Acasă Actualitate Se apropie alegerile, val de descinderi cu dosare, cătușe și controale în România Statului Eșuat, lucrurile încep să se agite în ”Republica” DNA

Se apropie alegerile, val de descinderi cu dosare, cătușe și controale în România Statului Eșuat, lucrurile încep să se agite în ”Republica” DNA

0
0
866

Se apropie alegerile, val de descinderi cu dosare, cătușe și controale în România Statului Eșuat, lucrurile încep să se agite în ”Republica” DNA.

Ce spunea avocatul lui Dumitru Buzatu despre scopul ascuns al marilor dosare care apar în preajma alegerilor: ”Lucrurile încep să se agite”. Avocatul lui Dumitru Buzatu, într-un interviu recent, vorbea despre agitația din justiție dinaintea marilor evenimente, precum alegerile.

Daniel Atasiei este avocatul președintelui Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu. În fața presei, întrebat cum s-a apărat clientul său, acesta a afirmat: ”Nu vă pot face declarații cu privire la apărările din dosar. Nu comentez. Ne judecăm în contestație la Curtea de Apel Iași. Vom vedea soluția”.

Dumitru Buzatu, a fost ridicat vineri seară de anchetatori după ce a primit o geantă cu 1,25 milioane de lei de la un om de afaceri. În trecut prieteni, relația dintre ei s-a răcit în 2021 și a ajuns până în punctul în care s-a încercat rezilierea unui contract pe fonduri europene din motive personale. Acum, pentru obținerea unui contract de 10 ori mai mare, social-democratul ar fi cerut 10%, bani pe care i-a primit ”la pescuit”.

Într-un interviu din luna aprilie a acestui an, cel care astăzi îl reprezintă pe Dumitru Buzatu considera că, în preajma alegerilor, apar dosare care agită apele, de natură a schimba deciziile cu privire la cine candidează.

Într-un stat de drept, este absolut necesar ca legea să fie respectată, e absolut firesc și cred că asta este premisa de la care să plecăm: ori de câte ori există nereguli, inclusiv în administrație, ele trebuie descoperite, iar cei vinovați trebuie sancționați” spunea avocatul Daniel Atasiei, într-un interviu recent pentru IașiTv Life.

Avocatul lui Dumitru Buzatu, mai preciza că, ”mai departe, lucrurile se separă în ceea ce înseamnă vinovat și ce înseamnă nevinovat”. ”Sarcina noastră este să ne asigurăm că cei vinovați să fie trași la răspundere penală și nu alții pentru că uneori există, mai ales în preajma unor evenimente mai importante, în apropierea unor alegeri, o percepție publică că lucrurile încep să se agite în preajma alegerilor, că, prin intermediul unor dosare mai mari sau mai mici, s-ar putea încerca să se schimbe deciziile cu privire la cine candidează, cine nu candidează și ce va face mai departe” mai preciza avocatul în interviul acordat în aprilie.

În privința sănătății, cele mai importante dosare din ultima perioadă au fost detonate, rând pe rând, săptămâna aceasta. Și nu au fost singurele. Practic, am avut un adevărat val de descinderi, arestări și anchete spectaculoase. Și nu doar din partea unei instituții.

Ori zici că e concurs între ele, ori toată lumea s-a pus pe treabă și vrea să demonstreze că se face curățenie peste tot.

Rețineri, și DNA a punctat serios pe linie de sănătate: cu cătușe, presa și scandalagii de serviciu la pont, gata să facă gălăgie și public shaming.

Plus, desigur, stenograme scurse strategic. Primul dintre dosare aproape că ne-a și lăsat cu gura căscată.

Nu de alta, dar este cu useriști care s-au turnat între ei.

Directoarea de la administrația spitalelor, Oana Sivache, l-a denunțat pe adjunctul Cristian Plută, fiindcă ar fi coordonat o rețea de achiziții publice trucate. Pe bază de șpăgi, desigur.

Pe 19 iunie ar fi luat 20.000 euro ca să-l numească pe George Mirel Cristescu manager interimar la Spitalul Colentina. Managerul a fost săltat și el.

Alte 300.000 lei le-ar fi primit pentru încheierea unor contracte de achiziții. Spun procurorii că și-ar fi luat parte de șmecher 5% din toate facturile decontate de ASSMB.

Și așa aflăm noi cum i-a înflorit, la propriu, averea lui Plută, după venirea în funcția publică.

De la trei mașini în declarația de avere înainte la trei terenuri, două case, trei mașini și trei depozite bancar, de când cu șefia la Administrația Spitalelor.

Miercuri, la prima oră, DGA a descins cu mascați și la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Capitală. Noaptea, doi dintre cei mai apreciați, celebri și căutați medici în chirurgie toracică din România erau duși în cătușe.

Alături de ei, alți șapte colegi: rezidenți, anesteziști și un medic specialist au fost săltați și ei și duși la audieri.

În plus, 22 de persoane, foști pacienți și aparținători, au fost chemate la audieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul București și la sediile DGA din nu mai puțin de 12 județe.

Acuzațiile luare de mită în cazul doctorilor, dare de mită pentru ceilalți. Dosarul pornit la denunțul făcut de șefa Institutului Nasta, Beatrice Mahler, care spune că a primit plângeri de la pacienți. Iar asta se întâmpla anul trecut.

Vom porni de la prezumția de bună credință, respectiv că atât de mult a durat ancheta și că este doar întâmplătoare sincronizarea cu detonarea celuilalt dosar din sănătate și că nu asistăm la o campanie declanșată cu un scop anume, așa cum a acuzat că s-a întâmplat în 201 fosta procuroare DNA, Mihaela Iorga Moraru.

