Ministrul Apărării, în judeţul Tulcea: ”Confirm că în zonă s-au găsit bucăţi care pot fi dintr-o dronă”. Iohannis, dă cu drona de capotă: ”Dacă se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situaţie ar fi complet inadmisibilă”.
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat, miercuri, în timpul unei vizite la Plauru, în judeţul Tulcea, că au fost găsite bucăţi ”care pot fi dintr-o dronă” rusească. Declaraţiile sale vin la o zi după ce preşedintele Klaus Iohannis afirma că nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, că în cazul în care se confirmă că aceste elemente găsite pe teritoriul României provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situaţie ar fi complet inadmisibilă şi o violare gravă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României, stat aliat NATO.
“S-a văzut, într-un interval destul de redus din punct de vedere temporal, au fost o serie de atacuri pe care Rusia le-a făcut împotriva facilităţilor portuare şi a depozitelor ucrainene, motiv pentru care cred că este important să întărim măsurile de vigilenţă. Vom avea mai multe puncte de observaţie, vom avea mai multe patrule. În acelaşi timp, echipamentele pe care le folosim, care din punct de vedere tehnic pot acoperi zona, rămân în continuare funcţionale şi în fază de precauţie şi de atenţie crescută”, a declarat, miercuri, ministrul Apărării, în timpul unei vizite în judeţul Tulcea.
Întrebat dacă în acea zonă au fost găsite bucăţi de aparat, Tîlvăr a răspuns: “În această zonă, pentru că noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuţii în spaţiul public, şi confirm că în această zonă s-au găsit bucăţi care pot fi dintr-o dronă”.
Tîlvăr a anunţat că va merge la Chilia şi la Galaţi.
“O să merg la Chilia, am fost aici la Plauru, sunt însoţit şi de prefectul judeţului, am vorbit şi cu primarul de aici şi apoi am să merg la Galaţi, pentru că şi Galaţiul, care chiar dacă este la o distanţă destul de mare de Reni, cred că este un oraş cu autorităţile căruia trebuie să discutăm din nou pentru a-i asigura de faptul că ne dorim ca în România viaţa să se desfăşoare normal”, a transmis ministrul Apărării.
El a fost întrebat dacă se gândeşte la evacuarea oamenilor din zonă.
“Nu s-a pus problema, pentru că nu sunt elemente care să genereze pericol ca astfel de bucăţi să reprezite o ameninţare”, a mai adăugat Angel Tîlvăr.
Angel Tîlvăr a mai precizat, încercând să dreagă busuiocul declarațiilor, că încă nu se știe când au căzut resturile dronei rusești în zona localităţii Plauru din județul Tulcea, sau dacă au vreo legătură cu atacul la care făceau referire autoritățile ucrainene la începutul săptămânii.
Ministrul Apărării a recunoscut că, el este cel care l-a informat marți pe președintele Klaus Iohannis că nu s-au găsit resturi de drone rusești la noi în țară. Asta în contextul în care Klaus Iohannis a anunțat public marți că „nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România.”
Forțele Navale Române au descoperit ulterior, resturile metalice, marți seara, în jurul orei 18:00, în localitatea Plauru, care se învecinează cu Izmail, în regiunea Odesa, spune Angel Tîlvăr, moment în care s-au început cercetările la fața locului.
„Aseară, în jurul orei șase, am avut indicii că echipele noastre au identificat resturi care pot fi asociate cu echipamente de tip dronă. S-au făcut lucrurile care se fac în mod obișnuit în astfel de cazuri. Echipele, au luat aceste probe pe care le analizează, folosind echipamentele pe care le avem la dispoziție în cadrul facilităților pentru acest lucru din cadrul Ministerului Apărării Naționale
Scopul unor astfel de investigații este tocmai de a aduce precizie unei posibile concluzii. Există și posibilitatea să fie echipament de mult mai multă vreme.”, a spus Ministrul Apărării.
Întrebat cine l-a informat inițial pe Klaus Iohannis că nu s-au găsit resturi, acesta a răspuns:
„Eu i-am furnizat această informație, pentru că la momentul la care am făcut prima comunicare pe această speță, toate datele pe care le-am avut puse la dispoziție de către colegii mei din cadrul Ministerului Apărării Naționale duceau la această concluzie.”
