Comisia de la Veneţia a dezbătut joi, 18 iunie, solicitarea Guvernului Orban de revocare a lui Tudorel Toader din poziţia de membru titular al forului european.
Potrivit unor surse politice şi diplomatice, Comisia de la Veneţia a respins solicitarea guvernului, pe care nici măcar nu a dorit să o supună la vot. Astfel, fostul ministru al Justiţiei rămâne membru titular al Comisiei.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, la recomandarea premierului Ludovic Orban, a propus în luna mai Guvernului să ceară revocarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al Comisiei de la Veneția, în urma deciziei CEDO privind demiterea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA.
La finele lunii mai 2018, Tudorel Toader a început cel de-al doilea mandat de membru al Comisiei de la Veneţia. Tudorel Toader a fost numit pentru primul mandat la Comisia de la Veneţia în mai 2014, pe când era judecător al Curţii Constituţionale. Numirea este făcută de Guvern.
Tudorel Toader este rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. În perioada 2017-2019 a fost ministru al Justiţiei. Anterior, a fost judecător la Curtea Constituţională.
Comisia Europeană pentru Democraţie prin Lege este organismul afiliat Consiliului Europei care se ocupă de probleme constituţionale. Rolul Comisiei este de a oferi consiliere statelor membre şi de a le ajuta pe cele care doresc să îşi alinieze structurile instituţionale şi legale cu standardele europene. Comisia lucrează în trei domenii principale: instituţiile democratice şi drepturile fundamentale; justiţie constituţională; alegeri electorale, referendumuri şi partide politice. Aceasta are 59 de state membre, 47 din Europa şi încă 12 din toată lumea: Algeria, Brazilia, Chile, Israel, Kazahstan, Coreea de Sud, Kîrgîzstan, Maroc, Mexic, Peru, Tunisia şi SUA. Comisia se întruneşte la Veneţia, iar membrii trimişi de către ţări sunt numiţi pentru patru ani. Secretariatul permanent este în Strasbourg, Franţa, la sediul Consiliului Europei.