Acasă Sport Un egal cât o victorie, de Ziua Drapelului Național, România se califică în optimi la Euro 2024 după 24 de ani, de pe primul loc din grupă

Un egal cât o victorie, de Ziua Drapelului Național, România se califică în optimi la Euro 2024 după 24 de ani, de pe primul loc din grupă

0
0
138

Naţionala României s-a calificat, miercuri, după meciul cu Slovacia (1-1), în optimile de finală Euro 2024. România termină grupa pe primul loc, urmată de Belgia, Slovacia și Ucraina. După Ucraina-Belgia 0-0, toate echipele au terminat cu 4 puncte în grupă, departajarea fiind făcută de golaveraj. Partida din grupa E s-a jucat la Frankfurt.

România – Slovacia 1-1. Tricolorii s-au calificat în optimile EURO 2024, după un egal cu selecționata Slovaciei, la Frankfurt, în fața a circa 30.000 de suporteri! România termină pe primul loc în clasamentul grupei E și se alătură, astfel, unui grup select de reprezentative: Germania, Spania, Italia, Anglia, Danemarca, Franţa, Ţările de Jos, Portugalia și Belgia, printre altele.

Echipa naţională a mai trecut de grupele Campionatului European o singură dată până acum, în 2000, când a înregistrat şi cea mai bună performanţă, ajungând în sferturile de finală.

La ediţiile din 1984, 1996, 2008, 2016 şi 2020 s-a oprit în grupe. La celelalte ediţii a competiţiei continentale tricolorii nu s-au calificat.

La Frankfurt, în faţa a peste 35.000 de fani români prezenţi în tribune, tricolorii au început cu dubla ocazie irosită de Andrei Raţiu – şut la colţul lung, respins de Dubravka, şi Ianis Hagi – reluare peste poartă. Slovacii au deschis scorul în minutul 24, când Ondrej Duda a reluat în plasă, cu capul, centrarea lui Kucka. În minutul 34 Ianis Hagi a fost faultat în careu de Hancko şi, după consultarea VAR, arbitrul german Daniel Siebert a dictat penalti pentru România. A executat cu sânge rece Răzvan Marin care a egalat situaţia pe tabelă, 1-1.

După pauză, Niţă a închis poarta în minutele 50 şi 52, apoi Răzvan Marin a şutat periculos, în minutul 61, Dubravka a respins şi mingea a ajuns la Drăguş care a trimis puţin peste poartă. Pe o ploaie torenţială, Niţă a respins cu piciorul la şutul lui Strelec din minutul 69, iar partida s-a încheiat la egalitate 1-1. România Câştigă grupa E cu 4 puncte, urmată de Belgia, Slovacia şi Ucraina. Ucraina pleacă acasă. Toate echipele din grupă au acumulat câte patru puncte.

Antrenorul Edi Iordănescu, după calificarea în optimi: ”Fac o reverenţă în faţa suporterilor echipei naţionale a României”.

Selecţionerul echipei naţionale de fotbal, Edward Iordănescu, a declarat, miercuri seara, după egalul cu Slovacia (1-1) şi calificarea în optimile de finală ale EURO 2024, că acesta este momentul primei reprezentative şi seara României.

„E momentul nostru, e seara noastră, e seara României. Se întâmplă să fie şi Ziua Drapelului şi este o bucurie în plus. Toţi suntem mândri că suntem români”, a afirmat Iordănescu la postul Pro Arena, potrivit Agerpres.

Tehnicianul le-a mulţumit fanilor români pentru susţinerea necondiţionată arătată de-a lungul celor trei partide disputate până acum la turneul final din Germania.

„Fac o reverenţă în faţa suporterilor echipei naţionale a României, de aici, de acasă, de pretutindeni. Ce am trăit aici zilele acestea şi astăzi, bineînţeles, se trăieşte probabil o dată în viaţă. Atâta căldură, atâta suport, atâta sprijin… o spun cu convingere că în istorie suporterii nu au fost niciodată atât de aproape de echipa naţională şi atât de implicaţi în tot ce s-a întâmplat, aşa cum au fost acum. Sunt mândri că sunt români.

