Acasă Actualitate Polonia, Ungaria și Slovacia vor introduce interdicții proprii asupra cerealelor din Ucraina, România aşteaptă cu obediență să i se spună ce are de făcut

Polonia, Ungaria și Slovacia vor introduce interdicții proprii asupra cerealelor din Ucraina, România aşteaptă cu obediență să i se spună ce are de făcut

0
0
744

Polonia, Ungaria și Slovacia vor introduce interdicții proprii asupra cerealelor din Ucraina, România aşteaptă cu obediență să i se spună de la Kiev ce are de făcut.

Polonia, Slovacia și Ungaria și-au anunțat propriile restricții asupra importurilor de cereale din Ucraina, după ce Comisia Europeană a decis să nu extindă interdicția de importuri în cei cinci vecini ai Ucrainei.

Guvernul României așteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de Acțiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieței cerealelor din țara noastră, potrivit unui comunicat de presă emis aseară de Executiv.

România regretă că Bruxelles-ul n-a mai prelungit interdicția de import a cerealelor din Ucraina și așteaptă din partea Kievului prezentarea unui plan privind controlul exportului de produse agricole.

Guvernul României aşteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de acţiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieţei cerealelor din ţara noastră, măsuri pe care s-a angajat că le va prezenta până la finalul zilei de luni, 18 septembrie 2023.

Într-un comunicat transmis vineri seara, Executivul ”îşi exprimă regretul cu privire la faptul că nu a fost identificată o soluţie în plan european pentru prelungirea restricţiilor la importul de cereale din Ucraina, măsură solicitată de statele membre afectate de această decizie”.

În funcţie de Planul de acţiune prezentat de partea ucraineană, Guvernul României va decide măsurile potrivite pentru protejarea fermierilor români. Guvernul României este în contact permanent cu Comisia Europeană şi cu partea ucraineană pentru a se asigura că noul mecanism de limitare a efectelor importurilor produselor ucrainene, propus de CE, va preveni distorsiunile pieţelor statelor membre UE care au fost protejate prin măsurile preventive de limitare a importurilor din Ucraina”, mai precizează sursa citată.

Comisia Europeană a pus punct, vineri, interdicţiei introduse de cinci state membre UE cu privire la importurile de cereale ucrainene, în schimbul unor angajamente ale Kievului că va lua măsuri pentru a controla afluxul de cereale spre ţările vecine, informează executivul comunitar, citat de AFP.

În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie a expirat pe 15 septembrie.

Executivul comunitar a ajuns la concluzia că, graţie măsurilor introduse la începutul lunii mai, ”distorsiunile de pe pieţele celor cinci state membre care sunt vecine cu Ucraina au dispărut”.

Ministrul român al Agriculturii, Florin Barbu, declara la începutul acestei săptămâni că măsurile restrictive privind importurile de produse agricole din Ucraina au avut un efect pozitiv asupra pieţei cerealelor din România, iar decizia Comisiei Europene ar trebui să fie de prelungire a acestor restricţii, cel puţin până la finalul anului 2023, pentru a nu afecta competitivitatea fermierilor. Pe de altă parte, ministrul Florin Barbu a transmis că vor fi luate cele mai bune măsuri, atât economice şi financiare, cât şi acte normative, ”pentru a sprijini şi proteja fermierii români”.

Iată, integral, comunicarea oficială a Guvernului României:

Guvernul României așteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de Acțiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieței cerealelor din țara noastră, măsuri pe care s-a angajat că le va prezenta până la finalul zilei de luni, 18 septembrie 2023.

Totodată, își exprimă regretul cu privire la faptul că nu a fost identificată o soluție în plan european pentru prelungirea restricțiilor la importul de cereale din Ucraina, măsură solicitată de statele membre afectate de această decizie.

În funcție de Planul de Acțiune prezentat de partea ucraineană, Guvernul României va decide măsurile potrivite pentru protejarea fermierilor români.

Guvernul României este în contact permanent cu Comisia Europeană și cu partea ucraineană pentru a se asigura că noul mecanism de limitare a efectelor importurilor produselor ucrainene, propus de CE, va preveni distorsiunile piețelor statelor membre UE care au fost protejate prin măsurile preventive de limitare a importurilor din Ucraina”.

Comisia Europeană a decis vineri să ridice restricţiile impuse importurilor de cereale ucrainene, valabile în cinci ţări, între care România, dar a cerut Kievului să elaboreze un plan de măsuri eficiente pentru controlul transporturilor. Trei țări din grupul celor cinci au anunțat măsuri contrarii.

În urma expirării măsurilor restrictive privind exporturile ucrainene de cereale şi alte produse alimentare către UE, Ucraina a fost de acord să introducă măsuri legale (inclusiv, de exemplu, un sistem de licenţe de export), în termen de 30 de zile, pentru a evita o supraofertă de cereale” pe pieţele ţărilor vecine, anunţă Comisia Europeană.

