Acasă Externe Liderii UE, convocați de către Președintele CE, Charles Michel, la un summit de urgență prin videoconferință, pe tema situației din Orientul Mijlociu

Liderii UE, convocați de către Președintele CE, Charles Michel, la un summit de urgență prin videoconferință, pe tema situației din Orientul Mijlociu

0
0
120

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a convocat pentru marți, 17 octombrie, un summit de urgență, prin videoconferință, la care liderii Uniunii Europene să discute despre situația apărută în Orientul Mijlociu după atacurile Hamas asupra Israelului.

Într-o scrisoare de invitație adresată liderilor UE, Charles Michel a declarat că Israelul are dreptul de a se apăra în conformitate cu dreptul internațional. El spune că asediul asupra Fâșiei Gaza a tras un semnal de alarmă în rândul comunității internaționale, ceea ce îl determină să convoace o reuniune prin videoconferință marți, de la ora 17.30, ora Bruxelles-ului (18.30, ora României).

Uniunea Europeană se îngrijorează cu privire la războiul care a izbucnit între Israel și Hamas, deoarece acesta ar putea duce la tensiuni intercomunitare în Europa și ar putea majora numărul refugiaților în căutare de adăpost.

Președintele consiliului a declarat că acest conflict armat dintre cele două teritorii poate avea consecințe majore în materie de securitate pentru societățile noastre. Din această cauză, liderii Uniunii Europene, 27 la număr, au decis să se întrunească de urgență în cadrul unui summit pentru a discuta despre situația din Israel.

Liderii vor avea de dezbătut mai multe subiecte. Aceștia vor discuta despre criza umanitară din Israel. Charles Michel a subliniat că liderii Uniunii Europene ar trebui să discute și despre felul în care este respectată legea în regiune și cum poate fi menținută pacea.

Liderii vor discuta și despre o posibilă criză a migrației, în plus față de ce avem până acum și felul în care poate fi gestionată de Uniunea Europeană, dar și tot ceea ce înseamnă în acest moment riscul unui atentat terorist în Uniunea Europeană.

Este extrem de important ca, în conformitate cu tratatele și valorile noastre, Consiliul European să stabilească poziția noastră comună și să stabilească o linie de acțiune clară și unificată care să reflecte complexitatea situației în curs de desfășurare„, a scris el.

Michel spune că UE trebuie să fie o susținătoare al păcii și a respectării dreptului internațional și este de părere că ar trebui să încerce să evite o escaladare regională a situației. Michel a atras atenția totodată că acest conflict are potențialul de a alimenta extremismul în societățile din UE și ar putea determina migrația și deplasarea unui număr mare de persoane în țările vecine.

Pe de altă parte, el a menționat că blocul comunitar se află în „deplină solidaritate” cu poporul israelian după „atacurile teroriste brutale” de acum o săptămână.

Liderii europeni se vor reuni marți, în videoconferință, pentru un summit de urgență consacrat situației din Orientul Mijlociu. Întâlnirea a fost convocată sâmbătă de către președintele Consiliului European, Charles Michel. Însă stabilirea unei poziții comune în privința Orientului Mijlociu este o adevărată provocare pentru liderii europeni.

În scrisoarea adresată liderilor europeni, Charles Michel a declarat că blocul comunitar se află în „deplină solidaritate” cu poporul israelian după „atacurile teroriste brutale” și a precizat că Israelul are dreptul de a se apăra în conformitate cu dreptul internațional.

Președintele Consiliului European a chemat liderii să stabilească o poziție comună, în condițiile în care UE trebuie să fie un susținător al păcii și al respectării dreptului internațional, astfel că ar trebui să încerce să evite o escaladare regională a situației.

Michel a declarat că acest conflict are potențialul de a alimenta extremismul în societățile din UE și ar putea determina migrația și deplasarea unui număr mare de persoane în țările vecine.

Tot sâmbătă, Comisia Europeană a anunțat că își triplează asistența umanitară pentru Gaza, până la 75 de milioane de euro, și că va colabora cu agențiile Națiunilor Unite pentru a se asigura că ajutorul ajunge la cei care au nevoie de el.

Iar adevărul este că liderii europeni se află în fața unui examen major. Pentru că stabilirea unei poziții comune cu privire la Orientul Mijlociu reprezintă un obiectiv dificil de atins.

Unele state membre sunt mai înclinate să susțină cauza palestiniană, altele sunt mai apropiate de Israel. Oficial, Uniunea Europeană susține soluția celor două state, cu Ierusalim drept capitală comună. Dar această variantă devine tot mai puțin viabilă după atacurile extrem de brutale ale Hamas și riposta israeliană.

Apoi, Europa este cea mai vulnerabilă în fața fluxurilor migratorii generate de războaiele din Orientul Mijlociu, așa cum s-a văzut și în 2015. Europa găzduiește un număr însemnat de evrei și are o datorie morală față de acest popor, ca loc în care a avut loc Holocaustul, în perioada celui de-al doilea război mondial.

Europa găzduiește, de asemenea, importante comunități arabe și musulmane și trebuie recunoscut, mulți membri ai acestora nutresc sentimente de ură față de evrei și statul Israel. După cum, în ultimele două decenii, Europa a fost teatrul unor lovituri teroriste inspirate de fundamentalismul islamic.

Mai rău, după cum s-a putut vedea și după atacul Hamas de sâmbătă, pe pământ european, antisemitismul și islamismul pot ajunge să-și dea mâna cu extremele politice în ascensiune, fie ele de stânga sau de dreapta

Toate aceste realități conturează o situație extrem de complicată, la care liderii europeni trebuie să răspundă. Este chiar de datoria lor și trebuie să se ridice la înălțimea promisiunii pe care tot ei au făcut-o în repetate rânduri: aceea de a face din Uniunea Europeană o putere globală. Este momentul ca dorințele să devină și realitate.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

România se pregătește să intre într-un Schengen din ce în ce mai restrâns, unde vom putea călători după aderare, după ce mai multe state au reimpus controale

Facebook 88 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Intrăm în Schengen, dar con…