Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, afirmă că ”fermierii români au toate problemele rezolvate” şi se arată convins că aceştia vor renunţa la protestele declanşate săptămâna trecută. ”Vreau să îi asigur pe fermieri că anul 2024 va fi cel mai bun an agricol atât din punct de vedere pentru ei, cât şi din punct de vedere al sezonului agricol 2024”, susţine Florin Barbu.
Ministrul Agriculturii a anunțat că a trimis Corpul de Control al Ministerului la Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea, în urma neregulilor semnalate de Consiliul de Administraţie referitoare la valorificarea unor produse de import prin această societate, nu doar din producţia autohtonă, urmând să ia „măsurile cele mai dure”, în cazul în care vor fi găsite nereguli.
”Situaţia nu este una bună, informaţiile sunt corecte (privind valorificarea produselor de import n.r.). În momentul de faţă am trimis Corpul de Control la Casa Unirea. Aştept raportul şi bineînţeles că voi lua deciziile care se impun. Am fost solicitat atât de Consiliul de Administraţie cât şi de AGA (Adunarea Generală a Acţionarilor) să transmit Corpul de Control către Casa Unirea. După finalizarea acestui control vi-l voi pune la dispoziţie”, a declarat, marţi, Florin Barbu, la finalul discuţiilor cu asociaţiile din sectorul bovin.
”Aşteptăm raportul Corpului de Control. Eu nu pot să intervin în Casa Unirea. AGA şi CA mi-au adus la cunoştinţă, am trimis Corpul de Control şi sigur voi lua măsurile cele mai dure, dacă sunt nereguli, inclusiv transmiterea către autorităţile competente de control din România”, a afirmat Barbu.
Rolul Casei Unirea este de a integra fermierii. ”Casa Unirea are profit foarte mic în prezent, dar rolul ei este de a integra fermierii. Spunea un domn fermier care este aici în zona de bivoli, că are marfă pe stoc de aproape un milion de euro, brânză de bivoliţă. De aceea l-am rugat miercuri dimineaţa să vină la Ministerul Agriculturii, pentru că rolul nostru, al Ministerului Agriculturii – cine n-a înţeles, conducerea Casei Unirea – este integrarea fermierilor, nu să facem intermediere. Lucrul acesta va ieşi în raportul Corpului de Control şi vă asigur că această societate, Casa Unirea, va fi una din cele mai performante din ţară în perioada următoare. Pe proiectul de buget, inclusiv pe Casa Unirea, sunt acele centre de colectare legume şi fructe, vrem să facem nişte zone tampon pentru zootehnie, vorbim de sectorul ovin, de a colecta tot ceea ce înseamnă animale, berbecuţi, pentru că societatea trebuie să aibă contracte directe cu ţările arabe. Ne dorim ca marfa pe care fermierii noştri o produc să fie plătită pe loc, o dată ce intră în aceste centre, iar Casa Unirea are rolul de a încheia contracte şi de a încasa bani cu ţările arabe”, a explicat el.
În ceea ce privește schimbarea metodei de selecție a fermierilor ce vor veni să aducă marfa la Casa Unirea, ministrul a mai adăugat că totul va fi introdus într-un sistem informatic.
”Se vor pune într-un soft, toţi beneficiarii vor solicita anumite produse pe bază de reţete, acei beneficiari care vor să se înscrie în programul privind integrarea alimentelor în magazinele de retail din România. Fermierii români vor veni pe baza acelor reţete şi Casa Unirea va valorifica acele produse româneşti în magazinele din România. (…) După finalizarea actului de control din cadrul Ministerului Agriculturii, vă promit solemn Casa Unirea nu va mai vinde decât produs românesc”, a adăugat ministrul Agriculturii.
”Încă de sâmbătă am avut o întâlnire cu fermierii din zona Afumaţi, s-a încheiat un proces-verbal prin care am aprobat două ordonanţe foarte importante pentru fermieri, săptămâna aceasta vor intra în Guvernul României: pe de o parte, asimilarea categoriei B cu TR şi B1 cu TR1 şi toate utilajele să fie înregistrate cu factură la Primărie, fără a avea ITP. Doi: am solicitat, în procesul-verbal pe care l-am încheiat cu fermierii din zona Afumaţi, inclusiv amânarea creditelor ratelor pentru creditele care sunt în întârziere şi sunt în dificultate, cu dobânzi foarte mari pe care fermierii români au fost nevoiţi să le ia, dar nu de la bănci, de la alte instituţii bancare. Trei: am avut o întâlnire, am semnat un proces-verbal cu asociaţiile din agricultură unde deţin aproape 9 milioane de hectare şi aproape 600.000 de fermieri. Bugetul Ministerului Agriculturii, în momentul de faţă, aşa cum a fost aprobat în Guvernul României este de 2% din PIB-ul României”, a declarat Florin Barbu, într-o intervenţie telefonică, marţi seară, la Antena 3.
