Acasă Sănătate Elon Musk, a primit aprobare să testeze cipurile pe oameni, Neuralink începe recrutarea de pacienţi cu paralizie în urma traumatismelor de coloană

Elon Musk, a primit aprobare să testeze cipurile pe oameni, Neuralink începe recrutarea de pacienţi cu paralizie în urma traumatismelor de coloană

0
0
459

Neuralink, start-up-ul revoluționar de implanturi cerebrale condus de Elon Musk, a obținut recent aprobarea unei comisii independente de evaluare pentru a iniția recrutarea de pacienţi pentru primul său studiu pe oameni. Acesta este un pas semnificativ în dezvoltarea tehnologiei care ar putea revoluționa relația dintre creier și computer.

Neuralink caută persoane care suferă de paralizie pentru a testa dispozitivul experimental în cadrul unui studiu care se va întinde pe o perioadă de șase ani. Aceasta se numără printre puținele companii care dezvoltă o interfaţă creier-computer (BCI) capabilă să colecteze și să analizeze semnalele cerebrale.

Persoanele cu o paralizie cauzată de o leziune la nivelul măduvei spinării în zona cervicală sau cele diagnosticate cu scleroză laterală amiotrofică se pot califica pentru noul studiu, a precizat compania americană, care nu a dezvăluit însă numărul participanţilor înscrişi în aceste teste, ce vor avea nevoie de aproximativ şase ani pentru a fi finalizate.

Studiul va folosi un robot medical pentru a plasa pe cale chirurgicală o interfaţă creier-computer (BCI) într-o regiune a creierului care controlează intenţia de mişcare, a anunţat Neuralink, adăugând că obiectivul său iniţial este acela de a le permite voluntarilor să controleze un cursor sau o tastatură de computer doar cu ajutorul gândurilor.

Cu toate acestea, reputația Neuralink și promisiunile ambițioase ale lui Elon Musk, inclusiv dezvoltarea unui computer cerebral complet care să ajute oamenii să ţină pasul cu inteligenţa artificială, au atras atenția și au stârnit îngrijorări de ordin etic.

În anul precedent, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (Food and Drug Administration) a respins cererea Neuralink de a accelera testele pe oameni, dar în luna mai a acordat companiei o scutire pentru dispozitiv experimental (IDE), care permite utilizarea dispozitivului în studii clinice. Agenția nu a dezvăluit detalii despre modul în care s-au rezolvat preocupările sale inițiale.

Neuralink a anunțat că este în căutare de pacienţi cu tetraplegie datorată unei leziuni vertebrale sau cu scleroză laterală amiotrofică (SLA). Participanților li se va efectua o intervenție chirurgicală pentru implantarea unui BCI, cu ajutorul unui robot patentat, într-o regiune a creierului care controlează mișcarea.

Scopul este de a le permite să controleze un cursor de calculator sau o tastatură doar cu ajutorul gândurilor lor. Studiul va evalua atât siguranța, cât și funcționalitatea tehnologiei, conform unui comunicat de presă. Compania nu a dezvăluit încă data și locul unde se va desfășura studiul, precum și numărul de participanți implicați.

În cazul în care dispozitivul se dovedește a fi sigur pentru utilizare, autorizarea pentru pacienții din afara studiului ar putea dura încă mulți ani, reprezentând un pas major în evoluția tehnologică și medicală.

Neuralink a transmis într-un anunț făcut marți că studiul va evalua siguranța implanturilor sale și a roboților chirurgicali, potrivit Business Insider.

Neuralink a declarat că obiectivul lor inițial cu acest studiu „este de a acorda oamenilor capacitatea de a controla un cursor sau o tastatură de calculator doar cu ajutorul gândurilor lor”.

Compania a adăugat că studiul se adresează celor care suferă de tetraplegie din cauza unei leziuni a măduvei spinării cervicale sau a sclerozei laterale amiotrofice (SLA). SLA este o boală neuromusculară care distruge progresiv sistemul nervos și inhibă controlul muscular.

Musk a fondat Neuralink în 2016 cu o echipă de oameni de știință și ingineri. Musk are speranțe mari în ceea ce privește activitatea companiei – a declarat în 2019 că speră că aceasta ar putea ajuta omenirea să realizeze ”simbioza cu inteligența artificială”.

