Acasă Declarații După întâlnirea cu Charles Michel și Viktor Orban, candidatul la șefia NATO, Klaus Iohannis, merge în SUA pentru a fi premiat de Atlantic Council

După întâlnirea cu Charles Michel și Viktor Orban, candidatul la șefia NATO, Klaus Iohannis, merge în SUA pentru a fi premiat de Atlantic Council

0
0
473

După întâlnirea cu Charles Michel, candidatul la șefia NATO, Klaus Iohannis merge în SUA pentru a fi premiat de Atlantic Council: „Trebuie să depunem împreună toate eforturile pentru a ne proteja valorile”.

Preşedintele Klaus Iohannis va merge pe data de 8 mai la Washington, pentru a primi un premiu de la unul din cele mai influente think-tank-uri din lume, Atlantic Council.

Potrivit Atlantic Council, “premiile Distinguished Leadership ale Consiliului Atlantic celebrează persoanele cu cele mai înalte performanțe ce întruchipează pilonii relației transatlantice. În fiecare an, evenimentul adună o audiență internațională de elită, inclusiv actuali și foști șefi de stat, lideri politici și politici, ambasadori, membri ai Congresului și ai administrației, comandanți militari, lideri de afaceri internaționali și lideri din lumea presei“.

Pe data de 8 mai 2024 şi preşedintele României Klaus Iohannis va intra în lista șefilor de stat premiați de Atlantic Council, unul din cele mai influente think-tank-uri din lume, notează radu-tudor.ro

Alături de Preşedintele României, alte 3 personalităţi americane vor fi premiate. Este vorba despre Generalul Christopher Cavoli, Comandatul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), Gina Raimondo, Secretarului Comerţului din SUA şi Michelle Yeoh, Ambasador al Bunăvoinţei pentru ONU.

Nu există nici o informație publică dacă preşedintele Iohannis va fi primit şi la Casa Albă. Un astfel de gest ar însemna o eventuală încurajare din partea Preşedintelui SUA Joe Biden pentru candidatura preşedintelui României pentru poziția de Secretar General al NATO.

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Charles Michel: „Trebuie să depunem împreună toate eforturile pentru a ne proteja valorile”.

Klaus Iohannis a făcut mai multe declaraţii alături de Președintele Consiliului European, Charles Michel, după întrevederea pe care cei doi au avut-o la Palatul Cotroceni.

”Îi vom găzdui împreună pe premierii din Belgia, Ungaria și Croația, în contextul unui proces mai amplu de consultări cu liderii statelor membre ale UE. Concluziile dezbaterilor se vor reflecta în documentul strategic ce va fi adoptat de Consiliul European, probabil la sfârșitul lunii iunie”, a declarat Klaus Iohannis

Iohannis a mai precizat că, în momentul de față, situația României este alta față de lucrurile discutate la summit-ul de la Sibiu, din urmă cu cinci ani.

”Astăzi însă, avem o schimbare esențială raportat la situația de acum 5 ani. Ne aflăm într-un context național și internațional afectat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, de consecințele multiple ale acestui război de agresiune. Suntem nevoiți, prin urmare, în premieră, să realizăm acest exercițiu de reflecție comună, pe fondul unui război desfășurat în imediata noastră vecinătate, la granițele Uniunii Europene”, a precizat Klaus Iohannis.

Declarații îngrijorătoare din partea președintelui țării! Klaus Iohannis a lăsat de înțeles că România va trece în următoarea perioadă prin măsuri economice drastice pentru a se putea redresa după ce inflația a ajuns la un nivel alarmant. Astăzi, țara noastră are a treia cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană. Deși situația este îngrijorătoare, președintele spune că nu vrea să se amestece în treburile Guvernului și este optimist cu privire la viitor.

„Nu aș vrea să intru în zona Guvernului, dar chiar în condițiile unei inflații destul de ridicate, aveți dreptate și bine ar fi să coboare cât mai repede, am avut creștere economică. Și, în perspectivă, cred că România va performa economic bine și sunt convins că după toate alegerile pe care le avem în acest an vom avea un guvern care va ști să redreseze rapid și zona de creștere și zona de inflație.

Este clar că anumite măsuri ar fi foarte bune, dar sunt greu de luat în an electoral. Însă aceste chestiuni sunt conștientizate și la nivel de guvern și la nivel de coaliție și sunt convins că redresarea va fi destul de rapidă, poate surprinzător de rapidă”, a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a spus, miercuri, că nu intenţionează să se retragă din cursa pentru funcţia de secretar general al NATO, considerând că şansele sale sunt „rezonabile”.

„Nu intenţionez nici să mă retrag, nici să negociez altceva. Mă concentrez pe NATO şi da, sunt câteva afirmaţii în spaţiul public. În continuare, consider că şansele mele sunt rezonabile”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

El a fost întrebat dacă ia în calcul să se retragă sau să negocieze pentru o altă funcţie la nivelul UE în contextul în care unele dintre cele mai influente ţări NATO au declarat public că îl susţin pe premierul olandez, Mark Rutte, pentru funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice.

