Acasă Actualitate După safari în Kenya și plajele spectaculoase din Zanzibar, Klaus și Carmen Iohannis, au ajuns în Capul Verde: ”Republica Cabo Verde, este la fel ca România”

După safari în Kenya și plajele spectaculoase din Zanzibar, Klaus și Carmen Iohannis, au ajuns în Capul Verde: ”Republica Cabo Verde, este la fel ca România”

0
0
413

După safari în Kenya și plajele spectaculoase din Zanzibar, Klaus și Carmen Iohannis, au ajuns în Capul Verde: ”Republica Cabo Verde, este la fel ca România” a găsit de cuviință să spună primul turist de lux al Statului Eșuat.

Turneul președintelui Klaus Iohannis cu soția sa, Carmen, continuă în Africa, cu secretizarea costurilor aceastei călătorii de lux de 10 zile, pentru care familia prezidențială a închiriat cel mai scump avion privat.

Cei doi au ajuns, luni, în Republica Cabo Verde (Republica Capului Verde), unde au fost primiți de președintele José Maria Neves.

Iohannis a declarat că ”Republica Cabo Verde este, la fel ca România, un loc al respectului pentru valorile democratice”.

În cadrul ceremoniei oficiale, la care au fost prezente şi soţiile celor doi şefi de stat, au fost intonate imnurile naţionale, conform imaginilor transmise de Administraţia Prezidenţială.

I-am prezentat preşedintelui Neves noua noastră abordare strategică de relaţionare cu Africa, având la bază o noua strategie naţională, bazată pe interese şi valori comune. Am agreat să intensificăm cooperarea pe teme importante, atât pentru România, cât şi pentru Cabo Verde, precum gestionarea situaţiilor de urgenţă, combaterea schimbărilor climatice, agricultura şi siguranţa alimentară, educaţia, cercetarea şi inovarea. Memorandumurile de colaborare referitoare la gestionarea situaţiilor de urgenţă, în domeniul sanitar-veterinar şi în cel al educaţiei care urmează să fie semnate astăzi reflectă dorinţa noastră de consolidare a relaţiilor tradiţionale foarte bune”, a precizat şeful statului.

Capul Verde este a treia oprire a președintelui României în turneul pe care îl face în Africa. Klaus Iohannis s-a întâlnit cu toate autoritățile acestui mic stat insular – președintele, premierul, cu șeful parlamentului, dar și cu primarul capitalei Praia. Este prima vizită de stat a unui președinte român în Republica Capul Verde, după 50 de ani de relații diplomatice. Cei doi lideri s-au decorat reciproc. Președintele Capului Verde a vorbit despre eforturile președintelui Iohannis pentru modernizarea României, în cele două mandate.

Înainte de a porni spre Republica Capul Verde, preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa au avut parte de un ritual de binecuvântare în Zanzibar.

Odată ajuns în capitala Republicii Capul Verde, Klaus Iohannis a fost primit la Palatul Președintelui Republicii cu onoruri militare.

Președintele Klaus Iohannis a primit cea mai înaltă distincție a statului Capul Verde – Ordinul Amílcar Cabral, în semn de recunoaștere a „angajamentului său personal” pentru aprofundarea relațiilor dintre cele două țări. Președintele Neves a primit Steaua României în grad de Colan.

Klaus Iohannis, preşedintele României: „Acest schimb de decorații este uzual când între cele două state există relații bune și foarte bune, vă considerăm un stat apropiat, avem o relație foarte bună și sper că putem să construim foarte mult.”

România are din noiembrie o nouă strategie națională pentru Africa, iar autoritățile din Capul Verde mizează pe România pentru a stabili noi parteneriate cu Uniunea Europeană. Capul Verde Este unica țară africană care are un parteneriat de mobilitate cu UE, care promovează migrația legală și o combate pe cea ilegală.

Gazda a lăudat mandatul lui Klaus Iohannis la conducerea României.

Jose Maria Neves, preşedintele Republicii Capul Verde: „Cunosc eforturile domnului preşedinte Iohannis de relansare a relaţiilor cu Africa, cunosc de asemenea eforturile domnului preşedinte pentru modernizarea instituţiilor din România, pentru realizarea unei bune guvernări, asigurarea transparenţei şi pentru îmbunătăţirea vieţii românilor.”

Klaus Iohannis a primit și cheia orașului Praia, capitala Republicii Capul Verde, și a vizitat Orașul Vechi, sit Patrimoniu al UNESCO.

