Acasă Declarații După ce Ciolacu a arătat interes, Iohannis respinge categoric ideea unei rocade la prezidențiale: „Poziţia de preşedinte nu se joacă la masa verde”

După ce Ciolacu a arătat interes, Iohannis respinge categoric ideea unei rocade la prezidențiale: „Poziţia de preşedinte nu se joacă la masa verde”

0
0
349

După ce Ciolacu a arătat interes, Iohannis respinge categoric ideea unei rocade la prezidențiale: „Poziţia de preşedinte nu se joacă la masa verde”.

Klaus Iohannis a respins scenariul rocadei la Palatul Cotroceni. PSD ar vrea un acord prin care să împartă puterea cu PNL în următorii zece ani. PSD ar urma să dea noul sef al statului în 2024 si ar ceda PNL functia de premier. La alegerile din 2029, cele două partide ar face schimb de palate, iar PSD ar sustine un liberal în cursa pentru Cotroceni. „Pozitia de presedinte nu se joaca la masa verde, romanii decid cine si cand va fi presedintele Romaniei”, a declarat Klaus Iohannis.

Din Opozitie, Dreapta Unită critică dur planul pentru comasarea alegerilor. Asta şi pentru că USR, PMP si Forta Dreptei au prea putini primari, iar o eventuală comasare ar avantaja direct PSD si PNL – partide care au împreună peste 2.500 de primari. „Adevarata comasare despre care vorbim este comasarea PSD cu PNL. Practic vând democratia la piată. Degeaba fac ei calcule de laborator. Lumea va iesi la vot si le va da nota de plata”, a declarat Cătălin Drulă, preşedintele USR. Dacă PSD si PNL vor ajunge la un acord, primarii alesi in iunie ar astepta aproape 4 luni să preia puterea. Mandatele primarilor în exercitiu expiră la sfârşitul lui septembrie.

Klaus Iohannis a cerut PSD si PNL să grăbească negocierile. „Ar fi bine să se ia o decizie cat se poate de repede. Patru randuri de alegeri in jumatete de an, din iunie in decembrie, ar fi foarte greu de gestionat. Ar fi o soluție ca anumite alegeri să fie comasate pentru a avea mai putine randuri de alegeri”, a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României. Liberalii ar vrea să fie organizate alegeri locale pe 9 iunie, în aceeasi zi cu cele pentru Parlamentul European. Miza este pur politică. Speră că implicarea primarilor va aduce mai multe voturi, iar PNL va depăşi Alianta pentru Unirea Românilor. O înfrângere în fata AUR ar pune în pericol viitorul lui Nicolae Ciucă în fruntea PNL.

Klaus Iohannis, a aprobat planul coaliţiei pentru comasarea alegerilor. De la Bruxelles, unde a participat la reuniunea Consiliului European, a respins, însă rocada PSD PNL la Cotroceni. Cu patru luni înainte de alegeri, PSD încearcă să obţină susţinerea PNL pentru Primăria Capitalei şi un candidat comun la alegerile prezidenţiale.

”SRI este condus de prim-adjunctul generalul Ionescu și cred că el conduce SRI-ul foarte bine. Întreaga conducere militară este în funcție, SRI nu are director civil. Evaluarea mea este că SRI-ul funcționează impecabil, nu trebuie să-și facă nimeni probleme. Atacurile au loc acolo unde infrastructura nu este bine protejată.

Din păcate, sunt instituții publice care nu s-au îngrijit de o protecție adecvată a infrastructurii lor informatice. Nu au decât să găsească resurse și să îmbunătățească protecția, altă metodă nu este.

În ce privește alegerile, știu că există o discuție în coaliția de guvernare pentru a găsi soluții. Discuția este legitimă, fiindcă patru rânduri de alegeri în jumătate de an, din iunie până-n decembrie, este foarte greu de gestionat. Ar fi o soluție ca anumite alegeri să fie comasate pentru a avea mai puține rânduri de alegeri.

Cum va gestiona coaliția aceste chestiuni, vom vedea, nu este treaba președintelui să se implice în negocierile coaliției de guvernare pentru astfel de chestiuni. Ar fi bine să se ia o decizie cât se poate de repede.

În ce privește rotația președinților, în continuare cred că poziția de președinte nu se joacă la masa verde, ci românii decid cine și când va fi președintele României” a spus președintele Klaus Iohannis, de la Bruxelles.

Coaliția de guvernare, formată din PNL și PSD, negociază cu privire la comasare alegerilor. Scenariul posibil este ca alegerile locale să aibă loc în iunie, odată cu cele europarlamentare. O altă discuție apărută după ședințele separate PNL și PSD a fost un acord pentru o rocadă prezidențială pe mandat întreg, respectiv PSD să dea președintele țării, susținut și de PNL, pentru 5 ani, și invers. Președintele s-a referit în declarația de mai sus la lipsa numirii unui director SRI, dar și la atacul cibernetic de la Camera Deputaților, unde hackerii au furat diverse date.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

După ce a dat mâna cu Ciucă ostașul și a fost ignorat de Iohannis, Ciolacu, la ceremonia de Ziua Armatei: ”România nu va fi atrasă în niciun război”

Facebook 2 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După ce a dat mâna cu Ciucă ostașul …