Acasă Externe Ucrainenii susțin ”cu poze”, că drone rusești au lovit teritoriul României, Ministerul român al Apărării, se grăbește să infirme ”categoric”

Ucrainenii susțin ”cu poze”, că drone rusești au lovit teritoriul României, Ministerul român al Apărării, se grăbește să infirme ”categoric”

0
0
157

Dronele rusești care au atacat portul Ismail luni noaptea au atins și teritoriul României”, spune Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina. Ministerul român al Apărării neagă informația.

Potrivit informațiilor Serviciului de Frontieră de Stat al Ucrainei, în timpul unui atac în masă al Rusiei din această seară în zona portului Ismail, «shahedi» rusesc (n.r. drona) a căzut și s-a detonat pe teritoriul României”, a scris Oleg Nikolenko pe Facebook luni dimineață.

Ucraineanul a completat postarea spunând că aceasta este o altă confirmare că ”teroarea rusă cu rachete reprezintă o amenințare uriașă nu numai pentru securitatea Ucrainei, ci și pentru securitatea țărilor vecine, inclusiv a statelor membre NATO”.

Îndemnăm partenerii să accelereze furnizarea către Ucraina a sistemelor suplimentare moderne de apărare antirachetă și antiaeriană, precum și aviației de luptă, ceea ce va consolida protecția infrastructurii Ucrainei și a țărilor învecinate”, a mai scris Oleg Nikolenko.

Într-un comunicat oficial, ”Ministerul Apărării Naționale infirmă în mod categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României”.

Partea română susține că a monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești cu drone, atât în cursul nopții de duminică spre luni, cât și sâmbătă spre duminică, asupra infrastructurii din proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre.

În niciun moment, mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României”, susține Ministerul român al Apărării.

În același timp, MApN spune că ”a luat măsuri de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian și contribuie la consolidarea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, conform planurilor naționale și aliate”.

Ministerul Apărării Naţionale a negat în cunoştinţă de cauză faptul că drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul României, a declarat, luni, într-un interviu acordat Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres, ministrul Angel Tîlvăr.

Ministerul Apărării a negat faptul că drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul naţional şi a făcut-o în cunoştinţă de cauză pentru că (…) suntem prezenţi prin tot ce înseamnă capabilităţi menite să avertizeze şi să monitorizeze situaţia din zonă, motiv pentru care informaţiile pe care noi le dăm sunt sub semnul acurateţei şi al corectitudinii din toate punctele de vedere”, a punctat ministrul Apărării.

În ceea ce priveşte securitatea navigatorilor români care transportă cereale din porturile ucrainene, Angel Tîlvăr a precizat: ”În arhitectura de siguranţă a României avem şi Gardă de Coastă, avem şi Poliţie de Frontieră, deci nu s-a pus problema ca Ministerul Apărării Naţionale să aibă extrateritorial atribuţii în acest sens”.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, citat de Reuters, a spus luni că ţara sa deţine probe fotografice care arată că drone ruseşti au lovit teritoriul României în timpul unui atac asupra infrastructurii dintr-un port ucrainean de la Dunăre.

Constantin Spînu, purtător de cuvânt MApN, despre atacul rus de la graniță: „Suntem conștienți că ne aflăm aproape de o zonă de război„. Constantin Spînu, purtător de cuvânt MApN, a vorbit despre informațiile lansate în mod fals în spațiul public, conform cărora drone rusești ar fi căzut pe teritoriul României.

După ce autoritățile din Ucraina au anunțat că resturile unei drone lansate de ruși au aterizat în România, reprezentanții Ministerului Apărării Naționale au negat informațiile lansate în spațiul public.

Constantin Spînu, purtător de cuvânt MApN, a explicat, că spațiul românesc este atent monitorizat și a asigurat că niciun atac rusesc nu a vizat țara noastră.

Noi am infirmat în mod categoric informațiile apărute în spațiul public, conform cărora ar fi existat drone rusești care ar fi căzut pe teritoriul României.

Această afirmație a Ministerului Apărării Naționale este bazată pe raportările și pe datele concrete pe care le primim de la structurile din teritoriu și din întregul sistem național de apărare.

Ministerul Apărării Naționale a comunicat în repetate rânduri că a întărit măsurile de vigilență în toate dimensiunile spațiului, nu doar terestru, ci și maritim și aerian.

