Acasă Actualitate Un nou denunţ în dosarul ”Coldea-Dumbravă”, premierul Marcel Ciolacu vrea ca situaţia foştilor şefi din SRI, să fie dezbătută în CSAT

Un nou denunţ în dosarul ”Coldea-Dumbravă”, premierul Marcel Ciolacu vrea ca situaţia foştilor şefi din SRI, să fie dezbătută în CSAT

0
0
96

Continuă denunţurile împotriva fostului şef adjunct al SRI, generalul Florian Coldea şi avocatului Doru Trăilă. Astăzi, a venit rândul omului de afaceri Adrian Mititelu să depună o plângere, în care acuză, printre altele, că preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, ar fi colaboratorul avocatului Doru Trăilă.

„Acest modus operandi a funcţionat şi în cazul meu. Mie mi s-a furat un club de fotbal, am câştigat la fond, iar în apel a funcţionat optimizarea sentinţelor. Sunt dovezi clare că federaţia a plătit aproape 10 milioane de euro acestui grup infracţional organizat”, a spus omul de afaceri Adrian Mititelu.

Acest nou denunț ar putea schimba destul de mult cursul dosarului, mai ales că vorbim despre un alt denunț formulat pe numele avocatului Doru Trăilă, cunoscut drept colaboratorul lui Florian Coldea și al generalului Dumitru Dumbravă, cel care se ocupa de preluarea banilor și mai apoi de împărțirea către foștii capi ai SRI. Rămâne de văzut în ce măsură va cântări acest denunț. Între timp, continuă audierile la sediul DNA. Zilele următoare ar trebui să ajungă la sediul DNA și generalul în rezervă Dumitru Cocoru, considerat și el colaborator al lui Florin Coldea, omul care are și el o afacere deschisă împreună cu fostul adjunct al SRI.

În paralel, la secțiile de poliție, generalii și ceilalți doi suspecți trebuie să meargă în fiecare săptămână să semneze controlul judiciar. Astăzi a fost rândul generalului Coldea, însă nu s-a mai prezentat la Poliția Voluntari. Sursele noastre spun că ar fi cerut schimbarea zilei în care să meargă să semeneze controlul judiciar.

Un lucru foarte important, acest dosar a ajuns pe masa premierului. Marcel Ciolacu spune că această situație ar trebui dezbătută în CSAT și ar trebui luate măsuri, fie impuse niște reguli, fie adoptată o lege în așa fel încât foștii șefi ai SRI să nu mai poată da consultanță atunci când ies din sistem.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, duminică, în legătură cu cazul fostului prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, că ar trebui impuse reguli „clare” ca atunci când părăseşti funcţia de ofiţer, să nu ai voie, o perioadă de timp, să faci consultanţă politică.

„Poate prin contractele pe care le semnezi când eşti ofiţer în interiorul instituţiei, să fie nişte reguli foarte clare: în momentul în care părăseşti funcţia, nu ai voie o perioadă de timp să faci consultanţă politică sau în domeniul pe care l-ai gestionat. La un moment dat trebuie reglementat. Cel mai corect ar fi printr-o lege.

Un cadru legislativ în care să vorbeşti cu toate instituţiile, eu nu văd alt cadru decât CSAT. Ori parlamentul să cheme toate instituţiile şi apoi să legifereze, în ultimă instanţă. Până atunci, anumite reguli ar trebui trase. Nu ştiu dacă domnul Coldea este vinovat sau nu este vinovat şi nici nu este treaba mea, este treaba magistraţilor. În momentul în care deja există anumite măsuri date de către un magistrat, înseamnă că este ceva întemeiat. Se aduc atingeri instituţiilor statului. Un stat nu îşi permite aceste lucruri”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a adăugat că, dacă mai apar astfel de cazuri, atunci va avea statul, în integralitatea sa, de suferit

„Ceva trebuie să se întâmple. Nu contează că îl cheamă Coldea, că îl cheamă Popescu, că îl cheamă Georgescu, important e să nu se mai întâmple aşa ceva, pentru că instituţia în sine are de suferit, şi ca imagine, şi în interiorul ei. (…) Cred că tema este: dacă ai avut acces la anumite informaţii, dacă ai folosit acele informaţii.

Să ştiţi că acest lucru se numeşte trădare. Eu văd că nu este vorba de aşa ceva, e vorba de trafic de influenţă, de acte de corupţie. Cu adevărat trebuie reglementat acest lucru, pentru că, dacă mai apar astfel de cazuri, atunci va avea statul, în integralitatea sa, de suferit şi nu cred că este corect, mai ales că statul şi-a făcut datoria, adică ai o anumită pensie decentă. E afectată imaginea României şi a statului român”, a spus premierul.

Marcel Ciolacu a declarat că din punctul său de vedere statutul angaților serviciilor secrete după ce se pensionează ar trebui bine reglementat. ”Ar trebui cazul Coldea discutat în CSAT, discutat un cadru legislativ”, a spus pemierul, care a subliniat că un stat nu își permite astfel de lucruri.

”Din punctul meu de vedere, ar trebui o discuție aplicată chiar în CSAT, și văzut cum… și acolo în interiorul serviciilor e o distincție, acolo sunt ofițerii de carieră și persoanele politice care sunt directori, trebuie discutate aceste abordări, poate prin contractele pe care le semnezi cât ești ofițer, să fie reguli foarte clare după ce părăsești funcția, nu ai voie să faci consultanță politică, sau domeniul gestionat, la un moment dat trebuie reglementat, trebuie oprit, cel mai corect ar fi printr o lege, ar trebui cazul Coldea discutat în CSAT, discutat un cadru legislativ”, a declarat Marcel Ciolacu.

”Eu nu văd alt cadru, decât CSAT, ori Parlamentul să cheme toate instituțiile, și atunci să legifereze, anumite reguli ar trebui trasate”, a subliniat premierul.

”Nu știu dacă Coldea e vinovat sau nu, e treaba magistraților. În momentul în care există măsuri luate de magistrat, e ceva întemeiat. Un stat nu își permite aceste lucruri”, a adăugat Ciolacu.

Premierul declarase anterior că politicienii nu se pot amesteca în justiție și punctează că, dacă cei doi, Coldea și Dumbravă, au comis infracțiunile de care sunt acuzați, e treaba magistraților să îi condamne.

”Păi, și ce facem? Dacă cineva fură în România sau comite infracțiuni nu poate fi anchetat că va fi vulnerabilă România? Eu văd că justiția funcționează. Sunt un prim-ministru care constată acest lucru. Nu am văzut că ales justiția, că este dintr-un anumit partid politic. Cu cât noi politicienii ieșim în spațiul public să comentăm decizii ale magistraților, cu atât aducem o atingere statului de drept. Nu ai dreptul cât ești în politică, cât ești persoană publică din funcția pe care o ocupi să comentezi deciziile unui magistrat.

Când vom înțelege acest lucru, vom intra total într-o normalitate. Mai mult, să îți faci un program electoral că susții DNA, că toți care au încălcat legea să se ducă la pușcărie și apoi când partidul tău a devenit partidul penalilor să ieși să spui că acum nu mai e bine că sutem noi, asta se numește ipocrizie, veți vedea că românii vor sancționa acest lucru.”, a declarat premierul.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Ciucă ”Ostașul”, și-a lansat programul prezidențial: ”România are nevoie de un președinte adevărat, nu mai există niciun fel de încredere în PSD”

Facebook 146 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Ciucă ”Ostașul”, și-a lansat progr…