Ca urmare a scandalului iscat, Marcel Ciolacu confirmă majorările salariale cu 5% de la 1 ianuarie 2024 în sistemul bugetar, dar exclude demnitarii.
Premierul Marcel Ciolacu a explicat că începând cu anul viitor, salariile funcționarilor vor crește cu 5%, dar demnitarii nu vor primi această creștere. Ciolacu a precizat că Legea Bugetului va trece în Guvern săptămâna asta, iar săptămâna viitoare ajunge în Parlament.
”Bugetul, astăzi va fi pus în transparență, joi va trece în ședința de Guvern, iar săptămâna viitoare îl vom trece în Parlament. Dacă va fi vreo contestație la CCR, să se poată soluționa între Crăciun și Revelion.
Va fi o majorare de 5% pentru întreg sistemul public, mai puțin la demnitari.
Mergem și mai mult pe investiții, va fi un buget de 7,3% pe investiții. Va fi un buget de 4,3% la Educație, un buget istoric.
Trebuie să ținem cont că avem și fondurile europene, vorbim de aproape 12 miliarde de euro.”, a declarat Marcel Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu a explicat că începând cu anul viitor, salariile funcționarilor vor crește cu 5%, dar demnitarii nu vor primi această creștere. Ciolacu a precizat că Legea Bugetului va trece în Guvern săptămâna asta, iar săptămâna viitoare ajunge în Parlament.
Salariile bugetarilor și demnitarilor vor crește cu 5% de la 1 ianuarie 2024, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență aflat pe masa guvernului. Excepție de la această prevedere fac profesorii, care vor primi o majorare de salariu de 13% la 1 ianuarie. Proiectul de OUG cuprinde și alte măsuri care privesc celelalte categorii de bugetari. Bugetarii și demitarii vor avea salarii mai mari cu 5% de la 1 ianuarie 2024, potrivit proiectului de ordonanță aflat la guvern. Prin excepție, profesorii vor primi o creștere mai mare, de 13%, dar mult sub nivelul de 40% obținut ca promisiune după greva generală din acest an.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat ”un buget, iarăşi, istoric la Educaţie, de 4,1%, deci o mărire de 60% a bugetului pe Educaţie“, luni dimineața. Într-o declarație de la sediul PSD, Ciolacu a spus că ar vrea ca proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2024 să fie pus în transparență decizională în cursul acestei zile și aprobat în Parlament până la Crăciun.
În același timp, întrebat dacă a stabilit majoarea salariilor profesorilor, Ciolacu a trecut foarte repede peste subiect spunând că va fi decisă cu liderii sindicali în aceste zile. Premierul a mai declarat că ”era normal să așteptăm să închidem tot bugetul“.
”Voi decide împreună cu liderii de sindicat în aceste zile. Era normal să așteptăm să închidem tot bugetul, să bugetăm acești bani la Ministerul Educației, sunt ferm convins că împreună vom avea o situație corectă”, a adăugat premierul.
Întrebat de jurnaliști cu ce propunere de creștere salarială pentru profesori merge la discuții, Cionalu a răspuns că ”I-ași jigni pe domnii profesor să vă spun dumneavoastră…Știu, am avut trei întâlniri până acum cu liderii de sindicat și vom continua. Am o promisiune făcută, cel mai important e că e pentru prima oară când în învățământ venim și cu salarii, e normal că-mi doresc și performanță, să nu mai pățim ce-am pățit – și aici e treaba ministerului să vină cu criteriile de performanță – dar investim și în abandonul școlar, aproape nu am dublat, am triplat bursele, am venit și cu masa în școli și am venit și cu aproape 12 miliarde, corect, și cu fonduri europene, și în infrastructură. Niciodată nu a fost această abordare pe toate cele trei pariere și salarii pentru profesori, și infrastructură, și abandonul școlar“.
”Am avut o discuție în seara asta, cred că am închis lucrurile în linii mari. Am fost cu doamna ministră a Educației. Va fi un buget record pentru educație, respectiv 4,1 % din PIB. Mă bucură foarte mult că am acoperit toate palierele. Normal că mi s-a părut prea mult la un moment dat pe investiții, sunt aproape 12 miliarde de lei numai din PNRR în investiții în infrastructură. Doamna ministră mi-a zis că până acum a semnat peste 5.300 de contracte, fiind un jalon în PNRR. Am venit cu componenta explicată poate prea puțin de doamna ministru cu abandonul școlar și mi-a arătat cu cifre și am lucrat și cu doamna ministru al Muncii ca bursele sociale să le prindem pe bani europeni, astfel încât să nu fie presiunea mare pe bugetul statului, dar să menținem în continuare numărul mare de copii beneficiari pe burse și, în primul rând, ținta este abandonul școlar, unde avem o problemă. Trebuie să recunoaștem, nu s-o ascundem”, a declarat premierul.
Ciolacu a mai explicat că, în ceea ce privește salariile profesorilor, promisiunea a fost ținută.
”Au înțeles și dânșii exact marjele în care ne putem încadra. Oricum este un salt spectaculos, acum va rămâne reforma și cerințele noastre, ale părinților, în ceea ce privește educația”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Întrebat dacă profesorii sunt de acord cu majorarea salariilor în tranșe, premierul a răspuns că ”s-a ajuns la o înțelegere”.
