Răsturnare de situație în Schengen. Olanda își ridică obiecția față de aderarea Bulgariei. Spania vrea același lucru pentru România. Olanda a fost de acord ca Bulgaria să adere la Schengen, a anunțat vineri Ministerul olandez al Justiției, punând capăt opoziției sale de lungă durată față de acest demers.
Vestea aşteptată cu nerăbdare de Bulgaria a venit în sfârşit: într-un comunicat oficial, Olanda a anunţat că este de acord cu aderarea ţării balcanice la spaţiul Schengen.
Vineri, Olanda a anunțat că este de acord cu aderarea Bulgariei la spațiul Schengen, punând astfel capăt opoziției pe termen lung față de integrarea Bulgariei în zona europeană de liberă circulație.
Ministerul Justiției olandez a făcut anunțul, conform Reuters și agenției de presă olandeze ANP.
În acest context, singura ţară care ar trebui să îşi schimbe poziţia şi să accepte aderarea României şi a Bulgariei, care îndeplinesc tehnic criteriile necesare, la Schengen este Austria. Viena s-a pronunţat în ultimul an împotriva extinderii spaţiului de liberă circulaţie, invocând faptul că acesta nu este funcţional întrucât în centrul şi vestul Europei ajung numeroşi migranţi neînregistraţi.
Această decizie elimină ultima barieră a opoziției Olandei privind aderarea Bulgariei la Schengen, iar acum singura țară care ar trebui să-și revizuiască poziția pentru a permite aderarea României și Bulgariei, care îndeplinesc criteriile tehnice necesare, este Austria.
Viena a fost împotriva extinderii spațiului de liberă circulație, argumentând că acesta nu este funcțional, având în vedere fluxul mare de migranți neînregistrați care ajung în centrul și vestul Europei.
Premierul bulgar, Nikolai Denkov, a declarat la Bruxelles că așteaptă ca parlamentul olandez să-și retragă veto-ul în zilele următoare, iar guvernul olandez a avut o ședință pentru a lua o decizie cu privire la extinderea Schengen, care va fi supusă aprobării legislative.
Guvernul olandez a avut o şedinţă vineri şi o decizie privind extinderea Schengen va fi înaintată legislativului pentru aprobare finală, a explicat Denkov.
„Am parcurs un lung drum pentru a face acest lucru posibil„, a declarat şeful guvernului bulgar.
El a enumerat legile adoptate de parlamentul bulgar, închiderea Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene, rezultatele pozitive ale ultimei misiuni în Bulgaria a Comisiei cu oficiali de la Haga şi Viena. „Toţi aceştia au fost paşi care ne-au dus în acest moment în care aşteptăm un rezultat pozitiv„, a spus şeful executivului bulgar.
Acesta a precizat că discuţiile continuă cu Austria. „Discutăm scenarii, facem schimb de texte posibile ale unei decizii. Dar cât timp nu este totul convenit este vorba doar de discuţii preliminare. Un lucru este sigur: fără o decizie pozitivă a Olandei, totul a fost fără rost„, a adăugat premierul bulgar.
„Olanda a spus mereu că este important pentru ea să vadă recomandările privind statul de drept îndeplinite. Ea a vrut să vadă concluziile misiunii verificate de Comisia Europeană. Există un raport, unul foarte pozitiv. Decizia guvernului olandez de astăzi este bazată pe acest raport„, a mai spus Nikolai Denkov presei bulgare la Bruxelles.
Despre discuțiile cu Austria, premierul bulgar a menționat că acestea continuă, iar scenariile și texte posibile ale unei decizii sunt în curs de discuție. Totuși, el a subliniat că fără o decizie pozitivă a Olandei, toate aceste eforturi ar fi fost în zadar.
Spania vrea România și Bulgaria în Schengen. Premierul spaniol, Pedro Sanchez, și-a exprimat dorința de a vedea România și Bulgaria în spațiul Schengen până la sfârșitul anului 2023, consolidând astfel sprijinul pentru aderarea celor două țări.
”Președintele” Klaus Iohannis, a menționat la Consiliul European că aderarea României la Spațiul Schengen rămâne o problemă complicată, cu multe aspecte încă de negociat.
„Negocierea pe Schengen rămâne complicată. A fost o discuţie bună, într-o atmosferă pozitivă, dar am putut cu toţii să ne dăm seama că mai este mult de negociat până când ajungem la o concluzie, care este, evident, satisfăcătoare pentru toate părţile.
Nu vreau să intru în detalii, suntem în negocieri, suntem în discuţii, mai e de discutat„, a declarat Iohannis.
Pe cealaltă parte, sunt ”negocieri” de ultimă oră pentru intrarea României în Schengen pe cale terestră. Mai mult, firmele austriece ar fi avut un rol-cheie pentru intrarea țării noastre în Schengen pe cale aeriană.
Cel mai probabil, în luna martie vom fi în Schengen cu frontierele navale și cu cele aeriene, iar în octombrie cu cele terestre. Negocieri au fost purtate și cu politicienii de la Sofia, astfel încât bulgarii să accepte aderarea în etape a țării lor, mai ales că nu mai întâmpină opoziția Olandei.
Informațiile vin după ce austriecii au transmis, la începutul acestei săptămâni, că România poate întra în Schengen pentru început doar cu frontierele aeriene și doar după îndeplinirea unor condiții foarte clare.