaţi, testaţi pozitiv cu aparate decalibrate sau pentru că au luat un nurofen, rămâneau cu lunile fără permis. În plus, poliţia a renunţat la drugtestele rapide din China, care ratau în medie 1 din 3 rezultate. „Există două liste la care lucrăm. O listă a substanţelor care influenţează capacitatea de a conduce vehicule. Cea de-a doua listă care ar putea să influenţeze rezultatul unui test rapid”, a mai precizat Alexandru Rafila.

Drugtestul nu este probă în instanţă fără certificarea medico-legală

Paşii testării sunt clari. Şoferul este condus de agenţi să i se recolteze şânge. Laboratoarele vor face o analiză preliminară în care vor constata dacă există substanţe interzise în sânge. Iar în funcţie de rezultate se deschide sau nu şi dosar penal. După ce va fi publicată în monitorul oficial, ordonanţa de urgenţă va intra în vigoare. Asta înseamnă că şoferii cărora li s-a reținut permisul de conducere până la noile modificari îl vor primi înapoi în termen de 72 de ore, chiar dacă încă nu au primit rezultatele analizelor.

Drugtestul din salivă nu este probă în instanţă fără certificarea medico-legală. Anul trecut, din peste trei mii de analize decise în urma testării rapide mai mult de o mie s-au dovedit a fi negative la sânge. De aici şi controversele.

Ce spun şoferii despre noua ordonanţă de urgenţă

„Am văzut că multe teste sunt fals pozitive şi dacă nu am consumat sau nu am avut nicio problemă nu mi se pare normal să ţi se reţină permisul”, spune un şofer. „Dacă ţi se reţine permisul şi lucrezi ca şofer să ţi se dea ceva la mână să poţi să justifici că ţi-au oprit permisul”, explică un altul.

Ordonanţa antidrog a fost şi prilej de contre la vârful statului. „Ordonanţa trebuie dată fix atunci când Guvernul are toate măsurile pregătite, nu invers. Mai întâi dăm ordonanţa şi pe urmă fugim după medici, după truse de testare şi aşa mai departe”, a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României. „Sper că domnul ministru Predoiu a învăţat lecţia şi în viitor nu va pune căruţa înaintea cailor”, a spus şi Marcel Ciolacu, premierul României.

Ministrul de Interne a răspuns că nu a fost o acţiune heirupistă, ci o măsură gândită într-un ansamblu de măsuri.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Partidul lui George Simion, cel care cere 60.000 de euro pentru un loc pe listă la parlamentare, nu va avea reprezentanți în secțiile din diaspora, BEC a respins contestația AUR

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Partidul lui George Simion, cel care c…