Acasă Externe Dictatorul de la Kremlin nu se dezminte, sute de ruși care îi aduceau omagiu lui Navalnîi, au fost ridicați și băgați în dube: ”Kremlinul ucide”

Dictatorul de la Kremlin nu se dezminte, sute de ruși care îi aduceau omagiu lui Navalnîi, au fost ridicați și băgați în dube: ”Kremlinul ucide”

0
0
275

Rusia fierbe după ce a fost anunțat decesul opozantului lui Vladimir Putin. În marile orașe, manifestanții au ieșit în stradă și îl acuză pe Putin de crimă. Răspunsul țarului de la Kremlin nu a întârziat să apară, iar mulți dintre manifestanți s-au trezit luați pe sus de forțele de ordine și băgați în dube.

La Moscova și Sankt Petersburg, sute de oameni s-au adunat la monumentele dedicate victimelor sovietice ale represiunii politice pentru a-și arăta respectul față de regretatul activist.

În ciuda riscurilor, oamenii din vestul Rusiei până în Siberia au depus flori și fotografii cu Navalny în orașe precum Nijni Novgorod, Novosibirsk, Kazan, Kaluga și Tula.

Însă răspunsul lui Putin a venit prompt și a asmuțit forțele de ordine asupra manifestanților. Cel puțin 100 de persoane au fost reținute la adunări memoriale din șapte orașe rusești, potrivit proiectului pentru drepturile OVD-Info, citat de Moscow Times.

Sky News a dat publicitații imagini cu poliția în timp ce arestează manifestanții:

În capitala Georgiei, Tbilisi, oamenii au scandat ”Rusia va fi liberă”, ”Poliția este o rușine” și ”Dragostea este mai puternică decât frica”.

La Bruxelles, peste 100 de persoane s-au adunat în fața ambasadei Rusiei în memoria lui Navalny, potrivit unui reporter al Moscow Times.

Moartea lui Navalnîi. Nicolae Ciucă: ”Această pierdere tragică subliniază nevoia urgentă de democraţie reală în Rusia”

În capitala Germaniei au ieșit în aproximativ 500-600 de persoane, conform estimărilor făcute de poliție. Manifestanții s-au strâns în fața ambasadei rusești din Berlin. Aceștia au scandat lozinci prin care îl încriminau pe liderul rus.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a fost unul dintre cei mai vocali oponenți interni ai președintelui Vladimir Putin în ultimul deceniu și a mobilizat proteste masive la nivel național.

El ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru o serie de acuzații de „extremism”, pe care aliații și susținătorii săi le considerau motivate politic.

Aliații lui Navalnîi au avertizat în mod repetat că sănătatea lui se deteriora din cauza condițiilor dure din închisoare, inclusiv a fost plasat într-o celulă de pedeapsă izolată de 27 de ori.

Moartea lui Navalnîi. Reacții internaționale. ”A fost ucis cu brutalitate de Kremlin!”

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că președintele a fost informat despre moartea raportată a lui Navalnîi, dar Putin nu a comentat încă.

Întrebat despre rapoartele neconfirmate despre activistul închis ar fi murit din cauza unui cheag de sânge, Peskov a spus că medicii ar trebui să stabilească cauza morții sale.

Peskov a criticat, de asemenea, țările occidentale care au arătat cu degetul spre Moscova drept ”absolut inacceptabile” și a numit reacțiile lor „isterice”.

Echipa lui Navalnîi a spus că nu a putut confirma moartea lui până când avocatul său nu a vizitat colonia închisorii IK-3 din localitatea Kharp, unde a fost deținut activistul.

Comitetul de Investigații al Rusiei, care anchetează crimele majore, a anunțat „un set de măsuri de anchetă și operative” pentru a stabili circumstanțele morții lui Navalny.

Ultimul mesaj al lui Navalnîi înainte de moartea sa în colonia penală de la Polul Nord.

Cel mai dur critic al președintelui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, a murit în închisoare. Dizidentul fusese mutat, în decembrie, în ”Lupul polar”, o închisoare dură de lângă Cercul Arctic. Din spatele gratiilor, opozantul rus păstra legătura cu mai mulți simpatizanți ai săi, care îi administrau contul pe platforma de socializare X (fostul Twitter). De acolo putem afla ultimele sale gânduri, înainte de tragicul eveniment.

Ultimul mesaj postat de la cel mai aprig opozant al lui Putin pe contul de Twitter a fost în ziua de 14 februarie, la ora 16.20. Atunci, Navalnîi anunța că urma să fie mutat la izolare pentru următoarele 15 zile. Această declarație contrazice informațiile oficiale ale Kremlinului legate de circumstanțele morții sale. În mod normal, izolarea într-o colonie penală este în opoziție cu activitățile de plimbare de dimineață.

„La 16 februarie 2024, în colonia penitenciară nr. 3, deținutul Navalnîi A.A. nu s-a simțit bine după o plimbare, pierzându-și aproape imediat cunoștința. Lucrătorii medicali din instituție au sosit imediat și a fost chemată o echipă medicală de urgență. Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar nu au dat rezultate pozitive. Medicii de urgență au confirmat decesul deținutului. Cauzele decesului sunt în curs de stabilire”, se arată în comunicatul Serviciului Federal al Penitenciarelor Ruse din Districtul Autonom Yamalo-Nenets, unde Navalny își ispășea pedeapsa.

În postarea sa, Navalnîi îi critica pe șefii coloniei penale, care execută întocmai ordinele lui Putin.

„Șefii coloniei Yamal sunt hotărâți să doboare recordul de lingușire a lui Vladimir și de satisfacere a autorităților moscovite. Tocmai mi-au dat 15 zile pedeapsă într-o celulă la izolare. Este a 4-a astfel de pedeapsă în cele 2 luni de când mă aflu aici”, a scris Navalnîi în mesaj.

