O nouă dronă rusească a căzut pe un câmp la 15 km de localitatea Plauru, acolo unde a lăsat după explozie, un ”mic” crater. Pare să fie vorba de un aparat de dimensiuni mai mari, deoarece craterul format are o adâncime de 1,70 m. La locul impactului sunt multe fragmente de carbon.
Alte bucăți de drone rusești au fost găsite în vecinătatea localității Plauru din Tulcea. Experții Ministerului Apărării Naționale vor face toate analizele tehnice necesare.
MApN a anunțat, sâmbătă, că în urma unor informații de la autoritățile locale, transmise prin comenduirea garnizoanei Tulcea, cu privire la posibila existență a unor elemente de dronă la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru, militarii care au verificat zona au găsit bucăți de drone.
”În urma executării cercetării în teren, au fost descoperite fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Zona a fost securizată de militari, iar elementele descoperite vor fi ridicate pentru analiză și expertizare tehnică.
Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar, fiind crime de război”, a mai transmis MApN.
Forțele MApN rămân în continuare în alertă și vor continua cercetările în zonele aflate în proximitatea locațiilor unde forțele ruse execută atacuri asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre. De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real.
De această dată este ceva distanță de la Dunăre până la acest câmp, am putea spune că a căzut dincolo de linia României. Localnicii estimează o distanţă de 104 m faţă de Dunăre.
„E posibil ca drona să fi fost lovită de antiaeriana ucraineană, deşi distanţa este destul de mare de această dată.
Dronele despre care se discuta că ar fi implicate în aceste incidente sunt drone grele, au o greutate de 200 kg la o lungime de 4 m şi circulă cu o viteză de peste 150 km / h„, a explicat Tudor Curtifan, redactor şef Defense România.
Nu mai departe de ieri au fost descoperite noi fragmente de dronă ce urmează să fie analizate, iar şeful statului l-a anunţat deja pe Secretarul General al NATO şi despre acest utim eveniment petrecut pe teritoriul ţării noastre.
Cei doi lideri spun că cel puţin până la acest moment nu sunt motive de îngrijorare cu ceea ce se întâmplă la Plauru în judeţul Tulcea.
Primarul comunei Ceatalchioi, Tudor Cernegă, a declarat, că a primit informații de la localnici privind existența unor noi bucăți de dronă în zona Plauru, pe care le-a transmis mai departe prefectului și armatei.
”Armata a făcut verificări și astfel s-au găsit acele segmente de dronă. Mă bucur că s-a dat crezare și informațiilor de la localnici. Colaborarea între autorități și localnici poate face să crească încrederea în armată”, a declarat Tudor Cernegă, primarul comunei Ceatalchioi, de care aparține satul Plauru. Edilul a mai spus că în august, când a declarat că localnicii au semnalat că au căzut bucăți de dronă în zonă în urma unui atac asupra portului ucrainean Ismail, i s-a atras atenția ”că pot băga țara în război”.
”Oamenii știau de mai mult timp că e posibil ca în zonă să cadă drone, că au mai căzut, că au vâjâit deasupra locuințelor, fapt ignorat nejustificat de anumite autorități. Acum, prezența armatei reprezintă ceva în plus pentru siguranța oamenilor”, a mai spus primarul.
La scurt timp, ”președintele” Klaus Iohannis a reacționat și a anunțat că incidentul „este o încălcare absolut inacceptabilă a spațiului aerian suveran al României” și că a vorbit și cu secretarul general al NATO, care și-a exprimat solidaritatea.
Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), pentru a i se transmite protestul faţă de încălcarea spaţiului aerian al Romaniei. Reacția MAE vine după ce, în județul Tulcea, s-au găsit fragmente de dronă.
Potrivit unui comunicat MAE, secretarul de stat Iulian Fota a solicitat ferm părţii ruse să înceteze acţiunile la adresa populaţiei şi a infrastructurii ucrainene, inclusiv a celor care ar ameninţa în orice fel siguranţa şi securitatea cetăţenilor români din regiune.
”Din dispoziţia ministrului afacerilor externe, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost convocat de urgenţă sâmbătă, 9 septembrie, la Ministerul Afacerilor Externe, la nivel de secretar de stat. Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a transmis protestul părţii române faţă de violarea spaţiului aerian al Romaniei urmare identificării pe teritoriul ţării noastre, în proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor fragmente de dronă, similare cu cele utilizate de forţele ruse în cadrul agresiunii împotriva Ucrainei”, a anunţat MAE duminică.
Reacția MAE vine după ce sâmbătă, președintele României, Klaus Iohannis, a transmis că identificarea la granița României cu Ucraina a unor noi fragmente de dronă reprezintă o încălcare absolut inacceptabilă a spațiului aerian suveran al României, stat aliat NATO.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale (MApN), Constantin Spânu, a declarat pentru Europa Liberă, că, cel mai probabil, este vorba de o a altă dronă, având în vedere distanța relativ mare între cele două locuri unde au fost găsite fragmentele.
Constantin Spânu precizează că numai expertiza militară, care durează aproximativ o săptămână, va putea clarifica dacă fragmentele găsite până acum provin de la aceeași dronă sau de la drone diferite.
De cealaltă parte, NATO precizează că nu are indicii că noile fragmente dintr-o dronă rusească găsite sâmbătă, 9 septembrie, lângă localitatea Plauru din județul Tulcea, au fost cauzate de un atac intenționat asupra României, membră a Alianței Nord-Atlantice, a transmis secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.