Anchete explozive însă au fost declanșate tot săptămâna asta și de alte instituții.

Cea mai tare: cea de la Consiliul Concurenței, care a descins cu inspecții inopinate la Enel.

Mai precis la Enel România, operatorii de distribuție Banat Muntenia și Dobrogea, plus la Enel Energie și Enel Muntenia.

Trei investigații pentru suspiciuni de abuz de poziție dominantă în piața energiei.

Inspecțiile inopinate au fost aprobate de Curtea de Apel București, iar Consiliul Concurenței a ridicat documente care să lămurească dacă firma din poziția dominantă pe piața energiei a avut acțiuni pentru a o manipula.

De precizat că este un început de anchetă, deci vom vedea dacă va sfârși, ca multe altele ale Consiliului Concurenței, care a mai anunțat cu surle și trâmbițe că investighează piața bancară, înțelegerile din energie și tot așa.

Pe parte de spectacol, ANPC, Autoritatea pentru Protecția Consumatorului a punctat mult mai viguros, cu descinderi în val la unul dintre cele mai cunoscute și populare lanțuri de restaurante din Capitală și din țară, care mai are și un patron adevărat influencer pe internet, Pescobar.

Expertul din dosarul preşedintelui CJ Vaslui Dumitru Buzatu a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, prin decizia Tribunalului Vaslui, decizia nefiind defintivă. Bărbatul este acuzat de luare de mită şi de trafic de influenţă. Conform anchetatorilor, acesta ar fi primit de la omul de afaceri care este martor în dosar suma de 714.000 de lei pentru a întocmi un raport de expertiză privind lucrări de modernizare a drumurilor executate de firma acestuia, raport care să contrazică propriul rapoirt realizat anterior în baza unui contract cu Consiliul Judeţean şi care nu corespundea realităţii din teren. Raportul era necesar, după ce între Dumitru Buzatu ăi omul de afaceri au apărut divergenţe în legătură cu plata lucrărilor şi implicit cu cuantumul mitei care trebuia remisă lui Buzatu. De asemenea, expertul i-a mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factori de decizie din CJ Vaslui pentru a-i achita facturile pentru lucrările executate. Dumitru Buzatu a fost deja arestat în acest dosar.

În baza art. 226 alin.1 şi 2 C.pr.pen., cu referire la art. 202 C.pr.pen., art. 223 alin. 2 C.pr.pen., admite propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Iaşi. Dispune arestarea preventivă a inculpatului JUDELE RADU, , cercetat pentru săvârşrea infracţiunilor de luare de mită prev. de art. 6 alin.1 din legea 78/2000 rap. la art. 289 alin.1 ?i 2 C.pen şi trafic de influenţă prev. de art. 291 alin.1 C.pen., ambele cu aplicarea art.38 alin.1 C.pen., pe o perioadă de 30 de zile începând cu data de 24.09.2023 până la 23.10.2023 inclusiv. Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă. În baza art. 275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Constată că inculpatul a fost asistat de apărătorii aleşi. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la pronunţare pentru inculpat şi de la comunicare pentru DNA”, a decis instanţa.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul teritorial Iaşi au dispus sâmbătă punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, expertului Radu Judele, pentru comiterea infracţiunilor de uare de mită şi trafic de influenţă.

Conform procurorilor, în anul 2019, în contextul derulării unui proiect finanţat din fonduri europene, între Consiliul judeţean Vaslui şi o societate comercială a fost încheiat un contract de achiziţie publică ce avea ca obiect reabilitarea şi modernizarea unor drumuri din judeţul Vaslui.

În cursul anului 2021, în condiţiile în care lucrările erau finalizate în proporţie de 80%, între reprezentantul societăţii comerciale respective, martor în cauză, şi inculpatul Buzatu Dumitru, preşedintele Consiliul judeţean Vaslui, ar fi apărut neînţelegeri referitoare la plata facturilor de aproximativ 3.000.000 euro şi implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă.

În acest context, Consiliul judeţean Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială – al cărei obiect de activitate este realizarea de activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică – administrată de inculpat pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate. După întocmirea raportului de expertiză, în care erau trecute date care nu corespundeau realităţii din teren), în data de 22.06.2022 respectiv în perioada 07-15.02.2023, expertul ar fi pretins de la omul de afaceri suma de 714.000 mii de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul judeţean Vaslui şi implicit de „a favoriza” societatea martorului (în sensul de a i se achita în totalitate facturile în valoare de cca. 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executării întocmai a lucrărilor conform caietului de sarcini)”, precizează DNA.

De asemenea, pentru suma de bani pretinsă, expertul i-ar mai fi promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenţi din cadrul Consiliului judeţean Vaslui şi că-i va determina pe aceştia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate.

Expertul a primit în datele de 02.03.2023 şi 27.04.2023 suma totală de 714.000 de lei.

După remiterea sumei, inculpatul ar fi înaintat Consiliului judeţean Vaslui documentaţia tehnică privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrările efectuate de către societatea martorului care a fost primită şi acceptată de către factorii decidenţi din cadrul instituţiei publice, printre care şi inculpatul Buzatu Dumitru.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Guvernul Ciolacu publică documentul autorităților ucrainene privind interdicția aplicată lui George Simion, de ce a fost declarat indezirabil AUR-itul

Facebook 2 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Guvernul publică documentul autorită…