Guvernul Ciolacu, ”acord voluntar” cu magazinele pentru ieftinirea unor alimente pentru trei luni. Există un acord voluntar cu magazinele pentru reducerea preţului la unele alimente.
Acordul de ieftinire a unor alimente există între guvern şi retaileri.
Acordul este făcut pentru trei luni, iar dacă planul va funcţiona, înţelegerea va fi prelungită.
Dacă acordul privind scăderea preţurilor se va vedea că nu merge, adică nu prea sunt reduceri de preţ, atunci surse guvernamentale spun că se va veni cu o ordonanţă de urgenţă.
Se pare că Guvernul Ciolacu nu renunță la planul de scădere a prețurilor la alimentele de bază.
Laptele, pâinea, carnea sau fructele sunt câteva dintre produsele al căror preț ar putea să fie plafonat.
În replică, secialiștii avertizează că o astfel de măsură ar putea avea efecte negative.
Între timp, după primele consultări avute cu premierul Marcel Ciolacu, retailerii spun că alimentele de bază se vor ieftini, însă nu se știe când și cu cât.
Cele două variante puse pe masă au fost: limitarea adaosului comercial pe tot lanțul, de la producător la raft, sau suspendarea pe termen limitat a taxelor impuse de marii retaileri, care intră în componența prețurilor.
Adaosul comercial pus de magazine la alimentele de bază nu va putea depăși 70% este, potrivit surselor noastre, pragul care ar urma să fie impus de Guvern prin ordonanță de urgență.
Surse guvernamentale au precizat că, se va stabili un plafon maxim pentru adaosul comercial pe care ar putea să îl pună procesatorii. Acesta va fi de 45% va fi, de asemenea, un prag maxim și pentru adaosul pe care ar putea să-l stabilească magazinele.
Acesta ar putea să fie de 70% potrivit discuțiilor care au loc la nivelul Guvernului. Știm că vor fi scutiți de aceste restricții producătorii. Asta în condițiile în care, inițial, noul premier, Marcel Ciolacu, anunța că toată această limitare adaosului comercial se va face pe tot lanțul.
Se pregătește o Ordonanță de Urgență. Aceasta a fost solicitarea pe care au avut-o atât producătorii, cât și procesatorii. Spun surse guvernamentale că vin această solicitare în contextul în care aceștia s-au temut că că va fi doar un acord voluntar. Atunci, în magazinele retailerii ar putea să introducă taxe și practic să anuleze această reducere a prețului,
Guvernul înclină să dea un act normativ, cel mai probabil o ordonanță. Mâine va fi încă o întâlnire cu cei care reprezintă marile lanțuri de magazine.Va avea loc această întâlnire, de această dată la Ministerul Agriculturii. Luni vor cei din Guvern ca ordonanța să fie gata și săptămâna viitoare, joi să ajungă pe masa Guvernului să fie adoptată.
Potrivit economiștilor există posibilitatea ca odată ce această ordonanță intră în vigoare, să vedem că produsele de bază care sunt vizate de limitarea adaosului comercial vor dispărea de pe rafturi.
Au atras atenția asupra acestui aspect chiar și anul trecut, în februarie, când s-a mai discutat încă o dată despre această măsură și spuneau la acea vreme chiar și liderii coaliției de guvernare că nu este o măsură potrivită și că riscăm să vedem o penurie a acestor alimente de bază, care sunt vizate de măsura reducerii adaosului comercial.
Trebuie să spunem însă că executivul ia în calcul și o perioadă, am putea să o numim o perioadă de tranziție. Asta pentru că, potrivit informațiilor noastre, ordonanța care urmează să fie adoptată va da o perioadă de 30 de zile din momentul adoptării, timp în care pot fi refăcute contractele, astfel încât să fie prevăzute acolo noile prețuri.
Marcel Ciolacu: ”Am primit deja răspunsul marilor lanţuri de magazine privind reducerea preţurilor la alimentele de bază, urmează să finalizăm un acord. E vorba de pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume şi fructe proaspete”.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, în deschiderea şedinţei Executivului, că a primit deja răspunsul marilor lanţuri de magazine la propunerea Guvernului privind reducerea preţurilor la alimentele de bază şi urmează să finalizeze un acord. Şeful Executivului a arătat că este vorba de pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume şi fructe proaspete şi a dat asigurări că va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români.
”Aş vrea să încep cu o veste bună, am primit deja răspunsul marilor lanţuri de magazine, la propunerea noastră privind schema de reducerea a preţurilor la alimentele de bază şi vă pot spune că retail-erii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate. Avem, astfel, toate condiţiile pentru ca în perioada următoare să finalizăm un acord sau un act normativ şi aş dori să le mulţumesc pentru promptitudine şi pentru această abordare”, a spus premierul Ciolacu.
El a arătat că asta înseamnă o scădere garantată a preţului la unele produse de bază din gama celor indispensabile populaţiei.
”Aici ne referim la pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume şi fructe proaspete”, a mai explicat prim-ministrul.
”Vreau să subliniez foarte clar, va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români. Cred că românii merită din plin un asemenea gest sub forma unui efort comun al statului şi al mediului privat”, a dat asigurări Marcel Ciolacu.