Acasă Declarații Șefa CE, Ursula von der Leyen după ce România a acceptat să intre în Schengen cu frontierele aeriene și maritime: „Un moment istoric”

Șefa CE, Ursula von der Leyen după ce România a acceptat să intre în Schengen cu frontierele aeriene și maritime: „Un moment istoric”

0
0
170

Consiliul UE a adoptat, pe 30 decembrie, Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și în Bulgaria, începând cu luna martie 2024. Măsura a fost salutată de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Consiliul UE a adoptat, pe 30 decembrie, Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și în Bulgaria, începând cu luna martie 2024.

Măsura a fost salutată de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Mesajului Ursulei von der Leyen după decizia consiliului UE privind intrarea României în Schengen.

Așadar, în trei luni, românii care călătoresc cu avionul vor scăpa de controlul paşapoartelor, atât la plecare, cât şi la întoarcere. Din punct de vedere maritim, schimbarea vine în cadrul operaţiunilor de la portul Constanţa. Astfel, verificarea mărfurilor se va desfăşura mult mai rapid.

Cea mai mare dorinţă a românilor rămâne însă eliminarea controalelor terestre, pentru a scăpa de timpii de aşteptare de la graniţe, dar Consiliul Uniunii Europene nu a oferit încă un răspuns concret cu privire la eliminarea lor.

La nivel internaţional, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a anunţat mulţumirea cu privire la noua decizie. „Decizia marchează un moment istoric pentru Bulgaria și Romania. Este o zi de mare mândrie pentru cetățenii români și bulgari.

Felicitări Bulgariei și României: această mare realizare a fost posibilă grație eforturilor, angajamentului și perseverenței de care ați dat dovadă”, a fost mesajul transmis de Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Klaus Iohannis a salutat decizia şi a spus că acest pas este unul în beneficiul cetățenilor români. „Decizia privind intrarea în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024 este un prim pas important pe care l-am făcut astăzi.

România a fost și rămâne un furnizor de securitate, inclusiv în ceea ce privește protecția frontierelor externe ale UE”, a fost mesajul transmis de preşedintele Klaus Iohannis.

Astăzi, 30 decembrie 2023, ora 22.38, Consiliul UE a adoptat Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și în Bulgaria.

În conformitate cu Decizia Consiliului UE, acquis-ul comunitar Schengen se va aplica la frontierele aeriene și navale ale României începând cu luna martie 2024.

De asemenea, potrivit Deciziei Consiliului UE, în cursul anului 2024, Consiliul va depune eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor la frontiera terestră.

Decizia Consiliului UE prevede o serie de măsuri privind întărirea controlului la frontiere și combaterea migrației ilegale, precum și aplicarea Regulamentului Dublin.

România aplică deja măsurile sus menționate încă din cursul anului 2023. Decizia Consiliului UE nu conține obligații noi pentru România.

Decizia Consiliului UE este însoțită de două declarații politice complementare, una trilaterală Austria – România – Bulgaria și alta individuală a Comisiei Europene, care prevăd, de asemenea, măsurile de întărire a controlului la frontiere și de aplicare a Regulamentului Dublin, precum și angajamentul politic de a continua în 2024 discuțiile privind aplicarea acquis-ului integral Schengen, inclusiv cu privire la frontierele terestre.

Atât Decizia Consiliului UE, cât și declarațiile politice care o însoțesc, reflectă acordul politic la care Austria, România și Bulgaria au ajuns în 23 decembrie 2023.

Ministerul Afacerilor Interne mulțumește Președintelui României, Prim-ministrului, Ministrului Afacerilor Externe, diplomaților, europarlamentarilor, parlamentarilor care au susținut eforturile desfășurate.

De asemenea, mulțumește tuturor partenerilor externi, Comisarului European, miniștrilor de interne austriac și bulgar, Comisiei Europene, președinției spaniole, colegilor miniștrii din Consiliul JAI, precum și celorlalți parteneri publici și privați cu care a interacționat și care au sprijinit acest demers.

Discuțiile cu partea austriacă privind aplicarea integrală a acquis-ului comunitar Schengen au fost reluate după data de 23 August 2023, după întâlnirea dintre ministrul român de Interne și ministrul austriac de Interne și au fost continuate constant între cei doi miniștri pe parcursul lunilor care au urmat.

În data de 9 decembrie 2023, partea austriacă a comunicat public în presa austriacă, prin intermediul ministrului austriac de externe, faptul că este deschisă la discutarea aplicării acquis-ului comunitar Schengen la frontiera aeriană (,,Air Schengen”) a României.

În data de 11 decembrie 2023, în contextul Forumului ”Salzburg”, desfășurat la Brdo (Slovenia), a avut loc o nouă rundă de discuții între miniștrii de Interne român și bulgar, în pregătirea întâlnirii cu ministrul de Interne austriac, care a avut loc o zi mai târziu, în data de 12 decembrie 2023.

