Acasă Declarații Ciucă, optimismul și Memorandumul: ”Astăzi, aprobăm această decizie şi sunt convins că dascălii noştri vor înţelege și se vor întoarce la catedră”

Ciucă, optimismul și Memorandumul: ”Astăzi, aprobăm această decizie şi sunt convins că dascălii noştri vor înţelege și se vor întoarce la catedră”

0
0
300

Guvernul a aproba, în şedinţa de joi, un memorandum având ca temă adoptarea unor principii generale în vederea îmbunătăţirii statutului personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic din sistemul naţional de învăţământ şi valorizarea carierei didactice.

Nicolae Ciucă: ”Astăzi aprobăm această decizie de politici publice, acest Memorandum şi sunt convins că odată ce va fi publicat în Monitorul Oficial dascălii noştri vor înţelege seriozitatea angajamentului şi vor lua decizia de a reveni la catedră.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi în deschiderea şedinţei de Guvern, despre greva din educaţie, că va fi aprobată această decizie de politici publice, acest memorandum şi este convins că odată ce va fi publicat în Monitorul Oficial dascălii noştri vor înţelege seriozitatea angajamentului nostru şi vor lua decizia de a reveni la catedră. Premierul a arătat că ”a înţeles această suspiciune care de-a lungul timpului s-a acumulat şi este îndreptăţită”, dar ”în momentul de faţă au avut un partener cât se poate de onest şi cât se poate de angajat în a rezolva aceste probleme”.

Cu toţii susţinem procesul de transformare şi modernizare a educaţiei pentru că este singira modalitate prin care putem să asigurăm viitorul copiilor noştri şi viitorul acestei ţări. Astăzi aprobăm această decizie de politici publice, acest memorandum şi sunt convins că odată ce va fi publicat în Monitorul Oficial dascălii noştri vor înţelege seriozitatea angajamentului nostru şi vor lua decizia de a reveni la catedră”, a spus premierul în şedinţa Executivului.

Nicolae Ciucă a arătat că prin proiectul România educată şi pachetul legilor educaţiei au căutat să dea încredere că educaţia şi sănătatea sunt priorităţi pentru coaliţia de guvernare şi în cadrul programului de guvernare.

Tot ceea ce am discutat şi ne-am asumat în întâlnirile cu liderii de sindicat a fost concretizat într-o serie de documente, care au reglementat atît solicitările salariale cât şi cele care vizează investiţiile în educaţie, în îmbunătăţirea condiţiilor cât şi în tot ceea ce înseamnă procesul tehnic de derulare a educaţiei”, a spus premierul, amintind de Ordonanţa adoptată în şedinţa de guvern de săptămâna trecută. Premierul a arătat că ”a înţeles această suspiciune care de-a lungul timpului s-a acumulat şi este îndreptăţită”, dar ”în momentul de faţă au avut un partener cât se poate de onest şi cât se poate de angajat în a rezolva aceste probleme”.

Împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor, pentru că am vrut să punem laolaltă atât executivul cât şi legislativul, împreună cu miniştrii de linie, am adoptat aceste măsuri şi vom continua să susţinem şi să vorbim despre ele şi să le materializăm în aceste documente pe care le-au solicitat reprezentanţii personalului din educaţie. De aceea, astăzi, tocmai pentru a oferi garanţii suplimentare faţă de concretizarea măsurilor pe care le-am adoptat, vom aproba un memorandum în cadrul unei declaraţii pe care o vom aproba în Guvern şi publica în Monitorul Oficial exact cu elementele de referinţă legate de prevederile salariale pentru debutanţii din educaţie, în grila de salarizare specifică noii legi a salarizării şi celelalte măsuri care au fost prevăzute în Memorandum în ceea ce priveşte investiţiile în infrastructura de învăţământ”, a spus premierul.

Nicolae Ciucă a menţionat că sunt ”asumări politice”.

Am stabilit de asemenea cu domnul Marcel Ciolacu să ne asumăm împreună, ca lideri ai celor două partide, PNL şi PSD, să semnăm un angajament politic tocmai pentru a oferi acele garanţii prin care în final să determinăm educatorii, profesorii, învăţătorii, toţi cei care lucrează în învăţământ, să reia procesul de învăţământ, pentru că aici nu este vorba doar de relaţia dintre membrii sindicatelor şi guvern ci este vorba despre impactul şi consecinţele acestor decizii asupra a milioane de copii, părinţi şi cel mai important, asupra a sute de mii de copii care urmează să susţină e Evaluarea naţională şi Bacalaureatul. Toate aceste chestiuni sunt convins că dascălii noştri le înţeleg şi înţeleg de asemenea apelul la încredere şi raţiune pe care îl fac de la masa Guvernului pentru a înceta această grevă şi a putea să finalizăm anul de învăţământ”, a mai spus şeful Executivului.

Premierul a reiterat că ”educaţia şi sănătatea sunt priorităţi ale actualei coaliţii de guvernare şi priorităţi în programul de guvernare”.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a cerut Ministerului Educaţiei şi Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale promovarea la nivelul Guvernului a unui Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educaţie prin noua Lege a salarizării, în urma discuţiei telefonice purtate cu reprezentanţii sindicatelor din sistemul de învăţământ.

