Acasă Externe Pe fondul amenințărilor și escaladării disputei pe tema cerealelor, aliatul și vecinul, Polonia, oprește furnizarea de arme către Ucraina

Pe fondul amenințărilor și escaladării disputei pe tema cerealelor, aliatul și vecinul, Polonia, oprește furnizarea de arme către Ucraina

0
0
702

Unul dintre cei mai fideli aliați ai Kiev-ului, Polonia, oprește furnizarea de arme către Ucraina, în contextul escaladării disputei privind cerealele. Anunțul premierului polonez Mateusz Morawiecki vine în urma acuzației presedintelui Volodymyr Zelenskiy potrivit căreia unii dintre prietenii Ucrainei din Europa ajută, de fapt, Rusia în privința exporturilor de cereale.

Polonia a anunţat miercuri seară că nu mai aprovizionează Kievul cu arme, declaraţie care ilustrează tensiunile tot mai mari dintre cei doi aliaţi, într-un moment cheie al ripostei Kievului la invazia rusă.

Nu mai transferăm niciun fel de arme în Ucraina„, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki la postul privat de televiziune Polsat News.

După ce Polonia, Ungaria și Slovacia au extins interdicția asupra cerealelor ucrainene, Volodymyr Zelensky a declarat la Națiunile Unite că este alarmat de modul în care unii dintre prietenii Ucrainei din Europa joacă solidaritatea “într-un teatru politic, făcând un thriller din cereale”. Varșovia a denunțat cuvintele sale ca fiind “nejustificate în ceea ce privește Polonia, care a sprijinit Ucraina încă din primele zile ale războiului”.

În timpul interviului, Morawiecki a mai spus că Polonia își mărește achizițiile de arme pentru a oferi Poloniei una dintre cele mai moderne și puternice armate terestre din Europa.

Comentariile au provocat speculații în străinătate că Polonia, unul din cei mai puternici aliați ai Ucrainei, ar putea opri livrările către Kiev.

Polonia este și o țară cheie pentru tranzitul armamentului pe care Statele Unite și alți susținători occidentali îl trimit în Ucraina.

Polonia găzduiește, de asemenea, aproximativ un milion de refugiați ucraineni, care au beneficiat de diverse tipuri de ajutoare de stat.

Polonia și-a redus armamentul cu aproximativ o treime prin transferurile către Ucraina, iar acum îl va înlocui cu echipamente moderne, din Occident.

Exporturile de armament către Ucraina nu se vor opri complet. Un producător polonez va trimite aproximativ 60 de arme de artilerie Krab în următoarele luni. Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Varșovia a precizat că se vor face doar livrările de muniție și armament convenite prin contracte semnate deja cu Ucraina.

Ne concentrăm în principal pe modernizarea şi înarmarea rapidă a armatei poloneze, astfel încât aceasta să devină una dintre cele mai puternice armate terestre din Europa, şi asta într-un timp foarte scurt„, a explicat el.

El a mai precizat că hubul militar situat în oraşul Rzeszow, în sud-estul ţării, prin care trec echipamente occidentale cu destinaţia Ucraina, funcţionează normal.

Premierul nu a precizat când Polonia, unul dintre cei mai mari furnizori de arme ai Ucrainei, a încetat să le furnizeze şi nici dacă acest lucru are vreo legătură cu conflictul privind cerealele ucrainene, Varşovia interzicând importul lor pentru a proteja interesele fermierilor săi.

Anunţul său a fost făcut la câteva ore după convocarea ”de urgenţă” de către Varşovia a ambasadorului ucrainean pentru a protesta faţă de comentariile preşedintelui Volodimir Zelenski la ONU.

Marţi, preşedintele ucrainean a criticat că ”unele ţări se pretind solidare (cu Ucraina) sprijinind indirect Rusia„.

Viceministrul polonez de externe, care l-a primit pe diplomatul ucrainean, a denunţat această ”teză falsă” şi ”mai ales nejustificată în ceea ce priveşte Polonia care sprijină Ucraina încă din primele zile ale războiului„.

