Tupeu, aroganță și sfidare, în bula lui de fericire, turistul Iohannis crede, că românii ”apreciază” vacanța prezidențială: ”Am repus România pe radarul african”.
Iohannis, răspuns în bătaie de joc la întrebarea cât a costat excursia în Africa: ”Voi instrui serviciul presă să vă dea o informare conform legii”. Klaus Iohannis susține că a pus România pe radarul african. ”Sigur că vine cu niște cheltuieli”. Spune că va ”instrui serviciul de presă” să le facă publice.”
Klaus Iohannis, aflat marți în Senegal, ultima țară din turneul început în 14 noiembrie și pe care îl va încheia vineri, susține că prin vizitele sale în patru țări din Africa a ”pus România pe radarul african”. Întrebat despre costuri, turistul de lux a răspuns, fără a da detalii: ”Sigur că asta vine cu niște cheltuieli”.
Klaus Iohannis a dat luni o nouă mostră de sfidare și dispreț, răspunzând în bătaie de joc atunci când a fost întrebat, în timp ce se afla în vizită în Insulele Capului Verde, cât a costat excursia de 10 zile pe care o efectuează în Africa. În timp ce, în țară, spitalele au rămas fără bani pentru ultimele luni din 2023, populația fierbe, sindicatele se pregătesc de grevă, economia intră în recesiune și statul e aproape în faliment, Iohannis anunță că ”am repus România pe radarul african”.
Sfidarea lui Iohannis la adresa poporului român atinge deja patologicul. Cotidianul ”Libertatea” a trimis un reporter în Insulele Capului Verde, pentru a asista la vizita lui Iohannis în cea de-a treia din cele patru țări africane pe unde s-a plimbat începând cu mijlocul lui noiembrie. Președintele venea, bronzat și relaxat, din Kenya și Tanzania (unde a vizitat și teritoriul autonom Zanzibar). Întâlnirea cu trimisul ”Libertatea”, jurnalistul Laurențiu Ungureanu, i-a stricat dispoziția.
Reporterul a descoperit luni dimineață, după ce bătuse atât amar de drum până în insulele din mijlocul Atlanticului, că președintele României a impus interdicția de a se pune întrebări! Trimisul ”Libertatea” a insistat, s-a dus după Iohannis la sediul Guvernului din Insulele Capului Verde și l-a abordat pe președinte direct. ”Șeful statului” român se grăbea, n-avea timp de așa ceva.
Dincolo de aceste cuvinte rămâne certitudinea că, până acum, nu s-a anunțat, de fapt, niciun acord comercial între România și vreuna din țările vizitate deja de Iohannis. Nici de contracte între firme românești și unele africane nu s-a auzit. De obicei, aceste acorduri ori contracte se anunță public în momentul perfectării ori al semnării lor.
Klaus Iohannis își încheie turneul din statele africane cuo vizită în oficială în Senegal, el urmând ca marţi şi miercuri să aibă un program relaxat, care include şi o vizită într-o insulă aflată în patrimoniul UNESCO, iar joi să fie primit de preşedintele Republicii Senegal, Macky Sall, la Palatul Prezidenţial, să asiste la inaugurarea Casei Naţiunilor Unite din Senegal şi să viziteze Muzeul Civilizaţiilor Negre din Dakar. Programul zilei de joi se încheie seara.
Primul turist de lux al Statului Eșuat, a făcut primele sale declarații despre ”necesitatea” acestui turneu, susținând că „România are o nouă strategie pentru Africa”, iar el a mers în aceste vizite ”pentru a da greutate”. El a răspuns astfel insistențelor unui jurnalist trimis în Africa, care l-a întrebat și de ce nu face publice costurile deplasărilor sale.
”Faptul că am venit în Africa arată o nouă abordare a României față de continentul african. Avem o nouă strategie față de Africa și, ca să-i dau greutate, am planificat acest turneu în Africa.
Și chiar dacă nu s-a încheiat încă, suntem la a treia vizită de stat aici, în Capul Verde, pot să concluzionez deja și, dacă vreți să fiu foarte concentrat, prin acest turneu am repus România pe radarul african.
Cred că românii apreciază, fiindcă mulți cunosc relațiile pe care le-am avut și cred că mulți își dau seama de potențialul enorm pe care îl reprezintă o relație bună între România și statele africane, între Uniunea Europeană și Africa”, a susținut Klaus Iohannis.
Întrebat despre costurile turneului, Iohannis, aflat în Africa alături de consoarta sa, a răspuns: ”Sigur că vine cu niște cheltuieli și voi instrui serviciul de presă să vă dea o informare confom legii”.
În turneul său de zece zile, Klaus Iohannis bifează, alături de răvășitoarea soție, patru țări: Kenya, Tanzania, Cabo Verde şi Senegal.
Administrația prezidențială a transmis că vizitele lui Iohannis în Africa reprezintă ”primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani și vizează relansarea relațiilor României cu continentul african, atât în relația directă a țării noastre cu statele africane, cât și ca parte a efortului comun de la nivel european, în contextul mai larg al nevoii de revigorare a relațiilor Uniunea Europeană – Africa în spiritul unui nou parteneriat”.