Până atunci, Ucraina trebuie să instituie, începând chiar de sâmbătă, 16 septembrie 2023, măsuri eficiente de control al exportului în cazul a patru grupe de mărfuri, pentru a preveni orice denaturare a pieţei în statele membre vecine.

Ucraina trebuie să prezinte un plan de acţiune până cel târziu la sfârşitul zilei de luni, 18 septembrie 2023, precizează executivul european.

De asemenea, Comisia Europeană şi Ucraina vor monitoriza situaţia pentru a putea reacţiona la orice situaţie neprevăzută.

Comisia Europeană se va abţine de la impunerea oricăror restricţii atât timp cât măsurile eficiente luate de Ucraina sunt în vigoare şi funcţionează pe deplin, transmite executivul european.

Comisia Europeană îşi motivează decizia de a ridica restricţiile prin atitudinea ”constructivă a tuturor participanţilor la Platforma de coordonare, care a contribuit la rezolvarea unor probleme concrete şi a permis ca exporturile către ţările terţe din afara UE să fie fluide şi chiar în creştere”.

Executivul european dă asigurări că a analizat în prealabil datele referitoare la impactul exporturilor celor categorii de produse agricole ucrainene pe piaţa europeană.

Astfel, Comisia a ajuns la concluzia că datorită activităţii Platformei de coordonare şi a măsurilor temporare introduse la 2 mai 2023, ”au dispărut denaturările pieţei în cele cinci state membre care se învecinează cu Ucraina”.

Ucraina a fost unul dintre cei mai importanți exportatori de cereale din lume înainte ca invazia Rusiei din 2022 să-i reducă capacitatea de a livra produse agricole pe piețele globale. Fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile de cereale prin țările vecine de la începutul conflictului, deoarece nu au putut folosi rutele preferate prin porturile Mării Negre.

Dar inundația de cereale și semințe oleaginoase în țările vecine a redus prețurile acolo, impactând veniturile fermierilor locali și ducând la interzicerea de către guverne a importurilor agricole din Ucraina. În mai, Uniunea Europeană a intervenit pentru a împiedica țările să impună interdicții unilaterale și și-a impus propria interdicție asupra importurilor în țările vecine. Conform interdicției UE, Ucrainei i sa permis să exporte prin acele țări, cu condiția ca produsele să fie vândute în altă parte.

UE a permis ca această interdicție să expire vineri, după ce Ucraina s-a angajat să ia măsuri pentru a întări controlul exporturilor către țările vecine. Problema este una deosebit de sensibilă acum, deoarece fermierii își recoltează recoltele și se pregătesc să vândă.

Comisarul UE pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat vineri că, țările ar trebui să se abțină de la măsuri unilaterale împotriva importurilor de cereale ucrainene, dar Polonia, Slovacia și Ungaria au răspuns imediat, reimpunând propriile restricții asupra importurilor de cereale din Ucraina. Vor continua să permită tranzitul produselor ucrainene.

Atâta timp cât Ucraina poate certifica că cerealele vor ajunge în țara de destinație, prin camioane și trenuri, interzicerea utilizării interne nu va afecta cu adevărat capacitatea Ucrainei de a scoate exporturi”, a spus Terry Reilly, strateg senior în agricultură pentru Marex. El a menționat că perturbările exporturilor din Marea Neagră reprezintă o preocupare mai mare.

Nu este clar cât de mult s-a angajat Ucraina să restricționeze exporturile sau cum ar avea impact noile interdicții asupra fluxului de produse din Ucraina, potrivit Reuters. Problema a subliniat diviziunea UE cu privire la impactul războiului din Ucraina asupra economiilor țărilor membre, care au ele însele lobby-uri puternice în agricultură.

UE a creat rute terestre alternative, așa-numitele Solidarity Lanes, pe care Ucraina să le folosească pentru a-și exporta cerealele și semințele oleaginoase, după ce Rusia s-a retras dintr-un acord de cereale intermediat de ONU la Marea Neagră în iulie, care permitea trecerea în siguranță a navelor de marfă.

Comisia UE a declarat că măsurile existente vor expira, așa cum era planificat inițial, vineri, după ce Ucraina a fost de acord să introducă măsuri precum un sistem de licențe de export în termen de 30 de zile.

UE a spus că nu există niciun motiv pentru a prelungi interdicția deoarece distorsiunile în aprovizionare care au dus la interdicția în mai au dispărut de pe piață.

UE a spus că nu va impune restricții atâta timp cât Ucraina exercită controale efective la export.

Fermierii din cele cinci țări vecine cu Ucraina s-au plâns în mod repetat de excesul de produse care afectează prețurile interne și îi împinge spre faliment.

Țările, cu excepția Bulgariei, au făcut presiuni pentru extinderea interdicției UE. Joi, Bulgaria s-a retras din coaliția est-europeană a celor cinci țări care au cerut interzicerea importurilor de cereale ucrainene, după ce trei partide care susțin guvernul au propus acest lucru Adunării Naționale. Comisia economică din parlamentul bulgar a votat în favoarea propunerii, iar ultimul pas este votul în plen.

