Acasă Externe Austria sfidează insistenţele Ursulei, de a primi România şi Bulgaria în Schengen: ”Nu are niciun sens, avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puţine”

Austria sfidează insistenţele Ursulei, de a primi România şi Bulgaria în Schengen: ”Nu are niciun sens, avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puţine”

0
0
644

Austria sfidează insistenţele Ursulei von der Leyen de a primi România şi Bulgaria în Schengen: ”Nu are niciun sens. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puţine”.

Austria a respins apelul preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca Viena să renunţe la opoziţia sa faţă de aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen, susţinând că extinderea în prezent a zonei de liberă circulaţie nu are niciun sens.

Preşedinta Comisiei Europene a cerut miercuri, în discursul despre Starea Uniunii, ca România şi Bulgaria să fie admise imediat în spaţiul Schengen. Ministrul de interne din Austria, Gerhard Karner, s-a grăbit să-i dea replica şi s-o refuze, insistând că îşi menţine împotrivirea, relatează presa austriacă.

Ministrul de interne de la Viena, Gerhard Karner, a respins apelul preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a ridica imediat blocajul austriac impus aderării Bulgariei şi României la spaţiul Schengen. Lupta împotriva migraţiei ilegale şi a traficului de migranţi trebuie să fie obiectivul central al Comisiei Europene, a comentat Karner.

În prezent, cifrele privind migraţia sunt în creştere în întreaga Europă şi în multe ţări se discută despre controale suplimentare la frontieră, de exemplu în Germania, pentru graniţa cu Polonia. În acest moment, nu are sens pentru mine să vorbesc despre o extindere a spaţiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puţine„, a declarat ministrul austriac de interne, citat de publicaţia Die Presse.

În discursul său privind Starea Uniunii, Ursula von der Leyen ceruse ca Bulgaria şi România să fie admise în spaţiul Schengen „fără întârziere”. Ambele ţări au dovedit că îndeplinesc condiţiile necesare, a declarat ea.

Guvernul austriac a blocat aderarea la Schengen a Bulgariei şi României la sfârşitul anului trecut şi în ciuda demersurilor făcute de cele două capitale şi de Bruxelles-ului îşi menţine împotrivirea invocând riscuri în materie de migraţie.

În discursul său anual privind starea Uniunii Europene, prezentat în plenul Parlamentului European la Strasbourg, Ursula von der Leyen i-a cerut Austriei să permită intrarea României şi a Bulgariei în Schengen ”fără nicio întârziere”.

Totuşi, Viena a respins rapid solicitarea. În prezent, cifrele privind migraţia sunt în creştere în Europa şi, în multe ţări, se discută despre controale frontaliere suplimentare, de exemplu la frontiera dintre Germania şi Polonia, a declarat ministrul de interne austriac Gerhard Karner.

La acest moment, nu are niciun sens pentru mine să vorbim despre o extindere a Spaţiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puţine”, a adăugat el.

Austria blochează aderarea celor două ţări (la Schengen), motivând că se teme de un aflux de migranţi ilegali. Potrivit guvernului austriac, România şi Bulgaria nu şi-ar putea controla eficient frontierele.

Ursula von der Leyen a subliniat miercuri că România şi Bulgaria au devenit deja un model ”arătând cele mai bune practici atât în ceea ce priveşte azilul, cât şi returnările” de migranţi.

Bulgaria şi România au dovedit că fac parte din spaţiul nostru Schengen. Aşadar, haideţi să le primim în sfârşit, fără nicio întârziere”, a adăugat şefa Comisiei Europene în discursul său privind starea UE.

Insistenţa guvernului austriac de a bloca intrarea celor două ţări est-europene în Schengen a fost criticată şi de partidul liberal NEOS, aflat în prezent în opoziţie.

Acesta este un apel direct către guvernul federal austriac de a ridica în cele din urmă veto-ul său incalificabil şi antieuropean”, a declarat eurodeputata Claudia Gamon pentru agenţia de presă APA, după încheierea discursului Ursulei von der Leyen în plenul Parlamentului European.

Încarcă mai mult
Load More In Externe
Comments are closed.

Vezi Și

Kremlinul, ofticat de rezultatul alegerilor în Republica Moldova, reacționează: ”Maia Sandu trebuie să demonstreze că, „grupuri criminale„ i-au luat voturile”

Facebook 2 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Kremlinul, ofticat de rezultatul ale…