Acasă Externe Volodimir Zelenski, jubilează după ridicarea interdicției cerealelor de către UE: ”O adevărată unitate europeană”

Volodimir Zelenski, jubilează după ridicarea interdicției cerealelor de către UE: ”O adevărată unitate europeană”

0
0
268

Volodimir Zelenski a spus că dacă țările vecine nu vor pune în aplicare decizia UE, atunci Ucraina va răspunde „civilizat”.

Preşedintele Volodimir Zelenski a salutat vineri seara decizia Uniunii Europene de a nu extinde şi mai mult interdicţia privind exporturile de cereale ucrainene, calificând-o drept exemplu de adevărată unitate şi încredere, potrivit Reuters.

În timp ce Polonia, Slovacia şi Ungaria au indicat vineri că îşi vor impune propria interdicţie, după decizia UE de a o ridica, Zelenski a declarat că, dacă ţările vecine încalcă legislaţia UE, „Ucraina va răspunde într-un mod civilizat”.

Comisia Europeană a pus punct, vineri, interdicţiei introduse de cinci state membre UE cu privire la importurile de cereale ucrainene, în schimbul unor angajamente ale Kievului că va lua măsuri pentru a controla afluxul de cereale spre ţările vecine, informează executivul comunitar, citat de AFP.

Este important acum ca unitatea europeană să lucreze şi la nivel bilateral. Pentru ca vecinii să sprijine Ucraina în timpul războiului„, a declarat el pe aplicaţia de mesagerie Telegram după discuţiile cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Europa câştigă întotdeauna atunci când acordurile funcţionează şi promisiunile sunt respectate. Iar dacă deciziile vecinilor nu sunt de vecinătate, Ucraina va răspunde într-un mod civilizat”, a spus Zelenski.

În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie urma să expire pe 15 septembrie

Bruxellesul a anunţat vineri sfârşitul interdicţiei impuse de cinci state din UE asupra importului de cereale ucrainene, în schimbul unui angajament al Kievului de a controla afluxul de cereale.

Kievul s-a angajat să adopte în termen de o lună măsuri pentru a ”evita creşteri” ale volumelor de grâne, de exemplu printr-un sistem de licenţe de export.

Ucraina va institui ”măsuri eficiente” pentru a controla exporturile şi a evita destabilizarea ţărilor frontaliere. Kievul va trebui să prezinte până luni seara un ”plan de acţiune” Bruxellesului, care promite să nu reimpună restricţii ”atât timp cât măsurile luate vor pe deplin eficiente”.

Guvernul României așteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de Acțiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieței cerealelor din țara noastră, potrivit unui comunicat de presă emis aseară de Executiv.

România regretă că Bruxelles-ul n-a mai prelungit interdicția de import a cerealelor din Ucraina și așteaptă din partea Kievului prezentarea unui plan privind controlul exportului de produse agricole.

Guvernul României aşteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de acţiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieţei cerealelor din ţara noastră, măsuri pe care s-a angajat că le va prezenta până la finalul zilei de luni, 18 septembrie 2023.

Într-un comunicat transmis vineri seara, Executivul ”îşi exprimă regretul cu privire la faptul că nu a fost identificată o soluţie în plan european pentru prelungirea restricţiilor la importul de cereale din Ucraina, măsură solicitată de statele membre afectate de această decizie”.

În funcţie de Planul de acţiune prezentat de partea ucraineană, Guvernul României va decide măsurile potrivite pentru protejarea fermierilor români. Guvernul României este în contact permanent cu Comisia Europeană şi cu partea ucraineană pentru a se asigura că noul mecanism de limitare a efectelor importurilor produselor ucrainene, propus de CE, va preveni distorsiunile pieţelor statelor membre UE care au fost protejate prin măsurile preventive de limitare a importurilor din Ucraina”, mai precizează sursa citată.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Kremlinul, ofticat de rezultatul alegerilor în Republica Moldova, reacționează: ”Maia Sandu trebuie să demonstreze că, „grupuri criminale„ i-au luat voturile”

Facebook 2 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Kremlinul, ofticat de rezultatul ale…