Acasă Actualitate Făina de insecte, interzisă în produsele tradiționale, Iohannis a promulgat legea proiectului inițiat de Marcel Ciolacu, Alfred Simonis și Diana Tuşa

Făina de insecte, interzisă în produsele tradiționale, Iohannis a promulgat legea proiectului inițiat de Marcel Ciolacu, Alfred Simonis și Diana Tuşa

0
0
218

Făina de insecte, interzisă în produsele tradiționale: Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 18 decembrie 2023, o serie de decrete. El a promulgat și legea care se interzice utilizarea făinii de insecte în produsele tradiționale.

Legea a fost votată pe 29 noiembrie, de Camera Deputaților, for decizional, cu 171 de voturi ”pentru”, două ”contra” și 41 de abțineri.

Proiectul de lege are ca obiect reglementarea utilizării făinii de insecte în ceea ce priveşte prepararea şi comercializarea produselor alimentare pe teritoriul României.

Legea interzice utilizarea făinii de insecte în preparatele tradiționale:

Se interzice operatorilor economici utilizarea, pe teritoriul României, a unor alimente noi autorizate în prepararea/producerea produselor alimentare prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate”.

În denumirea produselor alimentare se utilizează denumirile legale sau denumirile curente, descriptive care conţin în mod obligatoriu una dintre sintagmele ”cu…”, ”din…”, urmată de denumirea alimentului nou autorizat.

Etichetele produselor alimentare care conţin alimente noi, respectiv larve de Alphitobius diaperinus (larvele gândacului de făină) sub formă congelată, de pastă, uscată şi de pulbere şi/sau pulbere parţial degresată de Acheta domesticus (greier de casă) şi/sau Locusta migratoria (lăcustă călătoare) sub formă congelată, uscată/pudră, întreagă şi/sau vierme galben de făină (larva de Tenebrio molitor) sub formă congelată, uscată şi de pudră trebuie să conţină o menţiune din care să reiasă că acest ingredient poate cauza reacţii alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la crustacee şi la produse derivate din acestea, precum şi la acarieni.

Această menţiune trebuie să apară în imediata apropiere a listei ingredientelor.

De asemenea, produsele alimentare care sunt/conţin specii de insecte vor fi expuse în suprafeţele de vânzare clasice directe într-un stand separat, delimitat de celelalte standuri.

Dacă produsele alimentare finite/mâncărurile furnizate de unităţile de restauraţie colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite în cadrul aceleiaşi unităţi, aceste informaţii sunt prezentate consumatorului la fiecare dintre aceste locuri, mai prevede legea.

Președintele României a promulgat legea care interzice adăugarea făinii de insecte în produsele tradiționale românești. Subiectul a creat numeroase controverse în ultimele luni.

Făina de insecte este interzisă în produsele tradiționale românești. Legea a fost promulgată luni de președintele Klaus Iohannis. Astfel, producătorii nu vor avea voie să adauge acest ingredient în compoziția produselor tradiționale.

Klaus Iohanni a promulgat, luni, legea care interzice făina de insecte în produsele tradiționale. Controversatul proiect a fost inițiat de către Marcel Ciolacu, Alfred Simonis și Diana Tuşa.

Legea care interzice făina de insecte a fost votată pe 29 noiembrie de Camera Deputaților. În urma trecerii acesteia prin forul decizional, 171 de voturi au fost ”pentru”, iar două ”contra”. De asemenea, au fost înregistrate 41 de abțineri.

Controverse legate de folosirea acestui ingredient.

Proiectul vizează reglementarea utilizării ingredientelor precum făina de insecte (greieri), în prepararea produselor românești.

Se interzice operatorilor economici utilizarea, pe teritoriul României, a unor alimente noi autorizate în prepararea/producerea produselor alimentare prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate”, arată raportul.

Producătorii care folosesc acest ingredient vor avea obligația de a-i informa pe consumatori.

Obligația agenților economici de a asigura consumatorilor informaţii clare şi complete cu privire la produsele alimentare ce sunt sau conţin făină / anumite specii de insecte”, se arată în raportul din comisiile de specialitate din Camera Deputaților.