Cu ocazia trilateralei miniștrilor de interne România-Bulgaria-Austria de la Brdo (Slovenia), partea austriacă a confirmat oficial acordul pentru ridicarea controalelor la frontiera aeriană, dar, la propunerea părții române, au fost înregistrate și progrese semnificative legate de frontiera maritimă, partea austriacă reiterând, pe de altă parte, faptul că poziția legată de controlul la frontierele terestre va rămâne neschimbată în 2023.

Cele trei părți au convenit continuarea discuțiilor cu obiectivul de a realiza un acord politic și a genera condițiile pentru o Decizie a Consiliului UE privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen până la sfârșitul anului 2023. În urma contactelor și reuniunilor online care au urmat, cele trei părți au ajuns la acordul politic din 23 decembrie 2023.

Ca urmare a acestui acord politic din 23 decembrie 2023, din data de 26 decembrie 2023 au avut loc discuții bilaterale, trilaterale și multilaterale între partea română, partea austriacă, partea bulgară, Comisia Europeană și Președinția spaniolă, soldate cu un acord asupra Proiectului de Decizie a Consiliului UE, acord la care s-a ajuns în data de 29 decembrie 2023, ora 23.40h.

În data de 30 decembrie 2023, între orele 20.00h și 22.00h, Decizia Consiliului UE a fost votată de toate Statele Membre al UE.

Reacţiile politicienilor de la noi nu au întârziat să apară. Klaus Iohannis a salutat decizia şi a spus că acest pas este unul în beneficiul cetățenilor români. „Decizia privind intrarea în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024 este un prim pas important pe care l-am făcut astăzi. (…) România a fost și rămâne un furnizor de securitate, inclusiv în ceea ce privește protecția frontierelor externe ale UE”, a fost mesajul transmis de preşedintele Klaus Iohannis. Inclusiv premierul României, Marcel Ciolacu, şi-a exprimat bucuria pe Facebook. „Am promis, am făcut! Acum este oficial: din martie, se ridică granițele aeriene și maritime și vom putea emite vize Schengen. După 13 ani de eșecuri și umilințe, acest Guvern a pornit un proces care de astăzi este ireversibil. Anul viitor vom continua eforturile pentru a închide definitiv acest proces”, a fost mesajul transmis de premierul Marcel Ciolacu.

La rândul său, Victor Negrescu a scris că România poate să fie puternică în Uniunea Europeană prin profesionalism și o abordare consistentă. Lucian Romaşcanu a postat, în schimb, o poză alături de Marcel Ciolacu cu descrierea că guvernul a reușit un pas extrem de important pentru România. La nivel internaţional, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a anunţat mulţumirea cu privire la noua decizie. „Decizia marchează un moment istoric pentru Bulgaria și Romania. Este o zi de mare mândrie pentru cetățenii români și bulgari. (…) Felicitări Bulgariei și României: această mare realizare a fost posibilă grație eforturilor, angajamentului și perseverenței de care ați dat dovadă”, a fost mesajul transmis de Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Nici Roberta Metsola, preşedintele Parlamentului European, nu a ratat ocazia de a felicita cele două ţări. „Felicitări cetăţenilor din România şi Bulgaria pentru aderarea la spaţiul Schengen prin ridicarea controalelor la frontierele maritime şi aeriene. A durat mult timp. Aceasta face ca Uniunea noastră să fie mai puternică şi ca popoarele noastre să fie mai în siguranţă. Europa uneşte”, a declarat Roberta Metsola, preşedintele Parlamentului European. Acordul vine însă la pachet însă cu o serie de măsuri dure impuse de Viena. Printre ele se află şi consolidarea controalelor la frontierele terestre, dar și acceptarea solicitanților de azil din Austria, în conformitate cu Regulamentul Dublin. Este vorba în special de migranţii din Afganistan și Siria care ar fi trecut prin România.

Chiar şi aşa, cea mai mare dorinţă a românilor rămâne în continuare eliminarea controalelor la frontierele terestre. Timpii de aşteptare îndelungaţi la graniţe sunt un chin mai ales pentru transporatorii de mărfuri care spun că cifra afacerilor scade de la an la an din cauza blocajelor. Deşi România a cerut detalii cu privire la momentul ridicării acestor controale, Consiliul Uniunii Europene nu a oferit un răspuns concret.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

După ce Ciucă, i-a cerut lui Lasconi să se retragă, Rareş Bogdan sare în apărarea ostașului: ”Exclus un tandem Ciucă-Lasconi, nu a fost în stare să asfalteze o stradă”

Facebook 10 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După ce Ciucă, i-a cerut lui Lascon…