Executivul a anunţat miercuri că Memorandumul va fi adoptat în şedinţa Executivului din 8 martie şi va fi publicat în Monitorul Oficial al României, pentru a consolida garanţiile guvernamentale privind prioritizarea Educaţiei în viitoarea grilă de salarizare.

Nicolae Ciucă: ”Fac apel la încredere și rațiune pentru a înceta greva din Educație și pentru a putea să finalizăm anul de învâțământ.”

Premierul Nicolae Ciucă a făcut joi, în debutul ședinței de guvern, un apel la profesori să renunțe la grevă. Ciucă spune că Guvernul și-a îndeplinit angajamentele luate la negocierile cu sindicatele din Educație și consideră că profesorii ”au avut un partener onest” la aceste discuții.

În demerusurile care au fost asumate politic, atât prin România Educată cât și prin pachetul de legi ale educației am căutat să dăm încredere că educația și sănătatea sunt priorități pentru Coaliție. Tot ceea ce am discutat și ne-am asumat în întâlnirile cu liderii de sindicat a fost concretizat într-o serie de documente, atât solicitările salariale cât și în ceea ce privește investițiile în educație și în tot ceea ce înseamnă întregul proces tehnic de derulare a educației”, a declarat Ciucă.

Prim-ministrul României spune că îi înțelege pe profesori care nu mai au încredere în cuvântul liderilor politici, însă îi asigură pe aceștia că actuala Coaliție își va respecta cuvântul.

Am elaborat OUG în ședința anterioară. Am convenit că există solicitări care trebuie să dea încredere tuturor celor care lucrează în educație. Am înțeles și această suspiciune care în timp s-a acumulat și e îndreptățită. Dar, în momentul de față, au avut un partener onest și implicat pentru a rezolva aceste probeleme. Împreună cu președintele CDEP, cu miniștrii de linie, am adoptat aceste măsuri și le vom materializa în aceste documente pe care le-au solicitat reprezentanții sindicatelor din Educație.

Astăzi vom aproba un memorandum în cadrul unei declarații pe care o vom aproba în Guvernul și o vom publica în Monitorul Oficial. Sunt elementele de referință din grila de salarizare și desigur celelalte măsuri care au fost prevăzute pentru infrastructura din instituțiile de învățământ.

Am stabilit cu domnul Marcel Ciolacu să ne asumăm împreună să semnăm un angajament politic tocmai să oferim acele garanții prin care în final să determinăm educatorii, profesorii să reia procesul de învățământ, să finalizeze anul școlar”, a spus premierul.

Aici este vorba de impactul și consecințele acestor decizii asupra a milioane de copii, asupra a milioane de părinți. Toate aceste chestiuni sunt convins că dascălii noștri le înțeleg și înțelg apelul la încredere și rațiune pe care îl fac de la masa Guvernului pentru a înceta această grevă și pentru a putea să finalizăm anul de învâțământ, concretizând tot ceea ce am stabilit în documente oficiale care sunt absolut angajante pentru guvernul României”, a mai declarat acesta, în debutul ședinței de guvern.

Suspiciunile sunt îndreptățite, dar au avut un partener onest în a rezolva aceste probleme. Astăzi vom aproba un memorandum exact cu elementele de referință legate de prevederile salariale pentru debutanții din educație în grila specifică noii legi a salarizării și celelalte măsuri privind investițiile în infrastructura din învățământ.

Tot ceea ce am discutat şi ne-am asumat în întâlnirile cu liderii de sindicat a fost concretizat într-o serie de documente, care au reglementat atât solicitările salariale cât şi pe cele care vizează investiţiile în educaţie, în îmbunătăţirea condiţiilor cât şi în tot ceea ce înseamnă procesul tehnic de derulare a educaţiei.

Am stabilit de asemenea cu domnul Marcel Ciolacu să ne asumăm împreună, ca lideri ai celor două partide, PNL şi PSD, să semnăm un angajament politic tocmai pentru a oferi acele garanţii prin care în final să determinăm educatorii, profesorii, învăţătorii, toţi cei care lucrează în învăţământ, să reia procesul de învăţământ, pentru că aici nu este vorba doar de relaţia dintre membrii sindicatelor şi guvern ci este vorba despre impactul şi consecinţele acestor decizii asupra a milioane de copii, părinţi şi cel mai important, asupra a sute de mii de copii care urmează să susţină e Evaluarea naţională şi Bacalaureatul. Toate aceste chestiuni sunt convins că dascălii noştri le înţeleg şi înţeleg de asemenea apelul la încredere şi raţiune pe care îl fac de la masa Guvernului pentru a înceta această grevă şi a putea să finalizăm anul de învăţământ”, a spus premierul în ședința de Guvern.

Aprobăm memorandumul și sunt convins că odată ce va fi publicat în Monitorul Oficial dascălii vor înțelege seriozitatea angajamentului și vor lua decizia de a reveni la catedră”, a mai spus premierul.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații
Comments are closed.

Vezi Și

După ce a dat mâna cu Ciucă ostașul și a fost ignorat de Iohannis, Ciolacu, la ceremonia de Ziua Armatei: ”România nu va fi atrasă în niciun război”

Facebook 2 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După ce a dat mâna cu Ciucă ostașul …