Acasă Actualitate Penalul hashtagist Vlad Voiculescu, aruncă vina pe populația care a refuzat vaccinarea și pe 4 politicieni în ”Dosarul Vaccinurilor” instrumentat de DNA

Penalul hashtagist Vlad Voiculescu, aruncă vina pe populația care a refuzat vaccinarea și pe 4 politicieni în ”Dosarul Vaccinurilor” instrumentat de DNA

0
0
314

Foștii miniștri USR ai sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă au fost chemați, vineri, 8 decembrie, la DNA, pentru a fi puși oficial sub urmărire penală în dosarul achiziției de vaccinuri anti-COVID. Primul dintre ei, Vlad Voiculescu, e acuzat de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. La sosire, acesta le-a spus jurnaliștilor că nu el a semnat contractele, iar deciziile erau luate de fostul premier Florin Cîțu, care ”se consulta întotdeauna cu președintele”. Ioana Mihăilă a fost acuzată de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Ea a afirmat, în fața instituției, că decizia privind cantitatea contractată a fost luată ”în solidaritate în Guvern”.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat vineri că a început oficial urmărirea penală pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în dosarul achiziției de vaccinuri anti-COVID în care sunt cercetați și fostul premier Florin Cîțu și fostul ministru USR al Sănătății Ioana Mihăilă.

Vlad Voiculescu a venit la DNA …cu explicaţii pentru jurnalişti. Cu masca pe faţă, a coborât din maşină şi a descărcat mai multe dosare cu grafice şi informaţii. Vrea să demonstreze că achiziţiile de vaccin nu au fost decise de el.

„Comitetul naţional de vaccinare, coordona vaccinarea – pe prima pagină, recunoaşteţi personajul? – Iohannis. Pe a doua pagină, domnul Ciucă. Pe a treia pagină, domnul Gheorghiţă. Pe a patra pagină, domnul Baciu. Şi aici se cam termină. Aţi văzut vreun ministru? CNCAV cerea acordul domnului Cîţu pentru a cumpăra, apoi CNCAV cumpăra. Deciziile erau ale domnului Cîţu care întotdeauna, întotdeauna se consulta cu domnul Iohannis.” a declarat hashtagistul.

Anunțul a fost făcut de DNA după ce Voiculescu a fost citat vineri pentru a-i fi aduse la cunoștință acuzațiile.

Neomarxistul este urmărit penal pentru abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave (două fapte), și complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

Tot vineri a fost chemată la DNA, de la ora 13.00, și Ioana Mihăilă, căreia urmează, de asemenea, să i se comunice începerea urmăririi penale împotriva sa.

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a fost vineri la DNA, în contextul anchetei privind achiziţiile de vaccinuri anti-COVID din pandemie, în care mai sunt vizaţi fostul premier Florin Cîţu şi fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă. „Dacă acest proces va continua, îl voi invita pe domnul preşedinte Klaus Iohannis să vorbească, să spună ce decizii a luat”, a spus Voiculescu la sosirea la DNA. Vicepreședintele USR a fost chemat la DNA pentru a-i fi aduse la cunoștință acuzațiile în acest dosar.

”În anul 2021, pe cine vedeaţi la televizor vorbind despre vaccinare?”.

La sosirea la DNA, Voiculescu le-a spus jurnaliștilot că dosarul deschis de DNA privind achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19 este unic în Europa şi ”nu există nicăieri un procuror care să investigheze o decizie de oportunitate politică”.

El a afirmat, din nou, că nu a semnat niciun contract cu privire la achiziţia de vaccinuri și le-a arătat jurnaliştilor Raportul Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 în perioada 2020-2022, în care apar pozele celor care ar fi responsabili de procesul de vaccinare: Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, Valeriu Gheorghiţă, Andrei Baciu.

”Acest document a apărut online şi apoi a dispărut. Vă puteţi întreba de ce? Din fericire, câţiva l-au salvat”, a spus Voiculescu.

Întrebat cine făcea presiuni la acea vreme, el a răspuns…

”Când vorbim de pensiuni, credeţi că România a făcut altceva decât alte state europene? Iarăşi, n-au fost deciziille mele, au fost deciziile domnului Cîţu. Nu sunt cel mai mare admirator al domnului Cîţu. (…).

Deciziile erau ale domnului Cîţu, care întotdeauna se consulta cu domnul Iohannis. (…) Una este responsabilitatea, alta este vina, nu este treaba mea să stabilesc vina. (..) În anul 2021, pe cine vedeaţi la televizor vorbind despre vaccinare?.

Cine vă spunea că au venit doze, cine a primit dozele de Crăciun, în 2020, cine vă spunea în fiecare săptămână care este stadiul, ce se mai întâmplă cu dozele de vaccinare? Aceiaşi oameni luau toate deciziile. (…)
Dacă acest proces va continua, îl voi invita pe domnul preşedinte să vorbească, să spună ce decizie a luat. (..) Eu vă spun că nicio decizie importantă nu era luată de domnul Cîţu fără domnul preşedinte”.
Voiculescu a mai spus că „atunci când vorbim de obedienţă faţă de Comisia Europeană, acesta este un discurs al unui partid al cărui admirator nu este”.

Din uşa parchetului anticorupţie, Vlad Voiculescu a negat orice vină şi l-a invitat pe preşedintele Iohannis să dea explicaţii procurorilor. Îl acuză pe şeful statului. Ar fi rămas prea multe vaccinuri în stoc…din cauza comunicării proaste.

”La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.

De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În contextul menționat mai sus, în datele de 10 respectiv 18 martie 2021, suspectul Voiculescu Vlad Vasile, în calitate de ministru al Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 14.445.798 doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane.

De asemenea, suspectul ar mai fi întocmit un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim – ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantității de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer.

Precizăm că acest memorandum ar fi fost susținut spre aprobare în ședința Guvernului de către unul dintre secretarii de stat, ce avea la momentul respectiv atribuții delegate de ministru al Sănătății”.

”Nu numai că nu am semnat contractele, ci atunci când luau deciziile nici măcar nu mă informau. Semnătura este una electronică. Contractul se semna electronic, se decripta cu o cheie pe care o avea cineva din CNCAV, un angajat MApN. Nici o decizie importantă a domnului Cîțu nu era luată fără domnul președinte”, a declarat Voiculescu.

Vlad Voiculescu susține că toate contractele pentru vaccinuri au fost semnate de reprezentantul CNCAV (Comitetul Național pentru Coordonare Activităților de Vaccinare), ”cu mandat de la premierul Cîțu”, iar Ministerul Sănătății și el personal nu eram implicați. Fostul ministru a mai precizat că persoane eligibile pentru vaccinare erau 16 milioane, nu 10 milioane cum susține procurorul DNA.

Fostul premier Florin Cîțu a fost pus sub urmărire penală de DNA, miercuri. Este acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în dosarul vaccinurilor anti-COVID-19.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Iohannis, Ciolacu și Ciucă pentru prima dată ”împreună” de Ziua Armatei, după ruperea coaliției, turistul de lux ofticat, nu a dat mâna cu nimeni

Facebook 166 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Iohannis, Ciolacu și Ciucă pentru …