Cu prilejul vizitei de stat a Președintelui Klaus Iohannis în Republica Cabo Verde, s-au semnat trei documente bilaterale sectoriale. Primul document se axează în principal pe promovarea cooperării în domeniul sanitar-veterinar și al siguranței alimentelor între cele două țări, al doilea promovează cooperarea în domeniul gestionării riscului de dezastre și al asistenței umanitare internaționale, prin schimb de cunoștințe și experiențe, iar al treilea vizează promovarea colaborării în domenii prioritare și cu un potențial puternic de parteneriat, legate de învățământul superior, prin activități de cooperare inter-universitare în domenii de interes comun, creșterea mobilității studenților și a profesorilor-cercetători, inclusiv prin oferirea de burse.

În a doua zi a programului oficial, președintele României se va deplasa la Centrul Operațional pentru Societatea Informațională și la Parcul Tehnologic din Capul Verde.

Turneul prezidențial din Africa se va încheia pe 23 noiembrie, după o vizită în Senegal.

Vizita de stat în Republica Capul Verde va prilejui consultări ale preşedintelui Iohannis cu preşedintele Jose Maria Neves. Programul oficial va include, de asemenea, întrevederi cu preşedintele Adunării Naţionale, Austelino Tavares Correia, cu prim-ministrul Jose Ulisses Correia e Silva şi cu primarul oraşului Praia, Francisco Avelino Carvalho. Totodată, Klaus Iohannis va avea o întâlnire cu foştii studenţi din Capul Verde care au învăţat în România, transmite Agerpres.

România şi Republica Capul Verde au stabilit relaţii diplomatice la 17 septembrie 1975, la două luni de la proclamarea independenţei acestui stat (5 iulie 1975).

Klaus Iohannis a participat, duminică, la ceremonia de rămas bun organizată la State House din Dar es Salaam cu ocazia încheierii vizitei sale oficiale în Republica Unită a Tanzaniei.

Programul oficial al vizitei mai include, printre altele, participarea celor doi şefi de stat la inaugurarea Casei Naţiunilor Unite din Senegal, care va găzdui cele 34 de agenţii ale ONU prezente în această ţară. Preşedintele Iohannis va avea o întâlnire şi cu foşti studenţi senegalezi în România.

Iohannis va vizita Cidade Velha, sit Patrimoniu Mondial UNESCO, şi va avea o întrevedere cu primarul oraşului Cidade Velha şi cu Preşedintele Institutului Cultural Heritage.

Ziua se va încheia cu un dineu de stat.

Marţi, preşedintele Iohannis se întâlneşte cu foşti studenţi din Capul Verde care au studiat în România.

Iohannis și-a început turneul în Africa în 14 noiembrie și îl va încheia în 23 noiembrie, președintele bifând patru țări: Kenya, Tanzania, Cabo Verde şi Senegal.

Potrivit Administrației prezidențiale, vizitele lui Iohannis în Africa reprezintă ”primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani și vizează relansarea relațiilor României cu continentul african, atât în relația directă a țării noastre cu statele africane, cât și ca parte a efortului comun de la nivel european, în contextul mai larg al nevoii de revigorare a relațiilor Uniunea Europeană – Africa în spiritul unui nou parteneriat”.

Este cel de al treilea turneu pe care șeful statului îl face în acest an, după cele din Asia (martie) și America de Sud (aprilie).

O investigație Recorder publicată recent arată că unele dintre deplasările în străinătate ale președintelui Klaus Iohannis, ale căror costuri sunt ținute la secret de Administrația Prezidențială, ajung să coste chiar și peste un milion de euro.

Președinția refuză să facă publice costurile, deși este vorba de bani publici. Recorder a consultat specialiști din piață și a aproximat costurile zborurilor, având în vedere detaliile publice ale acestora (locația, ora deplasării, destinația etc) disponibile pe platforme precum FlightRadar24.

Jurnaliștii de la Recorder arată și că președintele României a fost singurul din Uniunea Europeană care a ales să meargă la încoronarea regelui Charles al III-lea cu un avion privat. Costurile zborului, care a avut escală la Sibiu, s-au ridicat la aproximativ 85.000 de euro, conform Recorder. Asta, în contextul în care președințiile unor țări precum Estonia, Cehia, Letonia sau Finlanda au cheltuit în jur de două sau trei mii de euro pentru deplasarea în Marea Britanie, adică de 40 de ori mai puțin față de cât a cheltuit Administrația Prezidențială din România.

Încarcă mai mult

Vezi Și

După ce își imagina lopățit un canal între Marea Neagră și Caspica, Călin Georgescu ”stăpânul” mărilor, acest Poseidon ezoteric, vrea ”vamă pe mare”

Facebook 237 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După ce își imagina lopățit un can…