Acasă Tehnologie Piața NFT-urilor se prăbușește în ruine, 95% dintre acestea valorează zero, investitorii resemnați că nu își vor mai exista șanse să își recupereze banii

Piața NFT-urilor se prăbușește în ruine, 95% dintre acestea valorează zero, investitorii resemnați că nu își vor mai exista șanse să își recupereze banii

0
0
464

Piața NFT, adică token-uri non-fungibile, s-a prăbușit dramatic după doar doi ani de când atinsese un vârf istoric. Potrivit unui studiu recent, 95% dintre aceste active digitale unice, prezente încă în circulație, nu mai valorează azi nimic. Investitorii care dețin așa ceva constată acum că nu prea mai există șanse să-și recupereze banii.

După mania NFT-urilor apărută în 2021, piața centrată pe tranzacții cu „opere de artă digitale” s-a prăbușit. Aproximativ 95% NFT-uri au o valoare de 0 ETH, arată o analiză dappGambl.La nivel mondial sunt peste 23 de milioane de oameni care dețin NFT-uri și spun că nu prea mai au șanse să-și recupereze banii.

Piața NFT-urilor a căzut odată cu piața criptomonedelor. Majoritatea NFT-urilor erau tranzacționate în monede virtuale precum Ethereum. Odată cu scăderea a peste nouăzeci la sută din valoarea acestor criptomonede, bineînțeles că au tras după ele și piața NFT-urilor”, a spus Alex Obincu, crypto influencer.

Domeniul NFT-urilor va continua și cumva se va „rebrandui”. Deja am văzut companii precum Mercedes care lansează, spre exemplu, cărțile mașinii în variantă NFT. Sunt niște variante mult mai bune de a stoca informațiile la nivel digital”, a mai spus Alex Obincu.

Între anii 2021 și 2022, piața de NFT-uri era în constantă ascensiune: volumul lunar de tranzacționare a atins cifra de 2,8 miliarde de dolari. Explozia popularității NFT-urilor a fost alimentată de piața criptomonedelor, fiind un moment în care moneda virtuală Bitcoin ajunsese la aproape de 70.000 de dolari.

Potrivit unui studiu vizând 73257 colecții de NFT-uri încă în circulație, aproximativ 95% dintre acestea (69795) au în prezent o valoare de 0 ETH. Altfel spus, valoarea recunoscută este zero, atât pentru deținătorii care poate că au plătit sume consistente, dar mai ales pentru potențialii cumpărători.

Potrivit estimărilor dappGambl, aproape 23 milioane de oameni dețin în prezent colecții NFT lipsite de valoare:

Potrivit teoriei, NFT-urile sunt reprezentări digitale ale artei sau obiectelor de colecție a căror autenticitate este validată prin tehnologia blockchain (de obicei, folosind rețeaua Ethereum), folosind o semnătură digitală unică. Între anii 2021 și 2022, piața de NFT-uri a cunoscut o uriașă explozie , volumul lunar de tranzacționare atingând pentru scurt timp cifra de 2,8 miliarde de dolari. Boom-ul în piața de NFT-uri a coincis cu apogeul pieței crypto, când moneda Bitcoin se tranzacționa pentru aproape de 70.000 de dolari.

Același studiu semnat dappGambl arată că 79% din toate colecțiile NFT rămân în prezent nevândute, iar surplusul de ofertă față de cerere a creat o piață complet neatractivă pentru investitorii dornici de îmbogățire rapidă.

NFT-urile sunt active digitale unice, care pot reprezenta orice, de la artă și muzică până la sport și jocuri. Ele sunt bazate pe tehnologia blockchain, care le asigură autenticitatea și trazabilitatea. Activele digitale au devenit foarte populare în 2021, când au fost vândute pentru sume exorbitante. Un exemplu în acest sens e celebra operă de artă digitală “Everydays: The First 5000 Days” de Beeple, care a fost adjudecată pentru 69 de milioane de dolari la casa de licitații Christie’s1.

Între anii 2021 și 2022, piața de NFT-uri era pe val: volumul lunar de tranzacționare a atins, pentru scurt timp, cifra de 2,8 miliarde de dolari. Boom-ul acela a fost alimentat de piața criptomonedelor, fiind un moment în care Bitcoin ajunsese la aproape de 70.000 de dolari.

Lucrurile stau altfel în 2023. Piața s-a prăbușit dramatic și 95% dintre NFT-urile aflate încă pe piață nu mai valorează nimic.

Un raport citat de The Guardian arată că pe piață, în circulație, sunt acum 73.257 de NFT-uri. Dintre acestea, 69.795 au valoare zero, un procent de 95% deținut de nu mai puțin de 23 de milioane de oameni la nivel mondial. Sunt slabe șanse ca aceștia să reușească să-și recupereze banii investiți.

Această realitate descurajantă ar trebui să servească drept o descurajare a euforiei care a înconjurat adesea spațiul NFT”, susțin analiștii. ”În mijlocul poveștilor despre opere de artă digitală vândute pentru milioane de dolari și a poveștilor despre investitori îmbogățiți peste noapte, este ușor să trecem cu vederea faptul că piața este plină de capcane și pierderi potențiale”, remarcă aceștia.

Una dintre explicații ar putea fi chiar saturația pieței. Pe măsură ce tot mai mulți creatori și colecționari au intrat pe piața NFT, oferta a depășit cererea, ceea ce a dus la o scădere a prețurilor și a interesului.

Potrivit platformei de analiză NonFungible.com, numărul de tranzacții zilnice cu NFT-uri a scăzut de la peste 100.000 în mai la sub 20.000 în septembrie.

La prăbușirea pieței a contribuit și volatilitatea criptomonedelor. Majoritatea NFT-urilor sunt cumpărate și vândute cu criptomonede, cum ar fi Ethereum sau Solana, care au fluctuat semnificativ în ultima perioadă.

Pe fondul schimbărilor de politică monetară a SUA, piața criptomonedelor a scăzut pe 15 iunie, când banca federală a mărit dobânda de referință de la 1% la 1.75%, ca o contramăsură pentru gestionarea inflației în creștere.

Acest lucru a afectat și valoarea NFT-urilor, care au devenit mai puțin accesibile și mai riscante pentru investitori.

Mai mult, în jurul acestei frenezii și-au făcut loc, inevitabil, și scandalurile și controversele. Piața NFT nu este lipsită de probleme legate de drepturile de autor, fraudă, plagiat sau impactul asupra mediului. De exemplu, în iunie, un artist cunoscut sub numele de Monsieur Personne a fost acuzat că a furat operele altor artiști și le-a transformat în NFT-uri, fără permisiunea lor. De asemenea, unele platforme de NFT-uri au fost victimele unor atacuri cibernetice sau ale unor erori tehnice, care au dus la pierderea sau dispariția unor NFT-uri.

Încarcă mai mult
Load More In Tehnologie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Microsoft, avarie de sistem majoră care a afectat întreg mapamondul, aeroporturi blocate, servicii de urgență inaccesibile, bănci închise, încet totul revine la ”normal”

Facebook 46 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Serviciile, de la companiil…