Acasă Război MApN, după atacul cu drone rusești de la Izmail și Reni, anunță că a întărit măsurile de vigilenţă și că nu există amenințări la adresa României

MApN, după atacul cu drone rusești de la Izmail și Reni, anunță că a întărit măsurile de vigilenţă și că nu există amenințări la adresa României

0
0
189

Forțele aeriene ucrainene au anunțat că, mai multe drone rusești s-au îndreptat miercuri dimineață spre porturile Izmail și Reni, în apropiere de granița cu România.

Rusia a atacat din nou porturile Reni și Ismail din Ucraina, aflate la granița cu România. Imagini cu atacul aerian, care a avut loc în noaptea de marți spre miercuri, au fost filmate de marinari români aflați la câteva sute de metri distanță. Bubuiturile s-au auzit și în Galați.

Potrivit reprezentanților Căpităniei Galați, s-au auzit bombardamente dinspre Reni între orele 2.00 și 4.00 ale nopții de marți spre miercuri.

De asemenea, un atac cu drone a vizat și portul Ismail, situat mai la sud de Reni. Atacul aerian a fost filmat de pe Dunăre de marinari români aflați la câteva sute de metri distanță.

Potrivit tv8.md, forțele aeriene ucrainene au anunțat miercuri că un grup mare de drone rusești a ajuns la gurile Dunării și s-a îndreptat spre portul Ismail din Ucraina, în apropiere de granița cu România.

Guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, le-a cerut locuitorilor din districtul Ismail, în jurul orei 01.30 noaptea, să se pună la adăpost. Alerta aeriană a fost anulată o oră mai târziu.

Scopul principal este infrastructura portuară și cerealieră din sudul regiunii. Depozitele și hambarele au fost avariate în urma loviturilor inamice asupra unuia dintre porturile Dunării. Incendiile rezultate au fost eliminate rapid de către angajații Urgenței de Stat”, a declarat Oleh Kiper.

Atacul s-a soldat cu avarierea unor silozuri de cereale.

În mai multe postări pe Telegram, forțele aeriene ucrainene au spus că drone de fabricație iraniană operate de forțele rusești au intrat la gura de vărsare a Dunării.

Ministerul Apărării Naționale a condamnat atacurile Rusiei împotriva infrastructurii din porturile ucrainene Ismail și Reni și a menționat că monitorizează în permanență situația.

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că a întărit măsurile de vigilenţă şi monitorizează în permanenţă spaţiul naţional terestru, maritim şi aerian, în cooperare cu structurile NATO, după atacurile cu drone împotriva porturilor Ismail şi Reni. De asemenea, structurile Ministerului Apărării Naţionale care asigură monitorizarea spaţiului aerian nu au identificat ameninţări de natură militară la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României, mai precizează instituţia.

Cu privire la atacurile executate în dimineaţa zilei de 16 august de forţele armate ale Federaţiei Ruse împotriva infrastructurii portuare din porturile ucrainene Ismail şi Reni, Biroul de presă al MApN face următoarele precizări: Ministerul Apărării Naţionale condamnă cu fermitate atacurile executate în mod repetat de forţele armate ale Federaţiei Ruse împotriva zonelor locuite de populaţia civilă şi elementelor din infrastructura critică ale Ucrainei. Războiul de agresiune declanşat de forţele ruse împotriva Ucrainei reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, a transmis ministerul într-un comunicat oficial.

MApN precizează că ”în ceea ce priveşte atacurile cu drone, efectuate în cursul nopţii trecute, împotriva infrastructurii porturilor dunărene Ismail şi Reni, situate în apropierea graniţelor României, structurile Ministerului Apărării Naţionale care asigură monitorizarea spaţiului aerian nu au identificat ameninţări de natură militară la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României”.

Ministerul Apărării Naţionale a întărit măsurile de vigilenţă stabilite conform planurilor naţionale şi aliate şi monitorizează în permanenţă spaţiul naţional terestru, maritim şi aerian, în cooperare cu structurile NATO, acţionând pentru consolidarea apărării pe întregul flanc estic şi descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat”, mai arată comunicatul.

Atacurile aeriene ruseşti asupra sudului Ucrainei au avariat în cursul nopţii silozuri de cereale şi depozite într-unul dintre porturile fluviale de pe Dunăre, o facilitate cheie pentru transportul de cereale, a anunţat miercuri guvernatorul regiunii Odesa.

Anterior, forţele aeriene ucrainene anunţaseră că un grup mare de drone ale armatei ruse a intrat în regiunea gurilor Dunării şi s-a îndreptat spre portul fluvial Izmail, aflat în apropiere de graniţa cu România.

Forţele aeriene ucrainene au declarat că au distrus 13 drone lansate de Rusia deasupra regiunilor Odesa şi Mikolaiv din sud, dar nu a fost imediat clar câte drone a lansat Rusia.

Suntem în ziua 539 a războiului pe scară largă declanșat de Rusia în Ucraina. Rusia a atacat din nou la granița României. Explozii au fost înregistrate în porturile dunărene Reni și Izmail, din Ucraina. Imaginile au fost filmate de pe malul românesc, de la doar câteva sute de metri distanță. Silozuri de cereale şi depozite au fost avariate în urma atacurilor rușilor. De asemenea, Rusia a anunţat că a doborât trei drone ucrainene în regiunea Kaluga.

Rușii au efectuat anterior două atacuri cu drone asupra porturilor Reni și Ismail, devenite cruciale pentru exportul de cereale ucrainene după retragerea Moscovei din Inițiativa privind Marea Neagră.

Primul atac cu drone a avut loc în noaptea de 23 spre 24 iulie 2023 împotriva portului Reni, situat la aproximativ 25 de kilometri de Galați. Potrivit directorului Capitaniei Zonale Galați, Vlăduț Brânză, după momentul exploziilor din portul Reni, șase nave românești au solicitat permisiunea de a traversa Dunărea pe malul românesc. Vapoarele nu au suferit avarii.

Un al doilea atac a avut loc în noaptea de 1 spre 2 august împotriva portului Ismail, soldându-se cu avarierea unor silozuri și clădiri administrative. Portul Ismail este situat vizavi de cătunul românesc Plauru, județul Tulcea.

Încarcă mai mult
Load More In Război
Comments are closed.

Vezi Și

Sistemul de rachete antiaeriene Patriot în valoare de 1 miliard de euro, pe care România l-a donat Kievului, a ajuns după 4 luni, în Ucraina

Facebook 1 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Sistemul de rachete antiaeriene Patr…