Acasă Externe Viktor Orban cedează, Parlamentul Ungariei a votat în favoarea aderării, astfel, Suedia elimină ultimul obstacol în calea intrării în NATO

Viktor Orban cedează, Parlamentul Ungariei a votat în favoarea aderării, astfel, Suedia elimină ultimul obstacol în calea intrării în NATO

0
0
145

Orban cedează în fața NATO. Zi istorică pentru Suedia. Budapesta a aprobat luni aderarea Stockholm-ului la NATO. Parlamentul Ungariei a aprobat, luni, aderarea Suediei la NATO, marcând astfel un pas crucial după invazia Rusiei în Ucraina.

Klaus Iohannis a afirmat că intrarea Suediei în familia NATO va spori apărarea şi descurajarea pe flancul estic şi „vom continua sprijinul nostru puternic pentru Ucraina”.

”Astăzi au fost stabilite condiţiile pentru a primi Suedia în familia NATO. Contribuţia acestei ţări la securitatea euro-atlantică este substanţială. Cu Suedia în NATO, vom spori apărarea şi descurajarea pe flancul estic şi vom continua sprijinul nostru puternic pentru Ucraina. Împreună suntem mai puternici”, a scris Klaus Iohannis, luni pe reţeaua X.

Parlamentul ungar a ratificat, luni, aderarea Suediei la NATO, ultima etapă a aderării acestei ţări nordice la Alianţa Nord-Atlantică, după invazia Ucrainei de către Rusia, relatează AFP. Această ratificare are loc după o lungă aşteptare şi un drum haotic, în urma unor tergiversări ale Turciei urmate de un vot pozitiv în ianuarie, şi tergiversări ale premierului naţionalist ungar Viktor Orban.

Parlamentul ungar a ratificat luni aderarea Suediei la NATO. Aderarea Suediei la NATO a fost aprobată de 188 de parlamentari din parlamentul ungar, dintr-un total de 199, cu 6 voturi împotrivă și nicio abținere

”În sfârșit, s-a isprăvit. Suedia este al 32-lea membru al alianței și astfel NATO a devenit mai puternică”, a declarat Agnes Vadai, deputat al partidului de opoziție Coaliția Democrată (DK).

Premierul suedez Ulf Kristersson a salutat ”o zi istorică” și a spus că Suedia este ”gata să-și asume responsabilitatea pentru securitatea euro-atlantică”.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că decizia parlamentului ungar a făcut alianța „mai puternică și mai sigură”.

Parlamentul Ungariei a aprobat luni un proiect de lege care permite Suediei să adere la NATO, deschizând în cele din urmă calea pentru ca țara nordică să se alăture alianței de apărare occidentală, pe măsură ce războiul din Ucraina face în continuare ravagii.

Luni, Parlamentul ungar s-a pronunțat asupra aderării Suediei la NATO, un pas final crucial pentru țara nordică dornică să se alăture Alianței Nord-Atlantice în urma invaziei rusești în Ucraina, conform AFP.

Orban cedează în fața NATO. Ungaria ratifică aderarea Suediei la Alianță. Planul lui Putin a eșuat.

Așteptarea a fost lungă pentru Suedia, întâmpinată cu obstacole pe parcurs. În urma unor negocieri dificile cu Turcia și tergiversării din partea liderului naționalist ungar Viktor Orban, premierul Ungariei a cerut „respect” din partea autorităților suedeze înainte de a finaliza procesul.

În cele din urmă, situația s-a deblocat în ultimele săptămâni, iar vizita prim-ministrului suedez Ulf Kristersson la Budapesta a marcat încheierea unui „proces lung de reconstruire a încrederii”, conform declarațiilor lui Orban.

Pentru a consolida această cooperare, cele două țări au anunțat achiziționarea de către Ungaria a patru avioane de luptă din Suedia, întărind astfel flota actuală de 14 avioane Gripen.

Votul din Parlamentul de la Budapesta este programat luni după-amiază și se așteaptă să nu creeze surprize, având în vedere majoritatea de două treimi a coaliției de guvernământ. Opoziția, cu excepția formațiunii de extremă dreapta Patria Noastră, va vota și ea în favoarea aderării.

