Acasă Declarații Ursula von der Leyen, după discuțiile cu rânjitorul Klaus Iohannis la Cotroceni: ”Accentul a fost pus pe alegerile europarlamentare”

Ursula von der Leyen, după discuțiile cu rânjitorul Klaus Iohannis la Cotroceni: ”Accentul a fost pus pe alegerile europarlamentare”

0
0
402

Ursula von der Leyen, după discuțiile cu rânjitorul Klaus Iohannis la Cotroceni: ”Accentul a fost pus pe alegerile europarlamentare”.

Klaus Iohannis a avut, miercuri, o întrevedere cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, iar discuţiile au vizat ”priorităţile europene”, cu referire la alegerile europarlamentare, subliniindu-se că este esenţială menţinerea unităţii şi solidarităţii pentru viitoarea arhitectură instituţională.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se află în aceste zile la Bucureşti pentru a participa la Congresul Partidului Popularilor Europeni. Ea este candidatul unic pentru a conduce lista Popularilor Europeni la alegerile din iunie şi, prin urmare, pentru a obţine un nou mandat de cinci ani la şefia Executivului comunitar.

„M-am bucurat să mă întâlnesc la Palatul Cotroceni cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Am avut discuţii aprofundate pe cele mai importante subiecte europene, cu accent pe alegerile europarlamentare din 2024. Am convenit că menţinerea unităţii şi solidarităţii noastre pentru viitoarea arhitectură instituţională este cheia”, a precizat şeful statului, pe platforma X.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se află în aceste zile la Bucureşti pentru a participa la Congresul Partidului Popularilor Europeni. Ea este candidatul unic pentru a conduce lista Popularilor Europeni la alegerile din iunie şi, prin urmare, pentru a obţine un nou mandat de cinci ani la şefia Executivului comunitar.

Congresul Partidului Popular European a început, miercuri, la Romexpo, în prezenţa a peste 2.000 de delegaţi din peste 40 de ţări. Popularii europeni decid strategia pentru alegerile pentru Parlamentul European, stabilesc manifestul Partidului Popular European şi desemnează principalul candidat pentru şefia Comisiei Europene. În Adunarea Politică a Partidului Popular European, de marţi, de la Bucureşti, a fost acceptată înscrierea Ursulei von der Leyen în competiţie. În paralel cu Congresul, găzduit de PNL, preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Marcel Ciolacu au miercuri programate mai multe întâlniri cu liderii prezenţi la Bucureşti.

Printre cei prezenţi la eveniment se află şi cancelarul Austriei, Karl Nehammer, care s-a opus intrării României în spaţiul Schengen dar şi preşedintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber.

Președintele Klaus Iohannis și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen au discutat miercuri, la Palatul Cotroceni, despre nevoia de a menține solidaritatea și unitatea Uniunii Europene în cadrul viitoarei arhitecturi instituționale a UE ce va fi decisă după alegerile pentru Parlamentul European.

Președintele Klaus Iohannis are miercuri întrevederi bilaterale, la Palatul Cotroceni, cu mai mulți lideri din cadrul Partidului Popular European, formațiune reunită la București pentru un congres destinat aprobării manifestului electoral pentru alegerile europene din 6-9 iunie și pentru desemnarea Ursulei von der Leyen drept candidat pentru funcția de președinte al Comisiei Europene.

“Mă bucur să o întâlnesc pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Palatul Cotroceni. Am avut discuții aprofundate pe cele mai importante subiecte europene, cu accent pe alegerile europene 2024. Am căzut de acord că menținerea unității și solidarității noastre pentru viitoarea arhitectură instituțională este esențială”, a scris Iohannis, pe Twitter.

La rândul ei, președinta Comisiei Europene a precizat că a avut o întâlnire excelentă cu Klaus Iohannis, salutând angajamentul puternic al României pentru prosperitatea și securitatea europeană și mulțumind Bucureștiului pentru sprijinul constant și de nezdruncinat acordat Ucrainei și Republicii Moldova.