La un eveniment al companiei de anul trecut, Musk a spus că va testa cipurile cerebrale ale Neuralink pe el însuși atunci când vor începe testele pe oameni.

Ai putea avea un dispozitiv Neuralink implantat chiar acum și nici măcar nu ai ști. Adică, ipotetic”, a spus Musk. ”Într-una dintre aceste demonstrații, de fapt, într-una dintre aceste demonstrații, o voi face”. Nu este clar dacă Musk va face parte din aceste teste prime pe subiecți umani.

În luna mai, Neuralink a primit aprobarea din partea Administrației pentru Alimente și Medicamente (Food and Drug Administration) pentru a începe testele pe oameni. Până în prezent, Neuralink a efectuat doar teste pe animale precum porcii și maimuțele.

În decembrie 2022, Reuters a relatat că Neuralink face obiectul unei anchete federale pentru abuzuri privind bunăstarea animalelor. Aproximativ 1.500 de animale – inclusiv oi, porci și maimuțe- au fost ucise de când au început testele în 2018, potrivit Reuters.

La Neuralink, suntem absolut hotărâți să lucrăm cu animalele în cel mai uman și etic mod posibil”, a declarat compania într-o postare pe blog publicată în februarie 2022.

Compania americană, care anunţase anterior că dorea să obţină autorizarea necesară pentru a implanta un astfel de dispozitiv în 10 pacienţi, a negociat un număr mai mic de voluntari cu Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA), după ce reprezentanţii acesteia şi-au exprimat anumite îngrijorări legate de siguranţa pacienţilor, potrivit unor foşti şi actuali angajaţi ai start-up-ului californian. Deocamdată nu se ştie câţi pacienţi au fost autorizaţi în cele din urmă de FDA pentru a se înrola în acest studiu.

Elon Musk are ambiţii mari pentru Neuralink, spunând că firma sa va facilita inserarea rapidă pe cale chirurgicală a unor dispozitive cerebrale pentru a trata maladii precum obezitatea, autismul, depresia şi schizofrenia.

În mai 2023, Neuralink a anunţat că a primit din partea FDA autorizaţia necesară pentru desfăşurarea primelor sale teste clinice, într-o perioadă când compania se afla sub monitorizare federală pentru felul în care realiza testele pe animale.

Chiar dacă dispozitivele de tip BCI se vor dovedi sigure pentru a fi utilizate pe oameni, compania americană ar putea avea nevoie de mai mult de un deceniu înainte să obţină aprobarea pentru utilizarea lor comercială, potrivit experţilor în domeniu.

Anul trecut, Food and Drug Administration a respins cererea companiei de a accelera studiile pe oameni, dar în luna mai a aprobat Neuralink pentru o scutire de dispozitiv investigațional (IDE) care permite ca un dispozitiv să fie utilizat pentru studii clinice. Agenția nu a dezvăluit cum au fost rezolvate preocupările sale inițiale.

Neuralink caută pacienți cu tetraplegie cauzată de leziuni ale măduvei spinării sau ALS. Participanții vor avea un BCI implantat chirurgical de către un robot în regiunea creierului care controlează mișcarea, cu scopul de a le permite să controleze un cursor de computer sau o tastatură folosind gândurile.

Studiul va evalua siguranța și funcționalitatea tehnologiei, potrivit unui comunicat. Anunțul companiei vine la câteva luni după ce a primit aprobarea de reglementare pentru un proces.

Testele sale anterioare pe animale sunt în curs de examinare, după suspiciuni că testele au cauzat animalelor suferințe inutile.

Momentan, pentru aplicare, sunt eligibile și acceptate pentru eventuale studii și implanturi, doar persoane rezidente cu domiciliul stabil în Statele Unite ale Americii.

Formularul de aplicare se găsește AICI

Încarcă mai mult
Load More In Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Microsoft, avarie de sistem majoră care a afectat întreg mapamondul, aeroporturi blocate, servicii de urgență inaccesibile, bănci închise, încet totul revine la ”normal”

Facebook 46 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Serviciile, de la companiil…