Nu suntem singuri, suntem parte a unui sistem integrat de consolidare a securității. Avem, în România, în jur de 5.000 de militari aliați, care sunt integrați în sistemul colectiv de securitate. Flancul estic este un flanc apărat în mod coordonat„, a spus purtătorul de cuvânt MApN.

Constantin Spînu a mai adăugat că, România este pregătită să gestioneze situația în care o dronă sau o rachetă rusească ar putea să cadă, accidental, pe teritoriul țării noastre.

Suntem conștienți că suntem aproape de o zonă de război. Există riscuri și trebuie să fim pregătiți. Vă asigur că sunt luate măsurile pe care le putem lua în mod gradual și în mod anticipativ, astfel încât să putem face față, la fel cum au făcut față și aliații noștri din Polonia, unei situații.

N-aș dori să discut ipotetic, pentru că nu este poziția și mandatul meu să discut pe scenarii. Dar măsurile de consolidare și de apărare a flancului estic nu sunt măsuri declarative, sunt palpabile și ele pot fi demonstrate„, a mai adăugat Constantin Spînu.

Nu este prima dată când atacurile cu drone rusești sunt în apropierea granițelor României. Pe 24 iulie 2023, mai mulți martori oculari din România au filmat mai multe explozii chiar lângă granița României.

Videoclipurile postate atunci pe rețelele de socializare arătau că dronele ar fi atacat succesiv regiunea Portului Reni, dar și orașul Ismail, situate în apropierea graniței româno-ucrainene.

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, insistă şi susţine că Ucraina are dovezi fotografice în ceea ce privește că drone Shahed au căzut în România, dar omologul său român, Luminiţa Odobescu, spune că teritoriul ţării nu a fost lovit.

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a declarat luni că Kievul are dovezi fotografice care arată că drone ruseşti au lovit teritoriul românesc în timpul unui atac aerian care a avut loc în cursul nopţii asupra portului ucrainean Izmail, însă, aflată la Berlin, omologul său din România, Luminiţa Odobescu, a dezminţit informaţia, aşa cum o făcuse mai devreme şi Ministerul Apărării de la Bucureşti.

Ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, a afirmat în faţa reporterilor, după o conferinţă de presă susţinută la Kiev, că Ucraina are dovezi fotografice care arată că dronele ruseşti au lovit teritoriul românesc în timpul unui atacului aerian de peste noapte.

Cred că, în acest caz particular, ele (autorităţile române – n.r.) studiază acum toate aspectele a ceea ce s-a întâmplat. Nu are rost să negăm că acolo a căzut ceva. Iar noi afirmăm cu autoritate, cu dovezi, că au fost drone Shahed care au zburat acolo. Avem dovezi fotografice că ceva a căzut acolo„, a declarat Kuleba, citat de agenţia Ukrinform.

Ministrul ucrainean de Externe a spus că „există tendinţa de a încerca să nu se escaladeze interpretarea unor evenimente de către parteneri, pentru a nu fi implicaţi într-un conflict direct„. Însă Kuleba a subliniat că pentru Ucraina este absolut clar ce s-a întâmplat în România. „Avem dovezi fotografice. Suntem gata să le împărtăşim, dar concluziile finale vor fi trase de autorităţile române, care vor trebui nu doar să tragă concluzii, ci şi să spună ce vor face cu ele. Este mai uşor să tragi concluzii decât să faci ceva în legătură cu ele. De aceea avem o reacţie atât de prudentă„, a explicat ministrul ucrainean de Externe.

Anterior, purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko, afirmase pe Facebook că una dintre dronele folosite de ruşi în atacul din cursul nopţii asupra portului ucrainean de la Dunăre Izmail ar fi căzut pe teritoriul României. Oficialul a precizat că informaţia a fost furnizată de serviciul de grăniceri al Ucrainei.

Încarcă mai mult
Load More In Externe
Comments are closed.

Vezi Și

Scholz îl îndeamnă pe Putin, la telefon, ”să se pregătească de negocieri cu Ucraina”, Iohannis, ”bilaterală scurtă” cu cancelarul german, pe final de mandat

Facebook 5 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Scholz îl îndeamnă pe Putin, la tele…