”Urmează să închidem cu sindicatele, nu știu dacă au anunțat public, dar am ajuns la o înțelegere. Este mai devreme, ca să prindem concediile. Propunerea ar fi la începutul lunii iunie, ceea ce ar fi foarte corect. În momentul acesta este totul echilibrat. E o ofertă cât se poate de respectuoasă față de categoria pe care o reprezintă, ținând cont de salarizarea foarte joasă pe care o aveau și în acest moment cu adevărat pornește o reformă în sistemul de învățământ”, a mai spus prim-ministrul.
De asemenea, referitor la criteriile de performanță în educație după dezastrul de la PISA, pe care le-a cerut ministrului Educației, Ciolacu a spus că nu crede în lucrurile și abordările paușale, pentru că sunt profesori care au zeci de olimpici și sunt alții care au dat titularizarea și au luat 2 și 3.
”Nu cred în lucrurile și abordările paușale, pentru toată lumea să fie la fel. Sunt profesori care au zeci de olimpici, sunt unii care au dat titularizarea și au luat 2 și 3. Trebuie venit în sistem cu ceva cu care putem cere mai mult. În acest moment, ca și reprezentant al statului român, statul român și-a făcut datoria față de profesori, am venit cu o lege nouă, pe toate componentele, cele mai mari investiții în infrastructură după autostrăzi le-am prins în sistemul de educație. Nu vom avea de-a doua zi performanță, va dura câțiva ani, dar e o nouă abordare și una serioasă”, a mai spus el.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, luni seară, că nu comentează niciodată cifrele unor sondaje, dar, dacă Mircea Geoană este atât de bine poziţionat cum îl arată ultimele sondaje ce sens are să se mai facă alegeri.
Marcel Ciolacu a fost întrebat, luni seară, despre sondajele care-l poziţionează pe Mircea Geoană pe primul loc în intenţiile de vot pentru alegerile prezidenţiale.
”Eu n-am comentat niciodată nici sondajele pe care le plăteşte partidul social democrat. Este opinia unui sondaj”, a răspuns Ciolacu.
Cînd i s-a atras atenţia că Mircea Goeană este pe primul loc şi la încredere şi la opţiunea de vot, Ciolacu a afirmat: ”Să fie! Atunci nu mai facem alegeri, dacă e aşa de…. Ce rost mai are să facem alegeri. Dânsul are experienţă de preşedinte, a mai fost câteva ore! Cu asta am încheiat”.
Preşedintele PSD a mai afirmat că ”există sondaje şi sondaje”.
”N-am nicio problemă, este pe primul loc, foarte bine, să candideze”, a adăugat Ciolacu.
”Eu nu mi-am făcut sondaje în ceea ce mă priveşte. N-are rost să spun cum stă domnul Geoană (…) Eu sunt obişnuit…Ce, e primul politician care face acest lcuru, încearcă să creeze…Candidatul cel mai important pentru mine este cel pe care-l vor decide colegii mei”, a mai afirmat liderul PSD.
Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană se situează pe primul loc în intenţiile de vot la alegerile prezidenţiale, cu 26,2%, urmat de Marcel Ciolacu, Diana Şoşoacă, George Simion şi Nicolae Ciucă, relevă datele unui sondaj realizat de INSCOP.
Dacă Geoană nu candidează, primul loc îi revine lui Ciolacu, cu 27,4% din voturi, urmat de Şoşoacă, Simion şi Ciucă.
”Se observă faptul că Diana Şoşoacă şi George Simion concurează pe acelaşi segment de votanţi, ceea ce înseamnă că o creştere a unuia determină automat scăderea intenţiei de vot pentru celălalt”, afirmă directorul INSCOP Research, Remus Ştefureac.
România trebuie să intre într-o etapă de digitalizare, dacă nu se poate ”cu vorba bună, forţat”, a declarat, luni, premierul Marcel Ciolacu, care a arătat că există probleme la graniţe, un exemplu în acest sens fiind cazul primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş.
El a adăugat că se bucură pentru faptul că s-au declanşat negocierile privind spaţiul Schengen, pentru că România era ”blocată”.
Întrebat ce ar însemna sporirea controalelor, premierul dat drept exemplu cazul Cherecheş şi a adăugat că este necesară o etapă de digitalizare.
”Să nu se mai întâmple incidente cum a fost cu domnul Cherecheş, de exemplu. În primul rând trebuie o digitalizare, trăim în altă etapă a lumii, trebuie să înţelegem că nu putem continua ca formularul electronic să-l depunem în continuare la „ghişeul 3„. Ne trebuie o digitalizare pe frontieră. Avem un program, după cum bine ştiţi, de 1,2 miliarde de euro, de la Comisie, pentru frontiera cu Ucraina. Avem deja un punct de frontieră pilot cu Serbia care funcţionează foarte bine. Trebuie să ne implicăm. În momentul acesta, într-un punct de trecere de frontieră sunt patru sisteme de digitalizare: unul are Poliţia, unul îl are Vama, unul îl are nu ştiu cine. Toate cele patru sisteme nu sunt integrate. Este cazul ca România să intre într-o etapă de digitalizare, dacă nu se poate cu vorba bună, forţat”, a subliniat Marcel Ciolacu.
Liderul PSD a anunţat anumite modificări, în perioada următoare, atât la Vămi, cât şi la ANAF. ”În perioada următoare o să venim cu anumite modificări, poate vor fi şi modificări legislative pentru eficienţă. Sunt total nemulţumit de activitatea în această zonă, în acest moment, nu neapărat de conduceri sau de…Au funcţionat pe alte principii. Eu văd cu totul şi cu totul altă funcţionare, mai ales că vedeţi că ne apropiem totuşi să reuşim să intrăm în Schengen”, a precizat el.