Pentru noi cea mai mare preocupare aceasta este. Şi de acolo cred că vine cea mai mare presiune, pentru că ne dorim să nu îi dezamăgim. Şi muncim din toate puterile ca să nu îi dezamăgim”, a precizat Edward Iordănescu.

Selecţionata României s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului European de fotbal – EURO 2024, găzduit de Germania, din postura de câştigătoare a Grupei E, după 1-1 (1-1) cu Slovacia, miercuri seara, pe Frankfurt Arena.

Tricolorii au trecut pentru a doua oară de faza grupelor, după ediţia din 2000, însă acum au reuşit să termine pe primul loc.

Slovacia, care s-a calificat şi ea în optimi, de pe locul al treilea, a deschis scorul prin Ondrej Duda (24), dar România a egalat din penalty, prin Răzvan Marin (37).

România, care va juca în optimi pe 2 iulie, cu a treia clasată din Grupa A, B, C sau D, nu va putea conta în acel meci pe Nicuşor Bancu, suspendat pentru cumul de cartonaşe galbene.

Adversarul României din optimi nu este, însă, cunoscut. Va fi stabilit abia după ultimele meciuri din faza grupelor, cele din Grupa F, Cehia – Turcia și Georgia – Portugalia.

Conform tabloului stabilit de UEFA, câștigătoarea Grupei E, adică România, joacă în optimi cu una dintre ocupantele locurilor trei din Grupele A, B, C sau D.

Aceste echipe de pe locurile trei sunt Ungaria, Croația, Slovenia și Olanda. Croația este deja OUT de la EURO, iar Ungaria nu poate ajunge pe culoarul României, chiar dacă prinde in extremis un loc de optimi.

În funcție de grupele care vor da echipe de pe locul trei în optimi, se va stabili pe cine întâlnește România în optimi. Evident, varianta favorabilă ar fi Slovenia, iar cea „horror” este reprezentată de Olanda.

Ce este sigur este că România va juca în optimi pe 2 iulie, de la ora 19:00, la Munchen, locul victoriei de poveste cu Ucraina.

Selecţionatele Ucrainei şi Belgiei au terminat la egalitate, 0-0, miercuri seara, pe Stuttgart Arena, în Grupa E a Campionatului European de fotbal – EURO 2024, găzduit de Germania, astfel că „diavolii roşii’” s-au calificat în optimile de finală, iar Ucraina părăseşte competiţia.

Dacă Ucraina a părut că nu poate mai mult în acest meci, deşi a făcut un joc destul de bun, Belgia a arătat că se mulţumeşte cu acest egal şi loc secund în grupă, care îi aduce confruntarea cu vicecampioana mondială Franţa în optimile de finală.

”Diavolii roşii” au avut prima oportunitate în acest meci, dar Lukaku a şutat slab din careu şi Trubin a apărat (7). Iaremciuk (21) l-a testat pe Casteels cu un şut din afara careului.

Starul De Bruyne a avut două şanse notabile în prima repriză, însă a tras puţin alături (33), iar apoi a şutat din marginea careului, însă Trubin a prins (45+1).

Deşi a fost golgheterul preliminariilor, cu 14 goluri, Lukaku nu a reuşit să marcheze în faza grupelor la EURO 2024, însă i-a dat emoţii lui Trubin (64), cu un şut din careu. Portarul Benficăi a apărat şi şutul lui Carrasco (73).

Ucraina a forţat în ultima parte a meciului, dar Dovbik a fost blocat de Faes în careul mic (75), după care golgheterul din La Liga a şutat în plasa laterală (79).

Malinovski (84) a fost cel mai aproape de gol, unul spectaculos, o execuţie cu efect din corner, scoasă practic din poartă de Casteels. Malinovski a şutat violent (88), dar Castagne a blocat la sacrificiu.

Ultima ocazie clară a Ucrainei a fost pătrunderea lui Sudakov, încheiată cu şut, dar Casteels a prins mingea (90).

Încarcă mai mult
Load More In Sport

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Scandalul care zguduie Formula 1, Echipa Red Bull, suspectată de trişare, ar fi folosit un dispozitiv controversat, FIA reacționează

Facebook 9 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Scandalul care zguduie Formula 1, Ec…