Protocolul de aderare al Suediei la NATO, care necesită unanimitatea celor 31 de membri, este suspendat din mai 2022. Suedia și-a anunțat candidatura în urma ofensivei Kremlinului în Ucraina, iar Finlanda a intrat în NATO în aprilie 2023.

În timpul acestei perioade, Ungaria a invocat diverse motive, iar unele surse văd în aceasta o strategie de șantaj pentru obținerea unor concesii din partea UE.

Ungaria a fost ultimul dintre cei 31 de membri ai alianței care a ratificat aderarea Suediei, după luni de zile în care partidul de guvernământ Fidesz a amânat o decizie.

Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a declarat: ”Astăzi este o zi istorică. Parlamentele tuturor statelor membre NATO au votat acum în favoarea aderării Suediei la NATO. Suedia este pregătită să-și asume responsabilitatea pentru securitatea euroatlantică”.

Candidatura Suediei a fost aprobată cu o majoritate covârşitoare de voturi (188 dintr-un total de 199), după aproape doi ani de aşteptare.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat votul, adăugând: ”Aderarea Suediei ne va face pe toți mai puternici și mai siguri”.

Stockholm a renunţat la politica sa de nealiniere pentru o mai mare siguranţă în cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord în urma invaziei Rusiei în Ucraina în 2022.

Suedia va deveni al 32-lea membru al NATO, iar preşedintele rus Vladimir Putin a obţinut exact ceea ce a încercat să evite atunci când a lansat războiul în Ucraina – o extindere a alianţei – au declarat liderii occidentali.

În timp ce Finlanda a devenit membru NATO anul trecut, Suedia a fost lăsată să aştepte, deoarece Turcia şi Ungaria, care au relaţii mai bune cu Rusia decât alţi membri ai alianţei, au ridicat obiecţii.

Turcia a refuzat să ratifice aderarea Suediei, cerând măsuri mai dure împotriva militanţilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), despre care a spus că au făcut din Suedia o casă.

Suedia şi-a modificat legislaţia şi a relaxat normele privind vânzările de arme pentru a linişti Turcia. Preşedintele Tayyip Erdogan a legat, de asemenea, ratificarea de aprobarea de către SUA a vânzărilor de avioane de luptă F-16 către Turcia, Ankara aşteptând acum ca Statele Unite să depună eforturi pentru a obţine aprobarea Congresului SUA.

Tergiversarea Ungariei a fost mai puţin clară, Budapesta exprimându-şi mai degrabă furia faţă de criticile suedeze privind direcţia dezvoltării democratice sub conducerea premierului naţionalist Viktor Orban, decât să aibă unele cerinţe concrete. Semnătura Turciei a lăsat Ungaria ca ultim obstacol.

Aderarea Suediei, care nu a mai fost în război din 1814, şi a Finlandei este cea mai semnificativă mărire a alianţei de la extinderea sa în Europa de Est în anii 90.

În timp ce Suedia a intensificat cooperarea cu alianţa în ultimele decenii, contribuind la operaţiuni în locuri precum Afganistanul, aderarea sa va simplifica planificarea apărării şi cooperarea pe flancul nordic al NATO.

De asemenea, Suedia aduce în cadrul alianţei resurse precum submarine de ultimă generaţie adaptate la condiţiile din Marea Baltică şi o flotă considerabilă de avioane de vânătoare Gripen produse intern. Aceasta îşi măreşte cheltuielile militare şi ar trebui să atingă pragul NATO de 2% din PIB în acest an.

Cu Suedia urmând Finlanda în NATO, devenind al 32-lea membru, preşedintele rus Vladimir Putin a obţinut exact ceea ce a încercat să evite atunci când a lansat războiul în Ucraina – o extindere a Alianţei – au declarat liderii occidentali.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

România se pregătește să intre într-un Schengen din ce în ce mai restrâns, unde vom putea călători după aderare, după ce mai multe state au reimpus controale

Facebook 88 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Intrăm în Schengen, dar con…