Reporterul a mers până în Capul Verde pentru a-l întreba pe Klaus Iohannis de ce refuză să facă publice costurile deplasărilor din străinătate.
În vizita din Capul Verde, reporterul a realizat și un interviu cu președintele african, care i-a spus că nu ar ezita să dezvăluie sumele pentru deplasări dacă un singur om i-ar cere asta.
Potrivit relatării făcute de la fața locului, la întâlnirea dintre președintele Capului Verde, José Maria Neves, și cel al României, Klaus Iohannis, nu au fost admise întrebări de presă, restricția venind din partea părții române.
Klaus Iohannis a mers apoi la Guvern, unde reporterul Libertatea a revenit direct către Klaus Iohannis, cu rugămintea unei întrebări.
Președintele Iohannis se grăbea. Următoarea vizită a lui Klaus Iohannis a fost la Parlament. De data asta, președintele a fost cel care, văzându-l pe trimisul Libertatea, a mers la el. Șeful statului și-a rugat însoțitorii gazdă să aștepte puțin.
A ajuns la ziaristul român, singurul prezent în Capul Verde. ”Haideți, să-mi puneți întrebarea, că, cine știe ce mai scrieți pe urmă”, a spus, pe jumătate amuzat, turistul de lux, magraonul Statului Eșuat.
”Domnule președinte, Cabo Verde și, în general, Africa, au reprezentat la un moment dat o miză pentru diplomația românească.
În ultimele decenii însă, lucrurile au stagnat. Acum ați venit în Africa, un continent cu o creștere accelerată. Credeți că publicul românesc e suficient de matur încât să înțeleagă faptul că diplomația are un cost? De ce nu faceți publice cheltuielile deplasărilor dvs dacă credeți în maturitatea cetățenilor români de a cântări ei aceste cheltuieli? Vă mulțumesc”, a fost întrebarea reporterului român.
”Faptul că am venit în Africa arată o nouă abordare a României față de continentul african. Avem o nouă strategie față de Africa și ca să-i dau greutate, am planificat acest turneu în Africa. Și chiar dacă nu s-a încheiat încă, suntem la a treia vizită de stat aici, în Capul Verde, pot să concluzionez deja și dacă vreți să fiu foarte concentrat: prin acest turneu am repus România pe radarul african.
Cred că românii apreciază, fiindcă mulți cunosc relațiile pe care le-am avut și cred că mulți își dau seama de potențialul enorm pe care îl reprezintă o relație bună între România și statele africane, între Uniunea Europeană și Africa.
Iar în ce privește cheltuielile, sigur că aceste lucruri vin cu niște cheltuieli, voi instrui serviciul presă să vă dea o informare conform legii”, a fost răspunsul arogantului Iohannis.
Întrebarea reporterului Libertatea are loc în contextul în care mai mult de 40.000 de români, potrivit ziare.com, au semnat o petiție inițiată de publicația Recorder, prin care îi cer președintelui să-și facă publice cheltuielile cu deplasările în străinătate.
Klaus Iohannis ajunge marţi într-o vizită oficială în Senegal, ultima din cadrul turneului din Africa, el urmând ca marţi şi miercuri să aibă un program mai relaxat, care include şi o vizită într-o insulă aflată în patrimoniul UNESCO, iar joi să fie primit de preşedintele Republicii Senegal, Macky Sall, la Palatul Prezidenţial, să asiste la inaugurarea Casei Naţiunilor Unite din Senegal şi să viziteze Muzeul Civilizaţiilor Negre din Dakar.
Marţi, preşedintele are în program o vizită la Asociaţia Senegaleză pentru protejarea copiilor cu deficienţe mintale.
Miercuri, preşedintele vizitează Insula Gorée, aflată în patrimoniul UNESCO, fost avanpost al comerţului cu sclavi. Va avea întâlniri cu oficialităţile locale şi va vizita Casa de sclavi. De asemenea, cuplul prezidenţial va face o vizită la Liceul de fete Mariama Ba.
Joi, la ora 13:00, are loc primirea de către preşedintele Republicii Senegal, Macky Sall, la Palatul Prezidenţial, a preşedintelui Klaus Iohannis. Sunt programate ceremonia primirii oficiale, convorbiri tête-à-tête, convorbiri oficiale, semnare de documente oficiale şi declaraţii de presă comune.
La ora 18:00, turistul va asista la inaugurarea Casei Naţiunilor Unite din Senegal, împreună cu preşedintele Republicii Senegal, Macky Sal.
De asemenea, va participa la vernisajul expoziţiei „Măşti tradiţionale africane – Măşti tradiţionale româneşti”, organizate în cooperare cu Muzeul Ţăranului Român.
Klaus Iohannis va vizita şi Muzeul Civilizaţiilor Negre din Dakar, în jurul orei 21.00. Tot atunci, arogantul rânjitor, va avea o întâlnire cu foşti studenţi din Senegal care au studiat în România.