Acasă Război Spre deosebire de bombardarea orașelor ucrainene, părtinitoarea ONU, consideră că bombardamentul de la Jabaliya, ”ar putea fi o crimă de război”

Spre deosebire de bombardarea orașelor ucrainene, părtinitoarea ONU, consideră că bombardamentul de la Jabaliya, ”ar putea fi o crimă de război”

0
0
260

Într-o postare pe X, biroul ONU a citat ”numărul mare de victime civile și amploarea distrugerii” în urma atacurilor din tabăra de refugiați din Gaza. Conform Oficiului ONU pentru drepturile omului, atacurile israeliene asupra taberei Jabalia ar putea constitui crime de război

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că peste 50 de persoane au fost ucise în atac și 150 au fost rănite, căutările pentru cei dispăruți continuă. Israelul a spus că loviturile vizează un comandant la nivel înalt al Hamas.

Biroul ONU pentru drepturile omului a spus că ”avem serioase îngrijorări că acestea sunt atacuri disproporționate care ar putea echivala cu o crimă de război”.

Gaza se va transforma în ”cel mai mare lagăr de moarte în aer liber din lume”.

Chris Gunness, fostul purtător de cuvânt al agenției ONU pentru refugiații palestinieni, a declarat pentru Al Jazeera că ”Gaza se uită într-un abis”, deoarece livrările de ajutoare rămân teribil de inadecvate și combustibilul este încă blocat să intre în enclavă.

Gaza se transformă în timp ce vorbim de la ceea ce un fost prim-ministru britanic a numit cândva cea mai mare închisoare în aer liber din lume în cel mai mare lagăr de moarte în aer liber din lume”, a spus el pentru Al Jazeera.

Combustibilul, care va menține deschisă stația de pompare a stației de apă, s-a epuizat. Deci apa, elementul de bază al vieții, nu este într-adevăr disponibilă pentru 2,2 milioane de oameni”, a spus Gunness.

Ca o chestiune de alegere politică directă, ministrul israelian al Apărării a spus foarte clar că blocada Gazei va fi absolută. Știm că aproximativ 150 de camioane au fost lăsate să intre din 21 octombrie. Nu este de ajuns. Și ceea ce vedem acum nu este doar o catastrofă, ci o catastrofă de alegere”, a spus el.

Gunness a făcut ecou biroului umanitar al ONU OCHA, adăugând că trecerea Karem Abu Salem (numită Kerem Shalom de Israel) dintre Israel și Gaza, situată în apropierea graniței cu Egiptul, ar permite trecerea unui număr mult mai mare de camioane în comparație cu un singur pasaj. lane, Rafah trecând în Egipt.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a declarat miercuri că bombardarea de către Israel a taberei de refugiaţi palestinieni de la Jabaliya din Fâşia Gaza ar putea constitui crimă de război, transmite AFP.

Având în vedere numărul mare de victime civile şi amploarea distrugerilor în urma atacurilor aeriene israeliene asupra taberei de refugiaţi de la Jabaliya, avem serioase îngrijorări că acestea sunt atacuri disproporţionate care ar putea echivala cu crime de război„, scrie Înaltul Comisariat într-un mesaj pe X.

Israelul a bombardat de două ori tabăra de refugiaţi de la Jabaliya, marţi şi miercuri, provocând pagube materiale semnificative în acest teritoriu foarte dens populat şi provocând de fiecare dată câteva zeci de morţi în rândul civililor, potrivit Hamas şi imaginilor AFPTV.

Israelul a explicat marţi că a vizat un comandant Hamas, Ibrahim Biari, prezentat ca fiind unul din responsabilii atacului sângeros al mişcării islamiste palestiniene din 7 octombrie din Israel. Aceste atacuri fără precedent au provocat peste 1.400 de morţi, majoritatea civili, potrivit autorităţilor israeliene. Israelul a răspuns imediat cu artilerie şi bombardamente aeriene intense şi neîncetate asupra Fâşiei Gaza. Potrivit Hamas, acestea au provocat aproape 8.800 de decese în rândul populaţiei palestiniene, inclusiv 3.648 de copii.