Conform noii legi, produsele alimentare care conțin astfel de ingrediente, provenite din spațiul UE, ar urma să fie puse în vânzare în standuri separate.

De asemenea, restaurantele care folosesc ingredientul vor avea obligația de a specifica explicit dacă a fost folosit acest ingredient în preparate.

Nu vor scăpa de aceste reguli nici restaurantele care fac livrări la domiciliu. Alături de preparatele livrate consumatorilor acasă, aceștia trebuie să atașeze informații clare legate de ingredientele folosite.

Consiliul Economic și Social a avizat negativ această inițiativă. Oficialii acestei structuri sunt de părere că alegerea legată de consumul produselor care conțin acest ingredient ar trebui să aparțină strict consumatorilor.

În luna martie, preşedintele PSD Marcel Ciolacu anunţa că a depus în Parlament proiectul de lege care interzice utilizarea făinii de insecte, în prepararea produselor prevăzute în Registrul Naţional al Produselor TradiţionaleÎn luna noiembrie, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege iniţiat de către deputaţii PSD Marcel Ciolacu, Alfred Simonis şi Diana Tuşa care reglementează utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor şi a comercializării acestor produse pe teritoriul României.Proiectul de lege are ca obiect reglementarea utilizării făinii de insecte în ceea ce priveşte prepararea şi comercializarea produselor alimentare pe teritoriul României, ca urmare a autorizării introducerii pe piaţă ca alimente noi, provenite din spaţiul Uniunii Europene, prin introducerea obligaţiei pentru operatorii economici de a asigura consumatorilor informaţii clare şi complete cu privire la produsele alimentare ce sunt sau conţin făină /anumite specii de insecte.

Se interzice operatorilor economici utilizarea, pe teritoriul României, a unor alimente noi autorizate în prepararea/producerea produselor alimentare prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate”, arată iniţiativa legislativă. Dispoziţiile prezentei legi ssunt aplicate tuturor operatorilor economici care prepară sau produc, etichetează şi comercializează pe teritoriul României produsele alimentare prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate.

De asemenea, este interzisă prepararea sau producerea produselor alimentare, precum şi etichetarea şi comercializarea acestor produse sub denumirea utilizată iniţial, dacă acestea au printre ingrediente alimentele noi autorizate menţionate. ”În denumirea produselor alimentare se utilizează denumirile legale sau denumirile curente sau denumirile descriptive care conţin în mod obligatoriu una dintre sintagmele «cu…», «din…», urmată de denumirea alimentului nou autorizat, indiferent de proporţia procentajului acestuia în produsul finit”, conform proiectului de lege.

Cerinţele specifice suplimentare privind etichetarea, respectiv denumirea alimentului nou menţionată pe eticheta produselor alimentare care îl conţin sunt: a) «vierme galben de făină în stare congelată (larva de Tenebrio molitor)», «vierme galben de făină uscat (larva de Tenebrio molitor)» sau «vierme galben de făină sub formă de pudră (larva de Tenebrio molitor)» în funcţie de forma utilizată; b) «larve de Alphitobius diaperinus (larvele gândacului de faină) sub formă congelată/de pastă» sau «larve de Alphitobius diaperinus (larvele gândacului de faină) sub formă uscată/de pulbere», în funcţie de forma utilizată; c) pulbere parţial degresată de Acheta domesticus (greier de casă)»; d) «Locusta migratoria (lăcustă călătoare) congelată», «Locusta migratoria (lăcustă călătoare) uscată/pudră», «Locusta migratoria (lăcustă călătoare) întreagă», în funcţie de forma utilizată”, mai prevede sursa citată.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Iohannis, Ciolacu și Ciucă pentru prima dată ”împreună” de Ziua Armatei, după ruperea coaliției, turistul de lux ofticat, nu a dat mâna cu nimeni

Facebook 60 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Iohannis, Ciolacu și Ciucă pentru p…