Acasă Politic UDMR ar fi acceptat oferta premierului desemnat, Marcel Ciolacu, dar între timp, PNL s-a răzgândit şi nu mai cedează Ministerul Mediului

UDMR ar fi acceptat oferta premierului desemnat, Marcel Ciolacu, dar între timp, PNL s-a răzgândit şi nu mai cedează Ministerul Mediului

0
0
479

UDMR a fost de acord cu oferta lui Marcel Ciolacu, dar PNL nu mai cedează Ministerul Mediului. UDMR ar fi acceptat oferta premierului desemnat Marcel Ciolacu, dar PNL s-a răzgândit şi nu cedează Ministerul Mediului.

Consultările cu partidele parlamentare, pentru desemnarea premierului, convocate de președintele Klaus Iohanis la Cotroceni, s-au încheiat.

PNL nu acceptă oferta lui Marcel Ciolacu să schimbe Ministerul Mediului cu Ministerul Sănătăţii.

Urmare discuțiilor cu liderii PNL şi PSD, UDMR a primit oferta să rămână în Guvernul lui Marcel Ciolacu, cu Ministerul Energiei și Ministerul Mediului și funcția de vicepremier pentru Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a plecat de la Palatul Victoria şi a convocat o ședință cu cei din UDMR. În urma acestei ședințe, cei din UDMR au decis să accepte această ultimă ofertă, deci să rămână în Guvern și să accepte Ministerul Mediului pentru Tanczos Barna și cu Ministerul Energiei, cel mai probabil pentru Zoltan Nagy, iar funcția de vicepremier pentru Kelemen Hunor sau Cseke Attila.

Între timp, Nicolae Ciucă și-a sunat colegii din Partidul Național Liberal şi i-a informat pe aceștia de ultima ofertă pe care liderul PSD și liderul PNL i-au făcut-o lui Kelemen Hunor.

Tot pentru a va echilibra lista cu miniștrii, cei din Partidul Național Liberal l-au sunat pe Nicolae Ciucă şi au transmis că ei nu mai sunt dispuși să cedeze Ministerul Mediului la UDMR.

Dacă ar accepta această ofertă în schimb PNL ar urma să ia un minister de la Partidul Social Democrat pentru a fi egalitate la numărul de portofoliu în Executiv.

Potrivit surselor politice, ar fi vorba de Ministerul Sănătăţii.

Acum Marcel Ciolacu aşteaptă un vot de la PNL pentru a ceda Ministerul Mediului la UDMR.

Amintim că premierul desemnat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a oferit duminică celor de la UDMR ministerul Energiei şi ministerul Fondurilor Europene, însă oferta sa a fost refuzată de Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.

Noi am spus, trebuie să respectăm protocolul. Trebuie să fie un mesaj ca dacă au semnat o hârtie, își vor respecta cuvântul dat. Asta a fost principiul de la care am plecat.

Nu avem nici un motiv ca sa spunem că nu suntem în stare să guvernăm. Colegii mei mi-au dat mandat să se respecte acordul.

Putem rămâne cu Dezvoltarea și cu Mediul sau ceva similar. Oferta cu MIPE și Energia a existat de miercuri. Ministerele propuse nu sunt acceptabile. Rezultatele cu care ne-am aplecat asupra guvernării sunt argumentele mele de forță.

Domnul Ciolacu mi-a spus că decizia este să mergem noi cu Ministerul Energiei și cu Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, ceea ce nu putem accepta. Sigur, nu ne-am ridicat de la masă, suntem la masă, în acest moment există un acord de coaliție și până când președintele Iohannis nu îl desemnează prim-ministru pe domnul Ciolacu, acest acord rămâne în vigoare.

Atunci va deveni responsabilitatea lui să îi cheme la discuții în ce format vrea și să decidă cum merge mai departe.

Există în acest moment o majoritate solidă. Nu a plecat nimeni din coaliție și nu a venit nimeni în coaliție. O majoritate există și fără noi“, a spus Kelemen Hunor.

Am fost astazi in plenul Senatului si am votat noul presedinte. Noia am facut declaratii foarte clare privind dezideratele noastre si felul la care ne raportam in a face politica in Romania. Am spus foarte clare ca credem in predictibilitate.”

În 2020 ne-am asumat o guvernare de 4 ani in sprijinul predictibilitatii. Ministrii nostri au fost performanti deci nu exista niciun motiv pentru a le retrage sustinerea.

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a declarat marţi, la Senat, că o decizie privind rămânerea UDMR în Guvern va fi luată probabil nu mai târziu de această seară şi a precizat că Marcel Ciolacu şi-a exprimat disponibilitatea, după nominalizare, să mai aibă încă o discuţie cu partenerii din UDMR.”

PNL a avut două ipoteze de lucru. Prima , am respectat şi ne-am dorit să respectăm protocolul. Cea de a doua, în care acest protocol nu va putea fi respectat şi va fi negociată o nouă formulă de guvernare. Până în momentul de faţă, sigur, există câte o variantă din aceste două ipoteze”, a spus preşedintele PNL:

El a precizat că, din discuţiile pe care le-a avut cu Marcel Ciolacu a reieşit că vor mai avea discuţii cu UDMR.

Până în momentul în care se va lua o decizie, probabil nu mai târziu de această seară, Marcel Ciolacu şi-a exprimat disponibilitatea, după nominalizare, să mai aibă încă o discuţie cu partenerii din UDMR”, a mai spus preşedintele PNL.

Încarcă mai mult
Load More In Politic
Comments are closed.

Vezi Și

În scandalul ”blatului” PSD-AUR, Simion nu dezminte ce a spus Becali, ”coincidență”, Tudose întâlnire în august cu Hrebenciuc, la un restaurant

Facebook 78 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email În scandalul ”blatului” PSD-AUR, Ge…