Acasă Declarații După ce și-a anunțat candidatura din senin, Iohannis face pe ”omul” de echipă și explică de ce a renunțat la cursa pentru șefia NATO

După ce și-a anunțat candidatura din senin, Iohannis face pe ”omul” de echipă și explică de ce a renunțat la cursa pentru șefia NATO

0
0
307

După ce și-a anunțat candidatura din senin, Iohannis face pe ”omul” de echipă și explică de ce a renunțat la cursa pentru șefia NATO: ”Am decis că soarta Alianței e mai importantă decât soarta mea politică”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, despre retragerea candidaturii sale pentru şefia NATO, că după discuţii şi negocieri interesante, în final, a decis că soarta NATO este mult mai importantă decât soarta sa politică, iar înainte să existe o concluzie finală a decis să se retragă din cursă, pentru a permite numirea unui secretar general NATO.

”Au fost negocieri interesante, au fost discuţii pe care le-am purtat şi pe care le-aş clasifica ca foarte bune, foarte deschise, informale, au fost toate discuţiile unu la unu şi, în final, am decis că soarta NATO este mult mai importantă decât soarta mea politică şi, înainte să existe o concluzie finală generală, am decis în consecinţă să mă retrag din cursă, pentru a permite numirea unui secretar general NATO, înainte de acest Summit”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, despre candidatura sa pentru şefia NATO.

Iohannis a mai adăugat că ”este bine, câteodată, să vedem imaginea mai mare şi să acţionăm în consecinţă”.

La finalul lunii iunie, Mark Rutte a fost desemnat oficial de cele 32 de state membre ale NATO pentru funcția de secretar general al Alianței Nord Atlantice. Rutte a primit sprijinul tuturor statelor membre după ce Klaus Iohannis și-a retras candidatura.

La finalul lunii iunie, Mark Rutte a fost desemnat oficial de cele 32 de state membre ale NATO pentru funcția de secretar general al Alianței Nord Atlantice. Rutte a primit sprijinul tuturor statelor membre după ce Klaus Iohannis și-a retras candidatura.

Rutte își va prelua funcția la 1 octombrie 2024, când expiră mandatul actualului secretar general, Jens Stoltenberg, potrivit unui comunicat al NATO.

Pe lângă războiul din Ucraina şi contextul politic internaţional tensionat, Mark Rutte va conduce alianța într-o perioadă dificilă, dominată de alegerile din SUA și de posibilitatea unui nou transfer de putere la Washington, în cazul în care Donald Trump ar câștiga alegerile din noiembrie.

Klaus Iohannis a fost întrebat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Summitul NATO de la Washington, ce părere are despre calendarul alegerilor stabilit de coaliţia de guvernare, după consultări cu toate partidele reprezentate în Parlament.

Klaus Iohannis a mai susţinut că este de părere că va fi păstrată actuala coaliţie de guvernare şi speră ca, pentru ca acest lucru să fie realizat, conducerile PSD şi PNL să arate destulă înţelepciune şi să aibă campanii electorale decente.

”Da, eu cred că va funcționa. De ce să nu funcționeze? Suntem puțin neobișnuiți să avem trei duminici la rând alegeri, dar cine va fi avantajat? Omul de rând, fiindcă are șansă să-și pună votul pe candidatul pe care îl preferă.

În ce privește coaliția, eu cred că va exista suficientă înțelepciune pentru a păstra coaliția guvernamentală în funcțiune. Pentru că, dincolo de campanie electorală, și vom vedea, probabil, o intensificare a narativelor contondente, țara trebuie guvernată. Și pentru asta, coaliția trebuie să-și ia măsurile cele mai potrivite, pentru a permite, pe de o parte, o campanie electorală bună, pe de alta parte, o guvernare rezonabilă, până când, sigur, avem rezultatele de la alegerile generale și se va constitui noul guvern de după alegeri”. a declarat preşedintele.

Întrebat despre avertismentul Comisiei Europene privind un deficit bugetar de 7% până la finalul anului și riscul unei crize economice post-alegeri, președintele a declarat că nu este cazul.

”Nu. Și nu sunt de acord cu aceste valori, dacă îmi permiteți să o spun așa franc. Nu ne așteaptă nicio criză economică, nu ne așteaptă creșteri fantastice de taxe, dar nici nu cred că putem să ne așteptăm la austeritate guvernamentală în an electoral.

Sigur, deficitul va fi considerabil mai mare decât 3%, care este considerat optim, dar nu mă aștept să apară o situație extraordinară, să avem criză, să creștem taxele și alte lucruri. Este clar că, după alegeri, guvernul care se va constitui va trebui să ia măsuri pentru a crește colectarea, că aici este problema majoră la noi, și pentru a găsi soluții la problemele de dezvoltare, care sunt așteptate de toți.

Noi, din păcate, nu am reușit, sau ca să mă exprim mai clar, guvernele românești nu au reușit să crească colectarea până la un nivel rezonabil. Noi suntem la o cotă de colectare foarte mică, asta înseamnă că evaziunea în continuare este destul de mare, mai ales în zona TVA-ului, și acea mult discutată și nu prea râvnită, se pare, digitalizare a ANAF-ului, trebuie făcută pentru a ajunge la un grad de colectare rezonabil, care rezolvă în bună măsură toate problemele de deficit de bani pentru cheltuieli publice. De ce să lăsăm evazioniștii să trească extraordinar de bine, să se îmbogățească peste măsură și guvernul să fugă tot timpul după niște bani pe care cu greu reușește să-i colecteze.

Deci nu sunt absolut deloc de acord cu aceste scenarii promovate intens de un anumit partid și de unii din Comisia Europeană să tratăm chestiunile cu calmul cuvernit.”, a spus Iohannis, la Washington.

Klaus Iohannis a mai comentat, miercuri, la summitul NATO, tragedia în care o fată în vârstă de 19 ani a fost omorâtă de urs pe un traseu din munții Bucegi. Președintele a spus că s-a aflat pe același traseu zilele trecute.

Klaus Iohannis a vorbit la NATO şi despre incidentul care a şocat România. „M-a șocat evenimentul. Sâmbătă am fost eu pe un traseu din Bucegi. După să aflu că pe un traseu foarte aproape de locul pe care eu m-am aflat s-a întâmplat această nenorocire”, a spus Iohannis.

”Problema cu urșii nu e deloc nouă, clasa politică a reacționat la aceste incidente nefericite doar punctual: a fost generată o mare emoție, se convoacă ședință de guvern, se discută în parlament și mergem mai departe. Nu putem lăsa oamenii să fie omorâți de animale. Nici animalele să fie omorâte pentru distracție. Calea de mijloc trebuie găsită. E evident că avem prea mulți urși, prea multe incidente unde oameni sunt răniți sau uciși. Nu se poate continta un ritmul asta. Avem specialiști, e cazul să vină cu o soluție, nu putem proteja animale în detrimentul oamenilor.

Dacă vrem în continuare să avem turism în România, trebuie să înțelegem că nu putem să lăsăm oamenii să fie omorâți de animale.

Nu sunt vânător, nici specialist, dar avem destui specialiști și este cazul să vină cu soluții legislative care respectă toate normele europene, dar respectă și viața oamenilor. Nu putem să protejăm animale în detrimentul oamenilor”, a mai spus Iohannis.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

După ce Ciucă, i-a cerut lui Lasconi să se retragă, Rareş Bogdan sare în apărarea ostașului: ”Exclus un tandem Ciucă-Lasconi, nu a fost în stare să asfalteze o stradă”

Facebook 8 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După ce Ciucă, i-a cerut lui Lasconi…