Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat din nou vineri, ce salarii vor fi majorate în Educaţie, pentru că nu este vorba de profesori, iar cât îi priveşte pe aceştia, pare să nu existe un punct comun în momentul de faţă între ei şi guvern.
„Este vorba de 63.000 de oameni din Educație, cu majorarea de sume duse până la finalul aplicării legii, adică până la grila din 2022. Concret înseamnă 300 de milioane în total, pentru până la sfârșitul anului.
Nu am calculat separat pentru personalul nedidactic. Noi am făcut impactul bugetar împreună cu Ministerul de Finanțe pe toată grila. Colegii noștri de la Educație sigur ne pot spune suma„, a spus Marius Budăi, vineri.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat vineri că Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență prin care salariile pentru funcțiile comune din administrație se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022.
Este vorba despre majorarea salariilor cu circa 10% pentru personalul nedidactic din Educaţie, ceea ce înseamnă fochiști, femei de serviciu, paznici care vor avea o creștere a netului cu 150 lei.
Însă, promisiunile privind acele vouchere de 2.500 lei în două tranșe pentru profesori, acea ordonanță nu a fost adoptată. Mai mult, ultima cerinţă a profesorilor este o majorare a tuturor salariilor lor cu 25%.
Marius Budăi, despre majorările cerute de profesori: ”Nu se poate da OUG de pe o zi pe alta.”
„Ceea ce s-a discutat deja se lucrează și eu cred că ştiţi care este mersul legislativ. (…) Se lucrează la documente între Ministerul Educației și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, nu s-a întrerupt nimic.
Se lucrează la această ordonanță și mergem mai departe„, a spus Budăi, susţinând că nu poate da o OUG de pe o zi pe alta.
În acest timp, intrăm în a doua săptămână de grevă în educație, deja se amână și înscrierea în clasa pregătitoare şi s-a amânat și evaluarea la clasa a VI-a.
„Nu e o ordonanță care să fie scrisă la Ministerul Muncii. Se lucrează între Ministerul Educației și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și cu siguranță colegii vă vor anunța în cel mai scurt timp statusul (…).
Astăzi am venit cu această ordonanță de urgență pentru aplicarea legii 153 pe anexa numărul 8 la final de 2022.
Tot astăzi au început colegii mei Ligia Deca și cu Marcel Boloș să lucreze pe documentul ce conține prevederi privitoare la acele măsuri pe care le-am trecut în calendarul discutat cu sindicatele și propus către sindicate„, a mai spus ministrul Muncii.
Întrebat dacă se poate realiza solicitarea profesorilor de majorare a salariilor cu 25%, Budăi a replicat: „înțeleg curiozitatea și nevoia de a informa, dar vreau să vă spun un lucru: n-o să fac o negociere și n-o să arunc niciun fel de alte oferte la televizor.
Nu tratăm educația ca la piață: mai pune tu, mai dau eu și vedem unde am ajuns. Le discutăm în cadrul unor negocieri oneste între parteneri (…).
Am explicat liderilor de sindicat, explic și acum: dumnealor sunt cu grila de salarizare la nivel de 2022.
Condiționalitățile din PNRR și faptul că legea salarizării este la reformă în PNRR ne pun în situația ca de acum până la 1 ianuarie, când vrem să intre în vigoare noua lege a salarizării, să nu putem opera modificări asupra anexelor legii, adică să ieșim de peste nivelul de 2022.
Noi am dat majorări în 2022, știți foarte bine, și acum, la început de an, care au adus cadrele didactice la nivelul din 2022, însă pe această perioadă, dacă am face acest lucru, se pune în pericol atragerea fondurilor din PNRR și atunci ne-am propus aceste măsuri pe care le-am discutat, suntem în dialog, este dialogul nostru cu dumnealor.
Asta este situația acum. Nu putem face intervenții la legea salarizării acolo unde nivelul din 2022 este deja acolo.
Eu rămân în aceeași notă, îi consider extrem de importanți pe dascălii noștri și n-o să fac nicio negociere în spaţiul public. Pot să spun doar atât, că suntem dispuși să ne întâlnim de ori câte este ori este nevoie și să discutăm„, a încheiat ministrul Muncii, Marius Budăi.
Ministrul Muncii Marius Budai a declarat, vineri seara, că în prezent prioritara pentru Coalitie este rezolvarea crizelor si abia apoi vor fi reluate discutiile despre rotativa. El a subliniat, in context, ca guvernantii sunt gata sa poarte discutii cu sindicatele din Educatie „in orice zi si la orice ora” pentru a debloca aceasta situatie care afecteaza 3 milioane de elevi si copii de gradinita. Referitor la salariile dascalilor, Budai a spus ca profesorii se afla in prezent „la grila de salarizare din 2022”. Ministrul Muncii a vorbit si despre slaraiile primarilor, mentionand ca acestea nu se vor majora.