Preşedintele Klaus Iohannis găzduieşte, miercuri, la Palatul Cotroceni, împreună cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, o reuniune de lucru dedicată pregătirii viitoarei Agende strategice a Uniunii Europene, la care participă şi premierii Belgiei, Ungariei şi Croaţiei.

Liderii europeni au ajuns la București. Klaus Iohannis, discuții-cheie cu Charles Michel și Viktor Orban: „Ne așteaptă provocări majore”.

Klaus Iohannis face primii pași spre șefia NATO! Președintele a chemat liderii europeni la Cotroceni ca să le ceară susținerea pentru funcția de lider al Alianței Nord Atlantice. Patru mari lideri europeni, printre care șeful Consiliului European – Charles Michel, dar și premierul Ungariei – Viktor Orban au ajuns la Cotroceni în această după amiază.

Înainte de această reuniune la care vor participa şi premierii Belgiei, Ungariei şi Croaţiei, preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Consiliului European au avut convorbiri tete-a-tete, iar apoi au susţinut declaraţii de presă comune.

„Ne aflăm într-un context regional afectat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de consecințele multipe ale acestei agresiuni. Trebuie să depunem toate eforturile pentru a ne proteja valorile, spiritul european și democrația”, a spus Klaus Iohannis.

„Concluziile acestor consultări se vor reflecta într-un document strategic adoptat de Consiliul European. Acum 5 ani, la Sibiu, am pus bazele actualei agende strategice a Uniunii. Azi avem o schimbare radicală. Ne aflăm într-un context diferit. Suntem nevoiți să reazlizăm acest exercițiu de reflecție comună, în contextuyl războiului.

Trebuie să rămânem angajați pentru a ne proteja valorile. România este profund angajată, cu fiecare zi, în prioritățile Uniunii.

În următorii ani trebuie să ne consolidăm pe securitate și apărare. Este prioritatea noastră principală. Extinderea UE este o investiție strategică pe termen lung.

Este important să vedem conectivitatea în interiorul UE. Referitor la piața unică, aceasta rămâne un pilon fundamendfal. Voi pleda pentru stimularea competitivității.

Ne așteaptă provocări majore, dar avem si lecțiile învățate”, a spus Klaus Iohannis.

Charles Michel, despre aderarea României la Schengen: S-a făcut un progres foarte mare. Puteţi conta şi de acum încolo pe sprijinul meu

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, l-a felicitat, miercuri, pe Klaus Iohannis pentru aderarea parţială a României la spaţiul de liberă circulaţie europeană.

„Vă felicit pentru paşii importanţi făcuţi privind aderarea la Spaţiul Schengen”, a spus Charles Michel, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu şeful statului român. „Sunt convins că veţi face paşi suplimentari în acest sens”, a adăugat preşedintele Consiliului European, citat de Agerpres.

Michel a amintit că, la o vizită anterioară în România, şi-a luat angajamentul că va sprijini eforturile ţării noastre în ceea ce priveşte aderarea la Schengen. „S-a făcut acest progres foarte mare. Puteţi conta şi de acum încolo pe sprijinul meu”, a arătat înaltul oficial.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, se află la Bucureşti pentru a avea discuţii privind Agenda Strategică a UE pentru următorii cinci ani.

El va discuta pe acest subiect cu preşedintele Iohannis, prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban şi prim-ministrul Croaţiei, Andrej Plenkovic.

„Ne-am învăţat lecţiile, aveţi perfectă dreptate. Ne-am confruntat cu o mulţime de dificultăţi extraordinare şi pandemia şi clima şi criza enegetică şi multe incertitudini. S-au făcut progrese în ceea ce priveşte extinderea UE şi s-a ajuns la decizii foarte importante”, a arătat oficialul european.

Charles Michel a subliniat că una din priorităţi este securitatea şi apărarea. „Intenţionăm să identificăm instrumentele necesare pentru investiţii”, a punctat el, subliniind că trebuie ca ţările europene să fie „mai responsabile pentru propria lor securitate”.

Preşedintele Consiliului European a menţionat, printre priorităţile noii agende, stabilitatea şi prosperitatea Uniunii Europene. Charles Michel a vorbit şi despre situaţia din agricultură. „Fermierii din Uniunea Europeană merită sprijinul nostru şi un venit decent”, a afirmat el.

Liderul UE a subliniat că toate deciziile de la acest nivel „sunt îndrumate de această credinţă fundamentală în valorile comune”.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja presat să își dea demisia după scorul dezastruos din primul tur al prezidențialelor, a început ”Noaptea cuțitelor lungi în PNL”

Facebook 17 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email ”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja …