Acasă Război Gruparea teroristă Hamas, face apel la deschiderea unui coridor umanitar în enclava palestiniană, Israelul amână invazia terestră în Gaza

Gruparea teroristă Hamas, face apel la deschiderea unui coridor umanitar în enclava palestiniană, Israelul amână invazia terestră în Gaza

0
0
227

Gruparea teroristă Hamas face apel la deschiderea unui coridor umanitar în enclava palestiniană, Israelul amână invazia terestră în Gaza.

Gruparea teroristă din Gaza face apel la deschiderea unui coridor umanitar în enclava palestiniană

Apelul este adresat țărilor arabe și musulmane, dar și Organizației Națiunilor Unite.

Hamas cere intensificarea presiunilor pentru deschiderea unei căi de livrare a ajutorului umanitar în Gaza, arătând că livrările limitate de până acum sunt insuficiente în condițiile asediului și blocadei impuse de Israel.

Israelul amână invazia terestră în Gaza, dar a bombardat poziţii Hezbollah în Liban.

Cu tancuri şi trupe masate la graniţa cu Gaza, aşteptând ordinul de a trece, Israelul şi-a intensificat bombardamentele asupra enclavei în cursul nopţii, dar momentul declanşării aşteptatei ofensive terestre rămâne incert, scrie The Guardian.

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunţat că au lovit 320 de „ţinte teroriste” în Gaza în cursul nopţii, inclusiv tuneluri şi „zeci de centre de comandă operaţionale” aparţinând Hamas şi Jihadului Islamic.

Bombardamentele intense asupra enclavei palestiniene asediate au ucis zeci de persoane, au declarat medici palestinieni şi oficiali ai Ministerului Sănătăţii din Gaza.

Videoclipuri termografice realizate de avioanele israeliene şi împărtăşite de IDF arată lovituri asupra clădirilor din Gaza, care au lovit ”zeci de centre de comandă operaţionale, dintre care unele ascundeau terorişti Hamas şi ai Jihadului Islamic, complexe militare şi posturi de observare”, susţine armata israeliană.

În plus, IDF a lovit ţinte care reprezentau o ameninţare pentru forţele din zona din jurul Fâşiei Gaza, care se pregătesc pentru operaţiuni terestre, inclusiv zeci de posturi de lansare a obuzelor de mortier şi a rachetelor antitanc”, a precizat armata.

Intensificarea atacurilor aeriene a avut loc în timp ce IDF a declarat că se pregăteşte pentru ceea ce a numit ”următoarele etape” în lupta împotriva Hamas.

Astfel, în nordul Gaza, cel puţin 26 de persoane au fost ucise în urma loviturilor israeliene asupra taberei de refugiaţi Jabalia. Jabalia este una dintre cele mai mari tabere de refugiaţi din Gaza.

În sudul Fâşiei Gaza, 29 de persoane au fost ucise în oraşul Rafah după ce patru case au fost lovite, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, Ashraf Al Qidra.

Clădiri din Rafah, Khan Younis, Gaza Centrală şi oraşul Gaza au fost lovite peste noapte, inclusiv mai multe case rezidenţiale, a declarat Ministerul palestinian de Interne din Gaza. ”Lovituri puternice” au fost raportate în apropierea spitalului Quds din oraş.

În oraşul israelian Sderot, în apropiere de Fâşia Gaza, loviturile de duminică au fost cel mai susţinut bombardament asupra nordului Gaza pe care l-a văzut de când a început să relateze din sudul Israelului, în urmă cu două săptămâni.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că Israelul a intensificat loviturile aeriene în Gaza pentru a lovi ţinte care să reducă riscul pentru trupe în următoarea etapă a războiului.

O invazie terestră este aşteptată, dar momentul acesteia rămâne neclar. Întrebat luni de către postul australian de televiziune ABC dacă invazia a fost amânată pentru a da timp scoaterii ostaticilor israelieni din Gaza, un alt purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF), Jonathan Conricus, a fost evaziv. ”Aceasta este o întrebare foarte bună. Răspunsul pe care îl pot oferi este că vom dezmembra Hamas în totalitate şi ne vom aduce oamenii acasă”, a spus el.

Întrebat dacă o invazie este inevitabilă, el a răspuns: ”Scopul aici este de a dezmembra total Hamas din punct de vedere al capacităţilor sale militare. Dacă acest lucru se poate face din aer… cu o expunere foarte limitată a trupelor noastre şi cu mai puţine pagube la sol, ar fi minunat”, a comentat oficialul. ”Dacă Hamas ar ieşi din ascunzătorile pe care le disimulează luând ca scut civili şi dacă ne-ar returna ostaticii, toţi cei 212, şi s-ar preda necondiţionat, atunci războiul s-ar încheia”, a punctat el. ”Dacă nu o vor face, probabil că va trebui să intrăm şi să rezolvăm problema”, a adăugat Conricus.