Potrivit ministrului, procesele-verbale au fost încheiate cu fermieri persoane fizice, dar şi cu asociaţii ale acestora.
El a afirmat că fermierii vor continua să primească ajutor financiar din partea autorităţilor.
”90% din revendicările pe care le-au solicitat atât fermierii din Afumaţi, cât şi formele asociative din agricultură, peste 90% din revendicări erau prinse sume în bugetul Ministerului Agriculturii, aşa cum spuneam, toate aceste sume vor intra în conturile fermierilor”, a susţinut el.
Ministrul a susţinut că problemele fermierilor, care au fost discutate şi agreate prin procese-verbale, vor fi ”rezolvate” în şedinţele de Guvern următoare.
Florin Barbu a mai spus că Ministerul Agriculturii a plătit peste 1,5 miliarde de euro din fonduri europene către agricultorii din România primind deja aceşti bani din partea Comisiei Europene.
Ministrul Agriculturii a răspuns şi declaraţiilor ”liberalului” Rareş Bogdan, care a susţinut că ar fi trebuit purtate discuţii cu fermierii încă din primele zile de proteste: ”Ministerul Agriculturii şi Florin Barbu, ca ministru, a stat două zile în discuţii, nu 12 zile, ca domnul Ciucă (care a discutat cu reprezentanţii profesorilor, când aceştia au protestat – n.r.) şi a rezolvat problemele fermierilor”.
Barbu a adăugat că şi europarlamentarii români trebuie să intervină pentru a obţine derogări la Uniunea Europeană pentru fermieri, el amintindu-i lui Bogdan că sunt parteneri în coaliţie.
”Din punctul meu de vedere, domnul Rareş Bogdan ar trebui să citească documentele care sunt aprobate în Consiliile de miniştri şi să facă chiar lobby asupra Parlamentului European şi Comisiei Europene pentru a aproba derogările fermierilor români. Ministerul Agriculturii în două zile a rezolvat problemele, domnul Ciucă le-a rezolvat în 12 zile. Ăsta este mesajul meu către domnul Rareş Bogdan, europarlamentar PNL care face parte din aceeaşi coaliţie cu PSD”, a declarat Florin Barbu.
Ministrul a concluzionat că ”fermierii români au toate problemele rezolvate”.
”Fermierii români au toate problemele rezolvate, aşa cum spuneam. Acciza în agricultură este achitată de către Ministerul Agriculturii, în anul 2023 Ministerul Agriculturii a făcut subvenţii, plăţi directe către fermierii români de 3 miliarde de euro, Ministerul Agriculturii şi Guvernul României au subvenţionat cu 3,63 lei litrul de motorină, practic 50% din preţul la pompă în anul 2023. Eu sunt convins că fermierii vor merge acasă, eu sunt convins că fermierii au încredere, pentru că atunci când PSD a fost la guvernare şi a avut Ministerul Agriculturii totdeauna a venit sprijin pentru fermierii români şi vreau să îi asigur pe fermieri că anul 2024 va fi cel mai bun an agricol atât din punct de vedere pentru ei, cât şi din punct de vedere al sezonului agricol 2024”, a mai spune Florin Barbu.
Nicuşor Dan: ”Am respins solicitarea de protest a transportatorilor şi a fermierilor pentru că nu este rezonabilă / Protestatarii ar fi vrut să ocupe, de vineri până luni, cu 15.000 de vehicule, Piaţa Victoriei.”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă, marţi, că a respins solicitarea de protest a transportatorilor şi a fermierilor, pe motiv că nu este ”rezonabilă”. Aceştia ar fi vrut să ocupe, de vineri până luni, cu 15.000 de vehicule, Piaţa Victoriei, ceea ce ar fi dus la paralizarea transportului în Capitală.
”Am respins solicitarea de protest a transportatorilor şi a fermierilor pentru că nu este rezonabilă.
Aceştia au solicitat explicit ocuparea integrală de vineri până luni a Pieţei Victoriei şi a străzilor adiacente, pentru 15.000 de maşini si utilaje”, a scris, marţi, pe Facebook, primarul general al Capitalei.
Acesta apreciază că, în contextul protestului, întregul transport ar fi fost blocat în Bucureşti.
”Cel mai mare protest autorizat cu maşini a avut loc în 2017. Cele 3.800 de autoturisme au fost dispuse atunci în Piaţa Victoriei şi de-a lungul Bulevardului Kiseleff, dar fără blocarea circulaţiei”, a precizat primarul general.
Acesta este de părere că ”dreptul la protest este consfinţit de lege, însă fără perturbarea funcţionării normale a drumurilor publice sau a transportului în comun”.
”Vom aproba orice solicitare de protest care respectă legea, aşa cum am făcut şi până acum„, a adăugat primarul.