Iohannis chemat la ordin la Washington, deschis discuțiilor în interes propriu pentru șefia NATO, astfel încât România să trimită Ucrainei un sistem Patriot: ”Să vedem ce putem primi în schimb”.
Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că este deschis discuțiilor ca România să ofere un sistem de apărare antiaeriană Patriot Ucrainei, după o întâlnire cu omologul său american Joe Biden la Casa Albă.
„Există, evident, nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate, şi în acest fel, în ultimele săptămâni, este o discuţie destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei.
România dispune de astfel de sisteme şi atunci, sigur, am fost întrebaţi şi noi. Şi preşedintele Biden a adus această chestiune în discuţie şi am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu, acasă, în CSAT, cum putem să punem problema, ce putem să oferim şi, evident, ce putem să primim în schimb pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană.
Eu cred că vom găsi o soluţie. Este vorba de un singur sistem Patriot (…) da, este unul funcţional care va rămâne în România, celelalte care sunt în faze avansate de operaţionalizare şi despre unul dintre acestea era vorba”, a precizat Iohannis, într-o declaraţie acordată presei, la Ambasada României de la Washington.
Iohannis a spus anterior că, la întâlnirea cu președintele american, i-a transmis că România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar.
”Prioritatea comună, a UE, SUA, este de a nu permite Rusiei să câștige acest război”.
Germania a promis o baterie Patriot suplimentară, în timp ce Spania a declarat că va livra rachete antiaeriene Patriot.
Alte țări europene, inclusiv Grecia, Țările de Jos, Polonia și Suedia au, de asemenea, sisteme Patriot.
Iohannis, despre trimiterea de sisteme Patriot în Ucraina: ”Este, după părerea mea, inacceptabil ca România să rămână fără apărare antiaeriană. Vom găsi o soluţie”.