Principiul proporţionalităţii este una dintre pietrele de încercare ale legilor războiului definite de Convenţiile de la Geneva. Dacă civilii şi structurile civile trebuie cruţate, moartea civililor în timpul unui conflict armat nu constituie în sine o crimă de război. Beligeranţii pot lansa atacuri proporţionale asupra obiectivelor militare chiar ştiind că şi civilii pot fi afectaţi. O încălcare a legii apare atunci când un atac este îndreptat în mod deliberat împotriva populaţiei civile, conform principiului distincţiei sau dacă amploarea pagubelor cauzate civililor este excesivă în raport cu avantajul militar aşteptat. Acest ultim punct se încadrează în principiul proporţionalităţii, la care face referire Înaltul Comisariat. Acesta nu decide dacă a fost comisă o crimă de război, sarcina revenind instanţelor de judecată.

Înfiinţată în 2002, CPI este singura jurisdicţie internaţională independentă care investighează crimele de genocid, crimele de război şi crimele împotriva umanităţii. Israelul nu este membru al CPI.

Armata israeliană, după atacul asupra taberei de refugiați Jabalia: Victimele în rândul civililor sunt ”cu adevărat tragice”, dar Hamas ”trebuie eliminată”.

IDF a revendicat responsabilitatea pentru acest atac, afirmând că bombardamentul a vizat și a ucis un comandant de rang înalt al Hamas, pe nume Ibrahim Biari.

Desfășurăm atacuri împotriva Hamas. Acesta este motivul pentru care, de trei săptămâni, le cerem locuitorilor din nord să meargă spre sud”, a declarat Peter Lerner.

Știm că Biari se ascundea în mod special în Jabalia, știm că își poziționaseră (acolo) în mod intenționat toate capacitățile”, a precizat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

Victimele civile ale acestui război sunt cu adevărat tragice și vedem că această organizație teroristă nu are niciun respect pentru viața umană”, a continuat reprezentantul IDF.

El a mai susținut că IDF ”face tot posibilul” pentru a încerca să limiteze numărul de morți în rândul civililor, dar a insistat că gruparea Hamas ”trebuie să fie eliminată”.

Întrebat dacă atacul asupra taberei de refugiați Jabalia a încălcat Convenția de la Geneva, locotenent-colonelul Lerner a spus că a existat o ”necesitate militară” pentru efectuarea acestuia și că nu este clar câte dintre persoanele ucise erau luptători Hamas și câte erau civili.

Suntem hotărâți să distrugem Hamas și să le desființăm regimul”, a spus el.

Trebuie să ne întrebăm câți oameni sunt dispuși să sacrifice”, a adăugat purtătorul de cuvânt al IDF.

Armata israeliană susține că Biari a fost unul dintre liderii Hamas vinovați de trimiterea militanților în sudul Israelului pentru efectuarea atacurilor sângeroase din 7 octombrie.

De asemenea, armata israeliană îl acuză pe acesta că a efectuat atacul din 2004 asupra portului Ashdod, precum și că a dirijat tiruri de rachete asupra Israelului și a planificat numeroase atacuri asupra IDF în ultimele două decenii.

Bombardamentul israelian de marți, al cărui bilanţ final ar putea fi mult mai mare, a distrus cel puţin 20 de clădiri în tabăra de refugiaţi de la Jabalia, conform Ministerului palestianian al Sănătăţii, controlat de Hamas.

Încarcă mai mult
Load More In Război

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Sistemul de rachete antiaeriene Patriot în valoare de 1 miliard de euro, pe care România l-a donat Kievului, a ajuns după 4 luni, în Ucraina

Facebook 1 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Sistemul de rachete antiaeriene Patr…