Potrivit agendei difuzate de Administrația Prezidențială, șeful statului se întâlnește miercuri cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, dar și cu mai mulți prim-miniștri din țările UE conduse de PPE: Luc Frieden (Luxemburg), Leo Varadkar (Irlanda), Andrej Plenkovic (Croația), Ingrida Šimonytė (Lituania).

De asemenea, Iohannis va avea o întrevedere și cu ministrul de externe al Letoniei, Krišjānis Kariņš, fost premier al țării sale.

Totodată, președintele îi va primi la Palatul Cotroceni pe liderul Uniunii Creștin-Democrate din Germania, Friedrich Merz, dar și pe președinta Elveției, Viola Amherd, și pe prim-ministrul Serbiei, Ana Brnabić.

Unsprezece şefi de state şi de guverne din Uniunea Europeană, împreună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, au confirmat prezenţa la Congresul Partidului Popular European din 6 – 7 martie de la Bucureşti în urma căruia va fi decis programul celei mai mari familii politice europene pentru alegerile europarlamentare din 6-9 iunie, precum și candidatul PPE la șefia Comisiei Europene, în persoana Ursulei von der Leyen, în vreme ce lucrările Congresului vor fi închise printr-un discurs al președintelui Klaus Iohannis.

Președintele Partidului Popular European, Manfred Weber, a declarat marți, la București, în ajunul Congresului PPE, că popularii europeni susțin ca un reprezentant al Europei Centrale și de Est să fie în conducerea Uniunii Europene în mandatul 2024-2029, precizările sale venind în contextul unei întrebări privind șansele președintelui Klaus Iohannis de a-și continua cariera politică la nivelul conducerii instituțiilor UE după încheierea celui de-al doilea mandat prezidențial.

Amintim că președintele Klaus Iohannis a susținut pe 7 februarie 2024 un discurs în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, unde a prezentat viziunea sa cu privire la soluțiile ce trebuie formulate la principalele provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană, într-un an crucial pentru viitorul UE.

Înainte de a intra în sala de plen a Parlamentului European, Iohannis a calificat drept “inadmisibil” deznodământul în care, după alegerile pentru Parlamentul European, niciuna din funcțiile cheie de conducere ale instituțiilor UE nu ar reveni unei persoane din Europa de Est.

“Nu cred că este momentul să fac speculații. Sunt președintele României, sunt membru în Consiliul European, unde după alegerile europene se vor discuta toate aceste poziții”, a spus președintele, întrebat de CaleaEuropeană.ro dacă ia în considerare să își continue cariera politică la nivel european, prin numirea într-o înaltă funcție la conducerea unei instituții UE.

“Eu cred în 2019 s-a greșit. Toate pozițiile relevante au fost ocupate de persoane foarte competente, nu asta este discuția, din vechea Europă. Este unul dintre motivele pentru care foarte mulți est-europeni se consideră puțin lăsați deoparte. Este o eroare și sper că de data aceasta ca această eroare să nu se mai producă”, a subliniat președintele, în cadrul unor declarații de presă alături de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, înainte de un discurs în plenul PE.

El a subliniat că “Ar fi bine pentru Uniune să se înțeleagă că alegerea pentru leadership trebuie să se facă și ținând cont de criteriul regional”, referindu-se la persoane din “vechea Europă, din est, din nord, din sud”.

“Aceste chestiuni nu trebuie niciodată neglijate, fiindcă ele ar adânci niște falii care, preferăm noi, să fie închise”, a conchis el.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

După ce Ciucă, i-a cerut lui Lasconi să se retragă, Rareş Bogdan sare în apărarea ostașului: ”Exclus un tandem Ciucă-Lasconi, nu a fost în stare să asfalteze o stradă”

Facebook 8 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După ce Ciucă, i-a cerut lui Lasconi…