Anunţul de vineri al Bruxellesului cu privire la încetarea interdicţiei de a importa cereale ucrainene, pronunţată în mai de cinci state ale UE, a inflamat spiritele, provocând embargouri unilaterale la care Kievul a răspuns luni anunţând că va depune plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului.

Ca răspuns, premierul polonez a avertizat miercuri că va extinde lista produselor ucrainene interzise la import.

A face presiuni asupra Poloniei în forurile multilaterale sau a trimite plângeri la tribunalele internaţionale nu sunt metode adecvate pentru soluţionarea diferendelor dintre ţările noastre„, a avertizat diplomaţia poloneză într-un comunicat.

Facem apel la prietenii noştri polonezi să lase emoţia deoparte„, a reacţionat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Oleg Nikolenko, după ce Varşovia a anunţat convocarea ambasadorului ucrainean.

Denunţând ”caracterul inacceptabil pentru Ucraina al interzicerii unilaterale de către Polonia a importurilor de cereale ucrainene„, Nikolenko a adăugat că „partea ucraineană a propus Poloniei o soluţie constructivă la problema cerealelor„.

El a deplâns, de asemenea, ”caracterul incorect” al remarcilor făcute de preşedintele polonez Andrzej Duda în cursul unei întâlniri cu media la New York. Duda a comparat Ucraina mai ales cu un om care se îneacă, riscând să-l tragă la fund şi, de asemenea, să-l înece pe cel care încearcă să-l salveze (Polonia).

Polonia a oferit mult sprijin Ucrainei împotriva Rusiei: a trimis 320 de tancuri din epoca sovietică și 14 avioane de luptă MiG-29; a cerut Germania să furnizeze Kievului tancuri de luptă Leopard 2, și a primit peste un milion și jumătate de refugiați din Ucraina.

Invadată de forțele ruse, Ucraina a fost forțată să găsească rute alternative, pe cale terestră, pentru exportul cerealelor, în condițiile în care principalele rute de transport maritim din Marea Neagră au fost închise. Astfel, mari cantități de grâne au ajuns în Europa Centrală și de Est. Restricționarea importurilor impusă de Bruxelles a expirat pe 15 septembrie.

Uniunea Europeană a ales să nu o reînnoiască, dar Ungaria, Slovacia și Polonia au menținut interdicția. La începutul acestei săptămâni, Ucraina a intentat procese la Organizația Mondială a Comerțului împotriva acestor țări.

Joi, 21 septembrie, un purtător de cuvânt al guvernului polonez a declarat: ”În legătură cu întrebările privind livrările de arme, aș dorim să vă informez că Polonia livrează doar muniție și armament convenite anterior, inclusiv prin contractele directe semnate cu Ucraina.”

Între altele este vorba și de cel mai mare contract de export încheiat de industria poloneză de arme după 1989, livrarea obuzierului Krab, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Müller.

Müller a fost, de asemenea, critic la adresa Kievului, spunând că Ucraina a făcut recent o serie de ”declarații și gesturi diplomatice absolut inacceptabile”, referindu-se se pare la decizia Kiev-ului de a duce Polonia, alături de Ungaria și Slovacia, în fața Organizației Mondiale a Comerțului.

Tot joi, 21 septembrie, Ucraina a anunţat că cele două părţi vor discuta ”în zilele următoare” despre disputa privind cerealele, precizând că cele două ţări au încă legături ”strânse”.

Odată cu invazia în Ucraina, Rusia a blocat căile maritime pentru exporturile ucrainene prin Marea Neagră, folosite înainte de război. Astfel, Uniunea Europeană a devenit o rută majoră de tranzit și o destinație de export pentru cereale ucrainene.

În mai, UE a fost de acord să restricționeze exporturile către Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, încercând să protejeze fermierii de acolo, care susțineau că importurile masive de cereale ieftine ucrainene au provocat o scădere a prețurilor pe piețele locale. Restricția a fost ridicată de Bruxelles pe 15 septembrie 2023.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Kremlinul, ofticat de rezultatul alegerilor în Republica Moldova, reacționează: ”Maia Sandu trebuie să demonstreze că, „grupuri criminale„ i-au luat voturile”

Facebook 2 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Kremlinul, ofticat de rezultatul ale…