Acasă Declarații Iohannis: ”Să nu ne relaxăm, să nu ne bulucim, să ne spălăm pe mâini și să purtăm mască”

Iohannis: ”Să nu ne relaxăm, să nu ne bulucim, să ne spălăm pe mâini și să purtăm mască”

0
0
1,272

A ieșit din nou președintele Klaus Iohannis ca să se mai vadă puțin la televizor, ca să nu îl uite lumea, că mare lucru nu ne-a zis, nimic din ce n-am mai auzit până acum. Dacă am rezuma, ar suna cam așa: să umblăm cu mâinile întinse astfel încât să nu ne bulucim unul în altul ca proștii, în timp ce totuși ne bulucim să nu ne relaxăm și după ce ne bulucim neralaxați, să ne spălăm pe mâini ”obligatoriu”, masca pe mufă ”obligatoriu” (dar nu precum Ludovic Orban).

A ținut neapărat să îl contrazică pe ministrul sănătății Nelu Tătaru, care ieri ne spunea că ieșitul din localitate se va face doar cu ”declarație verbală”, nici vorbă de așa ceva, ieșitul din localitate se va face cu declarație scrisă, bine justificată, foarte coerent și consecvent acest guvern!

A mai cerut să zorească Parlamentul să îi voteze proiectul de lege, dacă se putea ieri, acolo când doar ieri îl depunea guvernul PNL spre ”dezbatere” în Parlament, pentru că mai devreme nu au fost capabili să o facă!

Și a mai spus că spălatul mâini va deveni obligatoriu! Cum? Păi până acum nu a fost! Cum facem cu verificatul? Instalăm camere web instalate la fiecare chiuvetă, cu ID personal și cip de verificare!

Din păcate, epidemia e încă între noi. Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropiem foarte rapid de numărul de 1.000 de victime ale acestri epidemii. În continuare, avem în fiecare zi sute de cazuri noi. Totuși, se apropie data de 15 mai, când vom intra într-o altă formă de organizare: starea de alertă. Foarte mulți se întâmplă ce se schimbă înainte și după 15 mai.

În primul rând, aș menționa ce devine obligatoriu după 15 mai. Devine obligatoriu portul măștii când mergem la cumpărături, când mergem cu metroul. În interior, masca e obligatorie. Este obligatorie păstrarea unei distanțe. Distanța obligatorie este de 1,5 metri. Igiena mâinilor devine obligatorie și e foarte importantă. Trebuie să ne spălăm pe mâini cât se poate de des și de fiecare dată când venim de la magazin.

Ce se redeschide? Nu este cazul să ne relaxăm, dar anumite activități trebuie reluate. Se redeschide parțial comerțul. Se pot deschide magazinele care au acces din exterior, direct din stradă. Se redeschid saloanele de îngrijire personală și se redeschid muzeele. Recomandăm autorităților locale să redeschidă parcurile.

La ce se renunță? Se renunță la obligația de a sta acasă și se renunță la obligația unei declarații atunci când ne deplasăm în interiorul localității. Putem să ne deplasăm în interiorul localității fără să avem nevoie de declarație. Totuși, în interesul nostru și al celor pe care dorim să-i protejăm, nu trebuie să exagerăm. Trebuie să renunțăm la deplasările care nu sunt obligatorii. Se poate merge în afara localității pentru muncile agricole, pentru sporturile individuale. Totuși, când ieșim din localitate, e nevoie de o declarație. Mai puțin în zonele metropolitane. Dacă mergeți din București într-un oraș din provincie, aveți nevoie de o declarație scrisă!

O temă pe care o consider importantă vizează bisericile. Serviciile religioase cu credincioși vor fi reluate în condiții speciale. Serviciile se pot relua în exterior, în afara biserici. Cu mască, cei care vin la biserică vor respecta măsurile de distanțare. În următoarele faze, aceste condiții vor fi rediscutate”.

A rămas o categorie pe care aș menționa-o. Avem două situații. Profesioniștii își pot relua cantonamentele în condiții speciale de igienă și verificări medicale. Competițiile sportive, în această primă etapă, NU vor începe. Pentru sportivii amatori, e posibil să-și reia activitatea doar acolo unde se face sport individual. Pentru amatori, repet, e posibil să-și reia activitatea la sporturi individuale și doar în aer liber. Dacă se folosește o bază sportivă, accesul nu e permis.

În final, mă adresez Parlamentului, care are în lucru o lege care reglementează activitățile și felul în care se gestionează starea de alertă. E nevoie urgentă de această lege și solicit parlamentarilor să decidă pe această lege cu maximă celeritate!”, a declarat Klaus Iohannis.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații
Comments are closed.

Vezi Și

Ostașul lui Iohannis, Nicolae Ciucă, a demisionat de la șefia PNL: ”Dragi români, vă mulțumesc pentru încredere, demisionez din funcția de președinte al PNL”

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Ostașul lui Iohannis a demisionat de l…