În aceeași zi, opozantul lui Putin a transmis pe X (fostul Twitter) un mesaj adresat soției sale, de Ziua Îndrăgostiților:

„Iubito, totul e ca într-un cântec cu tine: între noi sunt orașe, luminile de decolare ale aeroporturilor, furtunile albastre de zăpadă și mii de kilometri. Dar simt că ești aproape în fiecare secundă și te iubesc din ce în ce mai mult”.

În 25 decembrie, purtătoarea de cuvânt a politicianului rus de opoziție spunea că Alexei Navalnîi a fost mutat într-o colonie penală într-o regiune arctică din nordul Rusiei, după ce susținătorii pierduseră legătura cu el timp de mai bine de două săptămâni.

Au existat oameni, în timp, care au făcut să se miște rotițele istoriei, care au schimbat soarta națiunilor, a lumii, au însuflețit alți oameni să lupte pentru libertate, pentru drepturile lor, să lupte împotriva nedreptăților sau pentru lucrurile în care cred. Mulți au murit, și sacrificiul pentru crezul lor a făcut ca acesta să capete dimensiuni simbolice și oamenii să îi urmeze și dincolo de moarte.

Li s-au ridicat statui, la locurile în care au fost încarcerați sau uciși, oamenii merg și astăzi să se închine, pentru eroii lor.

Spunea cineva astăzi, când a fost ucis Aleksei Navalnîi, că în Rusia nu poți fi Mandela.

Mandela a stat 27 în închisoare, pentru că s-a opus sinistrului apartheid din Africa de Sud, care ucidea oameni doar pentru că erau africani, negri, nu blonzi cu ochi albaștri și descendență europeană. Milioane de oameni merg și astăzi să-i viziteze celula din Insula Robben, lângă Cape Town, unde a petrecut, la muncă silnică, 18 ani din cei 27. O celulă atât de mică încât nu poți să-ți întinzi brațele de la un perete la celălalt. Dar poți merge acolo, să vezi și să respiri puțin din aerul respirat de cel care, ca om nu a fost perfect, dar a fost eroul țării sale și care și astăzi îi face pe sud-africani să lăcrimeze, rostindu-i numele.

La presiunile cetățenilor țării sale și ale comunității internaționale, și în mijlocul unui adevărat război civil, sinistrul regim apartheid l-a eliberat pe Mandela și acesta a ajuns președintele negru al țării care își ucidea cetățenii pentru că erau negri. A făcut reforme și a transformat Africa de Sud în ”Națiunea Curcubeu”, metaforă pentru reconcilierea între cele două părți ale aceleiași națiuni.

Aleksei Navalnîi a fost ucis astăzi de sinistrul regim Putin într-o colonie-penitenciar din Siberia. Avea doar 47 de ani și un curaj nebun. Și o încredere mult prea mare în propriul său popor.

La celula din Siberia în care a fost torturat și astăzi ucis Aleksei Navalnîi nu va putea merge nimeni. Nu va putea nimeni să viziteze locul-simbol în care a murit acest om care nu a renunțat până în ultima zi din viață să-l sfideze pe Putin, nu va putea nimeni să pună o floare sau să aprindă o lumânare sau să se închine acolo unde, fără nicio urmă de îndoială, a fost ucis la ordinul criminalului de la Kremlin.

Exact peste o lună, în Rusia va avea loc simulacrul alegerilor în care Vladimir Putin va fi ales din nou președinte. Președinte al celor 145 de milioane de ruși pe care Navalnîi a vrut să îi scape de viața sub teroarea unei dictaturi criminale.

Dar vor cei 145 de milioane de ruși să scape de viața sub teroarea unei dictaturi criminale?

Când Aleksei Navalnîi a decis să se întoarcă în Rusia, după ce Putin a dat ordin să fie otrăvit, știa foarte bine că va fi arestat și condamnat și că va fi trimis în Siberia și știa cu siguranță și că, într-o zi, când Putin va avea chef, va fi ucis.

De ce n-a ales să rămână, în siguranță, într-o țară din Occident? De ce n-a ales să trăiască, confortabil, să țină discursuri anti-Putin la conferințe și congrese internaționale?

Spunea că nu poate să fie liderul Opoziției din exil. Că trebuie să fie acasă, printre oamenii lui. Pentru că a crezut prea mult în puterea și dorința rușilor de a se revolta. A crezut că dacă îl au pe el acolo, acasă, liderul Opoziției, motivul pentru care să lupte, rușii vor ieși în stradă și vor face o revoluție și îl vor da jos de la Kremlin pe dictatorul care ucide când are chef pe cine are chef.

Tragedia lui Aleksei Navalnîi nu este doar că a murit la 47 de ani, într-o colonie penitenciar din Siberia. Tragedia lui Aleksei Navalnîi este că a murit degeaba.

Nu a ieșit nimeni în stradă, nu va fi nicio revoluție, Federația Rusă se va încolona peste o lună și îl va vota din nou pe Vladimir Putin, și rușii vor trăi în continuare în lumea lor paralelă, vor alege varianta comodă și călduță, iar Navalnîi va fi uitat, va fi doar un nume din lunga listă a celor asasinați la comanda Kremlinului.

Listă care va crește și la care vor fi complici. 145 de milioane de complici la crimă. Inclusiv la cea de astăzi. Când a fost ucis un OM prea mare pentru cât de mici sunt ei.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

România se pregătește să intre într-un Schengen din ce în ce mai restrâns, unde vom putea călători după aderare, după ce mai multe state au reimpus controale

Facebook 88 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Intrăm în Schengen, dar con…