Guvernul României, care spre deosebire de colegii săi nu a emis o interdicție unilaterală înainte de luna mai, a declarat vineri că ”regretă că nu a putut fi găsită o soluție europeană de extindere a interdicției”.

Peste 60% din fluxurile alternative trec prin teritoriul României, în principal prin fluviul Dunărea, iar fermierii români au amenințat cu proteste dacă interdicția nu este prelungită.

În ultimul an, Ucraina și-a mutat 60% din exporturi prin Solidarity Lanes și 40% prin Marea Neagră printr-un acord intermediat cu ONU, care s-a prăbușit în iulie.

În august, aproximativ 4 milioane de tone de cereale ucrainene au trecut prin Culoarele Solidarității, dintre care aproape 2,7 milioane de tone au trecut prin Dunăre. Comisia dorește să crească în continuare exporturile prin România, dar planul a fost complicat de atacurile cu drone rusești asupra infrastructurii cerealiere a Ucrainei de-a lungul Dunării și lângă granița cu România.

Preşedintele Volodimir Zelenski, a salutat vineri seara decizia Uniunii Europene de a nu extinde şi mai mult interdicţia privind exporturile de cereale ucrainene, calificând-o drept exemplu de adevărată unitate şi încredere, potrivit Reuters.

În timp ce Polonia, Slovacia şi Ungaria au indicat vineri că îşi vor impune propria interdicţie, după decizia UE de a o ridica, Zelenski a declarat că, dacă ţările vecine încalcă legislaţia UE, ”Ucraina va răspunde într-un mod civilizat„.

Este important acum ca unitatea europeană să lucreze şi la nivel bilateral. Pentru ca vecinii să sprijine Ucraina în timpul războiului„, a declarat el pe aplicaţia de mesagerie Telegram după discuţiile cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Europa câştigă întotdeauna atunci când acordurile funcţionează şi promisiunile sunt respectate. Iar dacă deciziile vecinilor nu sunt de vecinătate, Ucraina va răspunde într-un mod civilizat”, a spus Zelenski.

În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie urma să expire pe 15 septembrie

Bruxellesul a anunţat vineri sfârşitul interdicţiei impuse de cinci state din UE asupra importului de cereale ucrainene, în schimbul unui angajament al Kievului de a controla afluxul de cereale.

Kievul s-a angajat să adopte în termen de o lună măsuri pentru a ”evita creşteri” ale volumelor de grâne, de exemplu printr-un sistem de licenţe de export.

Ucraina va institui ”măsuri eficiente” pentru a controla exporturile şi a evita destabilizarea ţărilor frontaliere. Kievul va trebui să prezinte până luni seara un ”plan de acţiune” Bruxellesului, care promite să nu reimpună restricţii ”atât timp cât măsurile luate vor pe deplin eficiente”.

Bulgaria a anunțat pe 13 septembrie că se retrage din coaliția est-europeană a celor cinci țări care au cerut interzicerea importurilor de cereale ucrainene, după ce trei partide care susțin guvernul au propus acest lucru Adunării Naționale.

Comisia economică din parlamentul bulgar a votat în favoarea propunerii, iar ultimul pas este votul în plen.

În urmă cu cinci luni, țara, condusă de guvernul interimar numit de președintele Rumen Radev, a devenit parte a coaliției de cinci țări care au cerut Bruxellesului să impună un embargo asupra importurilor de cereale din Ucraina.

Cinci țări din Europa Centrală și de Est, printre care și România, s-au plâns Comisiei Europene că producătorii locali de cereale sunt afectați de scăderea bruscă a prețurilor din cauza importurilor de cereale din Ucraina și au cerut interzicerea lor temporară.

La scurt timp după ce a fost impus embargoul, s-a dovedit că Bulgaria importă în mod tradițional 30% din semințele de floarea soarelui necesare din Ucraina tocmai pentru că nu produce suficient pentru a-și satisface nevoile de producție.

De fapt, embargoul a lovit puternic sectorul de profil și a dus la prăbușirea profiturilor la un nivel record în 2022. Mulți producători au avertizat că va urma închiderea fabricilor.

La începutul anului, producătorii bulgari de cereale au primit și un ajutor financiar extraordinar de 26 de milioane de euro de la Bruxelles. Ei spun, însă, că valoarea acestui ajutor este simbolică și nu poate acoperi, de fapt, pierderile.

Din cauza prețurilor ridicate, în depozite se află aproximativ 600.000 de tone de semințe de floarea soarelui din recolta anterioară, care se adaugă celor aproximativ 2 milioane de tone care urmează să vină din recolta acestui an.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Iohannis, Ciolacu și Ciucă pentru prima dată ”împreună” de Ziua Armatei, după ruperea coaliției, turistul de lux ofticat, nu a dat mâna cu nimeni

Facebook 166 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Iohannis, Ciolacu și Ciucă pentru …