„Informarea mea (n.r. informarea inițială către președinte) s-a bazat pe ce am avut la dispoziție și pe concluziile care mi-au fost prezentate de către cei care au atribuții în MApN. Informarea mea a fost făcută cu bună credință. Nu aveam nimic de câștigat să ofer o informație falsă președintelui”, a spus, Angel Tîlvăr.
„Echipa noastră de la Forțele Navale (a găsit bucățile- n.r.). Informația a fost corectă inițial. Ulterior au apărut elemente care au contrazis informația noastră inițial„, adaugă Angel Tîlvăr.
El spune că l-a informat pe Klaus Iohannis marți seara.
„Eu am oferit toate detaliile pe care le-am avut la acel moment și domnia sa mi-a spus să fac tot ce este legal, corect și eficient ca lucrurile să fie înțelese bine din punct de vedere al situației apărute. (…) Nu-mi este teamă (să piardă funcția de ministru – n.r.), pentru că poziția nu e ocupată prin concurs, iar cei care m-au numit au și dreptul să mă revoce„, conchide Tîlvăr.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la Cincu, că nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România.
”Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă, şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spaţiului nostru naţional. Am verificat absolut tot şi pot să liniştesc populaţia. Nu a existat nimic ce a ajuns în România. Însă da, suntem îngrijoraţi fiindcă aceste atacuri au loc la o distanţă foarte mică de graniţa românească”, a spus preşedintele.
Şeful statului a mai spus că a fost informat de ministrul Apărării privind astfel de atacuri.
”Am avut chiar astăzi atacuri care au fost verificate la 800 de metri de graniţa noastră. Deci foarte, foarte aproape. Suntem însă alerţi, suntem, alerţi şi suntem în cadrul NATO foarte bine apăraţi. Pot să spun ce am mai spus, România beneficiază de garanţii de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din istoria noastră”, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.
„Zona este sigură!”. MApN a retras echipele de căutare de la Plauru și a ridicat bucățile de dronă. Localnicii se gândesc să plece din zonă.
Primarul din localitate declară că se gândește la relocarea celor 15 persoane care locuiesc în apropierea acestei păduri, pentru că, iată, se poate întâmpla oricând o astfel de situație.
”Au fost aici foarte multe echipe de la MApN, foarte mulți polițiști. Practic, toată această zonă a fost încercuită, după ce în această dimineață am avut confirmarea faptului că aici au fost găsite bucăți dintr-un aparat.
Toate aceste bucăți au fost ridicate și în acest moment sunt cercetate într-un laborator de către cei de la MApN, pentru a vedea mai exact dacă este vorba despre o dronă rusească. Ei bine, toate aceste coordonate ne duc exact către locul indicat de către ministrul din Ucraina, exact cum spunea el (e vorba despre ministrul de Externe de la Kiev, care a anunțat în premieră prăbușirea unei drone rusești pe teritoriul românesc, n.r.)
Vorbim despre o zonă cu foarte multă vegetație, foarte aproape de malul Dunării. Acest aparat a căzut, ne spuneau sursele noastre din MApN, însă nu există dovezile unei explozii.
Acolo au fost găsite doar câteva bucăți și se fac cercetări pentru a se stabili dacă, într-adevăr, a fost o explozie în aer, pentru că la sol nu există astfel de dovezi.
Trebuie spus că vor fi suplimentate toate forțele de ordine în această zonă”. Primarul din localitate, care cunoaște foarte bine împrejurimile, spune că va mai merge să caute, pentru că, în opinia sa, mai trebuie făcute cercetări.
Au apărt imagini de la locul unde s-a prăbușit drona a cărei existență a fost negată insistent de oficialii români timp de două zile.
În imaginile filmate se văd copaci rupți, zone de teren arse și chiar resturi metalice.
Asta, în condițiile în care echipele de căutare ale MApN au cercetat zona în cursul zilei de miercuri și au ridicat rămășițele dronei, pentru a stabili dacă aceasta aparținea, într-adevăr Rusiei.