Acasă Economie Bumerang, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș: ”Alimentele de bază urmează să se ieftinească, iar unele s-ar putea scumpi, după ce TVA ar creşte”

Bumerang, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș: ”Alimentele de bază urmează să se ieftinească, iar unele s-ar putea scumpi, după ce TVA ar creşte”

0
0
408

Unele alimente se pot scumpi, după creşterea TVA. Anunţul făcut de Marcel Boloş. Alimentele de bază urmează să se ieftinească, iar unele alimente s-ar putea scumpi, după ce TVA ar creşte, a anunţat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

În timp ce alimentele de bază urmează să se ieftinească, altele s-ar putea scumpi, după ce TVA ar creşte, a anunţat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Potrivit acestuia, pentru anumite alimente, TVA-ul va crește de la 9% la 19%.

Totul se întâmplă în contextul în care Guvernul încă nu s-a hotărât dacă va face un acord sau ordonanță de urgență pentru plafonarea adaosului comercial la retailer pentru ieftinirea alimentelor de bază.

E o măsură care trebuie discutată în coaliție și la nivelul Guvernului României (creşterea TVA pentru anumite alimente de la 9% la 19%). Ce pot să vă spun cu certitudine este că în momentul de față pentru sectorul agroalimentar, avem această cotă redusă de TVA de 9% pentru toate produsele agroalimentare, că avem 9% aplicat orizontal pentru toate produsele alimentare, iar noi discutăm de acest pachet de alimente de bază.

Restul de produse alimentare ar urma să intre pe cota standard de TVA (19% – n.r.) și care s-ar aplica pentru toți consumatorii și pentru întreaga populație„, a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Interzicerea cumulului pensie-salariu și eliminarea pensiilor parlamentarilor, impact bugetar semnificativ, spune ministrul Finanțelor.

Marcel-Ioan Boloș a susținut astăzi și o declarație în care a vorbit despre rectificarea bugetară, interzicerea cumulului pensie-salariu și eliminarea pensiilor speciale.

Avem de acolo economii de cheltuieli importante și orice pas pe care îl facem pentru această gestionare eficientă a fondurilor și eliminarea risipei este foarte importantă pentru problema gestionării deficitului bugetar. Ne așteptăm să avem un impact semnificativ din implementarea acestei legi, să vedem forma în care ea va fi aprobată, de la reforma privind pensiile speciale, la eliminarea acestui cumul între salariu și pensie.

Vom continua cu alte măsuri care țin de utilizarea eficientă a banilor statului și de gestionarea corespunzătoare a resurselor limitate pe care le avem și o să avem și pe această componentă de cheltuieli, o continuare a vechilor măsuri pentru ca să putem să închidem cu bine anul acesta, anul fiscal, care trebuie să aibă măsurile luate din timp„, a spus Marcel Boloș.

Acesta a fost întrebat ce economii se vor face referitor la pensiile speciale ale parlamentarilor.

Acum, vă dați seama că dacă se elimină pensiile parlamentarilor, impactul bugetar pe care îl așteptăm și de acolo, să fie unul destul de semnificativ. Aici totul depinde cum va ieși această lege. Nu am făcut un calcul exact, urmează ca această săptămână să fie dedicată analizei pe partea de cheltuieli și vom comunica impactul bugetar al acestor măsuri. Cu cât avem mai multe măsuri de acest fel, cu atât putem gestiona mai bine problema alocărilor din banii statului și utilizării banilor statului„, a spus Marcel Boloș.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat, luni, că renunţarea facilităților fiscale la anumite categorii profesionale este obligatorie.

Oficialul a abordat subiectul renunţării la facilităţi fiscale în cazul anumitor categorii (construcţii, IT), aşa cum s-a angajat România în PNRR.

„Restructurarea facilităților fiscale este obligatorie. Noi suntem acum în situația în care facilitățile fiscale le-am cam amestecat cu politicile sociale.

Noi suntem susținătorii investițiilor și a stimulării prin sistemul de facilități fiscale a investițiilor aduse de mediul privat.

Din acest punct de vedere, trebuie să schimbăm această paradigmă și să trecem spre acest mod de a acorda facilitățile fiscale pentru investiții pe care le atrage mediul privat.

Vă spun drept că noi, așa cum am precizat, avem un amestec de facilități fiscale cu politici sociale.

Sigur, politica socială se poate face prin intermediul programelor pe care Guvernul le are și din acest punct de vedere nu cred că ar trebui să le amestecăm atât de mult încât să generăm impactul de 75 de miliarde de lei”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Încarcă mai mult
Load More In Economie
Comments are closed.

Vezi Și

Iohannis intenționează să-și plaseze consiliera, aia cu numărătoarea pe legea pensiilor, în coasta BNR, ”liberala” Roberta Anastase, ”propunerea” PNL

Facebook 154 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Iohannis intenționează să-și plase…