Temerile legate de extinderea războiului au crescut în condiţiile în care avioanele de război israeliene au lovit duminică două aeroporturi din Siria şi o moschee din Cisiordania ocupată care ar fi fost folosită de militanţi. Armata israeliană a declarat, de asemenea, că a lovit obiective din Liban în timpul nopţii. ”Forţele noastre au lovit infrastructura teroristă Hezbollah din Liban, inclusiv un complex militar şi un post de observare”, a declarat luni IDF într-o postare pe X/Twitter, adăugând: ”4 celule teroriste Hezbollah care operează la graniţa cu Libanul au fost lovite”.

Zeci de palestinieni, inclusiv copii, au fost ucişi duminică în Fâşia Gaza în raidurile israeliene asupra teritoriului asediat, unde au fost livrate noi ajutoare în cea de-a 16-a zi a unui război declanşat de un atac sângeros al Hamas. Un jurnalist palestinian care colabora în special cu Radio-France a murit într-un bombardament israelian în Gaza, informează Ouest-France.

Roshdi Sarraj, jurnalist palestinian în vârstă de 31 de ani, care îi ajuta pe jurnaliştii de la Radio France ca ”fixer”, rămăsese în Gaza pentru a relata ce se întâmplă în regiune.

”Fixer” pentru Radio France, jurnalistul a murit duminică în cartierul Tel Al Hawa. Fiica sa în vârstă de un an şi soţia sa au fost grav rănite.

Numele lui Sarraj se adaugă listei din ce în ce mai mare a celor aproximativ zece jurnalişti care au murit deja de la începutul conflictului, ”majoritatea, dacă nu toţi, în urma bombardamentelor israeliene, avertizează Reporteri fără Frontiere”.

Un avion israelian a atacat luni dimineaţă două celule Hezbollah din Liban care plănuiau să lanseze rachete antitanc şi alte rachete spre Israel, a anunţat armata israeliană, în contextul în care luptele s-au intensificat la graniţa comună a celor două ţări, notează Reuters. Ulterior, forţele armate israeliene au anunţat că au fost lovite patru celule Hezbollah care operau la graniţa cu Libanul.

Forţele noastre au atacat infrastructura teroristă a Hezbollah, inclusiv un complex militar şi un post de observare – patru celule Hezbollah care operau la graniţa cu Libanul au fost lovite”, au transmis forţele armate israeliene luni dimineaţă, prezentând operaîiunile din timpul nopţii.

Hezbollah a precizat că unul dintre luptătorii săi a fost ucis, fără a oferi detalii. Agenţia de ştiri de stat libaneză NNA a raportat un atac aerian israelian la periferia sudică a oraşului Aitaroun, în sudul Libanului. De asemenea, aceasta nu a oferit detalii.

Armata israeliană a declarat că o celulă era adiacentă oraşului israelian Mattat, la aproximativ 13 km sud-vest de Aitaroun. Cealaltă celulă se afla mai la nord, în zona disputată a Fermelor Shebaa. Armata a precizat că a lovit ambele celule înainte ca acestea să tragă.

Nu este clar dacă părţile s-au referit la acelaşi set de incidente. Israelul a declarat ulterior că a lovit mai multe ţinte ale Hezbollah, inclusiv un complex şi un post de observare. Nu au existat raportări imediate cu privire la răniţi sau pagube.

Hezbollah, susţinută de Iran, şi Israelul au schimbat focuri de armă la graniţă cu o frecvenţă tot mai mare de când grupul palestinian Hamas a întreprins un atac şoc asupra Israelului pe 7 octombrie, iar Israelul a ripostat cu atacuri aeriene intense asupra Gaza.

Israelul a luat măsuri pentru a evacua 42 de comunităţi de-a lungul frontului său nordic cu Libanul din cauza luptelor, în care, potrivit Hezbollah, cel puţin 27 dintre luptătorii săi au fost ucişi din data de 7 octombrie.

Surse de securitate libaneze spun că 11 luptători ai grupărilor palestiniene din Liban, aliate cu Hezbollah, au fost ucişi în zona de frontieră, alături de patru civili.

Cel puţin cinci soldaţi israelieni şi un civil au fost ucişi de partea israeliană a frontierei, potrivit rapoartelor militare israeliene.

Încarcă mai mult
Load More In Război

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

România se pregătește să intre într-un Schengen din ce în ce mai restrâns, unde vom putea călători după aderare, după ce mai multe state au reimpus controale

Facebook 88 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Intrăm în Schengen, dar con…