În timp ce Marcel Ciolacu și alți oficiali și-au manifestat entuziasmul cu privire la ”avansul” înregistrat de România în procesul de aderare la Schengen, Nicolae Ciucă adoptă o atitudine mai rezervată.
Nicolae Ciucă a declarat că decizia privind România în Schengen este una așteptată, iar el personal își dorește ca ea să se finalizeze cu bine. Nicolae Ciucă a comunicat că el a abordat și va continua să abordeze întregul demers cu maximă precauție, deoarece mai există pași de urmat.
”Liberalul” a subliniat că, depindem de procedurile care trebuie derulate la nivelul Consiliului JAI.
”Până în momentul în care nu vedem finalizat procedura, eu cred că structurile implicate, ministrul de Interne, aşa cum am discutat cu dumnealui, în momentul de faţă poartă negocieri, astfel încât să putem să avem finalizată”, a spus Ciucă al lor.
Nu există o dată propusă pentru intrarea României în spațiul de liberă circulație.
Întrebat de ce manifestăm doar o bucurie rezervată, Ciucă a explicat că el nu s-a bucurat deloc și că nu putem să ne bucurăm de modul în care s-au desfășurat și se desfășoară întregul proces.
”Este o decizie pe care o aşteptăm şi eu îmi doresc ca ea să se finalizeze. De altfel, întreg demersul l-am tratat şi îl tratrez în continuare cu maximă precauţie, pentru că mai sunt paşi de urmat. Depindem de procedurile care trebuie derulate la nivelul Consiliului JAI”, a spus preşedintele PNL la Parlament.
Nicolae Ciucă a continuat: ”Până în momentul în care nu vedem finalizat procedura, eu cred că structurile implicate, ministrul de Interne, aşa cum am discutat cu dumnealui, în momentul de faţă poartă negocieri, astfel încât să putem să avem finalizată..”.
Nicolae Ciucă a declarat că decizia privind România în Schengen este una așteptată, iar el personal își dorește ca ea să se finalizeze cu bine.
”Este o decizie pe care o aşteptăm şi eu îmi doresc ca ea să se finalizeze”, a spus liderul PNL în Parlament.
Nicolae Ciucă, precaut în privința subiectului Schengen.
Nicolae Ciucă a comunicat că el a abordat și va continua să abordeze întregul demers cu maximă precauție, deoarece mai există pași de urmat.
El a subliniat că depindem de procedurile care trebuie derulate la nivelul Consiliului JAI.
”Până în momentul în care nu vedem finalizat procedura, eu cred că structurile implicate, ministrul de Interne, aşa cum am discutat cu dumnealui, în momentul de faţă poartă negocieri, astfel încât să putem să avem finalizată”, a mai spus liderul liberal.
Nu există o dată propusă pentru intrarea României în spațiul de liberă circulație.
Întrebat de ce manifestăm doar o bucurie rezervată, Ciucă a explicat că el nu s-a bucurat deloc și că nu putem să ne bucurăm de modul în care s-au desfășurat și se desfășoară întregul proces.
”Ceea ce este important este ca în final să existe o decizie în această etapă şi o perspectivă clară vizavi de momentul în care vom aceea accederea în deplinătatea ei aprobată”, a mai spus președintele PNL.
În continuare, Nicolae Ciucă a ținut să evidențieze că acum, ”nu există o dată propusă”, pentru intrarea noastră în spațiul de liberă circulație.
”Salutăm declarațiile ministrului de interne austriac care dovedesc o flexibilizare a poziției partenerilor austrieci.
Ceea ce a făcut ministrul Karner, a fost o declarație publică încurajatoare în care a pus și unele condiții care se vor discuta și analiza în perioada următoare”, a fost prima reacție a liderul PNL.
”Așteptăm să vedem și rezultatul votului olandez și rezultatele discuțiilor cheie ale miniștrilor de interne prezenți în Slovenia luni, 11 Decembrie. Există o dinamică cu un ton mai pozitiv, dar care deocamdată rămâne în chenarul prudenței și al negocierilor”, a mai punctat fostul premier.
Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a declarat luni că a prezentat Comisiei Europene „condiţiile clare” pe care aceasta să le implementeze înainte ca Viena să fie de acord cu primirea României şi Bulgariei în spațiul Schengen. „Acum este rândul Comisiei”, a declarat Karner la un post TV.
Reacția oficialului de la Viena vine după ce în weekend s-a aflat despre o posibilă relaxare a veto-ului Austriei faţă de primirea celor două țări în spațiul de liberă circulație, cu ridicarea graniţelor ariene.
„Este vorba despre faptul că avem nevoie de progrese în domeniul protecţiei frontierelor externe ale UE„, a subliniat Karner.
De asemenea, Comisia trebuie să aloce fonduri pentru infrastructura de protecţie a frontierelor. Este necesară în primul rând o modernizare tehnică a frontierelor bulgaro-turcă şi româno-sârbă.
În plus, Karner solicită controale întărite la frontierele terestre, precum şi preluarea de către România şi Bulgaria de solicitanţi de azil, în special afgani şi sirieni.
Solicitarea privind menţinerea controalelor la frontiere a fost motivată de Karner printr-o „problemă cu traficanţii”. Din ceva mai mult de 50.000 de solicitanţi de azil în Austria, numai în jur de 150 migranţi au venit prin aeroporturi, a explicat ministrul de interne.
Gerhard Karner, se va deplasa, luni, în Slovenia la o reuniune a miniştrilor de interne din aşa-numitul ‘Forum Salzburg’, pentru discuţii cu privire la viitorul spaţiului Schengen.
Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a afirmat, duminică, în legătură cu intrarea României în Spaţiul Schengen, că o eventuală reuşită este consecinţa conlucrării tuturor forţelor politice. Declaraţia liberalului vine în contextul în care premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seara, că Austria „şi-a flexibilizat poziţia” în ceea ce priveşte Spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România.
Austria a blocat pe 8 decembrie 2022 extinderea spaţiului Schengen la România şi Bulgaria, motivându-şi opoziţia prin numărul mare de cereri de azil. Ţările de Jos s-au opus, la rândul lor, primirii în Schengen a Bulgariei.