„Informatii pe surse eu nu am comentat niciodat si nu voi incepe nici acum sa o fac. Vorbim insa despre o situatie extrem de delicata pe care trebuie sa o rezolvam pana la rocada, de asta si decizia presededintelui Marce Ciolacu a fost sa oprimi orice negociere si orice discutii pe functii pentru ca sunt alte lucruri mult mai importante.
Din cauza acestor situatii, a fost decizia presedintelui Ciolacu si am sustinut-o personal si public (…). Cele 3 milioane de copii si dascalii sunt mult mai importanti decat orice discutie.
Sunt dispus sa ne intalnim in orice zi (cu sindicatele din Educatie – n.r.), in orice ora pentru a rezolva aceasta situatie.
Din respect pentru dascali nu o sa incerc sa facem negocieri al TV. Disuctiile (despre rotativa – n.r.) trebuie sa se poarte in continuare intr-un cadru oficial, la Guvern, la sindicate. Ele trebuie sa continue la orice ora din zi si din noapte. Asta e prioritatea noastra si nimic altceva„, a transmis Budai.
Referitor la salariile primarilor, Marius Budai a spus ca acestea nu vor crește.
„E vorba de o anexa. Anexa 8. sunt prevazute functiile comune, nu poti extrage o categorie de acolo si sa majorezi. A fost o majorare pe intreaga grila. e vorba de un procent de 8,-9%. Urmeaza ca OUG sa intre in vigoare si vom avea date noi„, a arata ministrul social-democrat al Muncii.
Cat priveste situatia dascalilor care se afla in greva generala din 22 mai, Budai a tinut sa faca urmatoarea mentiune: „Este cu totul alta situatie. Dascalii sunt la nivelul de salarizare din grija din 2022. Nu e vorba de a avea sau nu fonduri. Legea salarizarii e jalon in PNRR (…). Intre ziua de azi si momentul in care intra noua lege a salarizarii intra in vigoare nu putem face modificari care sa modifice grila de salarizare. Putem doar face unele modificari tranzitorii„.
Reforma pensiilor speciale, in linie dreapta?
„Exista un calendar etapizat. Am reusit sa avem o discutie constructica cu Comisia Europeana privind ce avem de facut. Amendamentul este gata, probabil ca liderii Coalitiei in acest weekend vor lua o decizie si luni o vom face publica. Un calendar etapizat, asa cum se intampla in sistemul public de pensii. Cred ca luni vom avea decizia finala. Categoric vorbim de aprobarea imediat urmatoare.
Pensiile primarilor nu sunt inca intrate in plata. Au fost discutii si in privinta acestor aspecte. Se vor vedea in discutii urmatoare. La fel si ale parlamentarilor. Aceste legi nu vor fi incluse in PNRR„, a mai spus Marius Budai.
In ce stadiu se afla reforma pensiilor militare?
Privind pensiile militrilor si cum se aplica reformele, ministrul a spus ca si in acest caz vorbimd espre un proces etapizat.
„Trebuie sa avem responsabilitate atunci cand vorbim de un act normativ. Sa nu bulversam sistemele. Cred ca luni se vor vedea si acele calendare„, a explicat Budai.
Guvernul a anunţat prin purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru că ”nu suntem la piaţă, nici la mall”, după ce a fost întrebat de ce vine Guvernul cu aceeaşi ofertă pentru profesori ca aceea din această dimineaţă şi cât mai este dispus Executivul să mai aibă dialog cu sindicatele din învăţământ.
”Aici nu suntem la piaţă şi ca atare nu operăm cu oferte. Nici măcar la mall. Guvernul României prezintă măsurile pe care le poate lua având o susţinere financiară verificată, asigurată, consistentă, relevantă. Aş putea să fac trimitere şi la alte măsuri, din alte registre de măsuri pe care acest guvern şi le-a asumat în perioade foarte complicate şi care au fost discutate sau interpretate (…)”, a declarat Cărbunaru.
Cărbunaru a adăugat că nu poate crede că Guvernul poate jigni sistemul educaţional din România. ”Nu aş putea să cred că acest Guvern poate jigni sistemul educaţional dn România alocând 8 miliarde de lei în plus, în bugetul sistemului educaţional. N-aş putea să cred şi n-aş putea să spun că Guvernul României jigneşte sistemul educaţional elaborând pentru prima dată pentru învăţământul preuniversitar şi universitar (…) Nu aş putea să spun că acest guvern care urmează să implementeze, ceea ce de fapt a început, dar mă refer acum strict la partea de educaţie, cheltuirea a 3,6 miliarde de euro până în 2029 pentru dotarea şcolilor, pentru ridicarea din ruine a unor şcoli care acum sunt îngropate în moloz, pentru dotarea de laboratoare (…) Este adevărat, aşteptările celor care astăzi lucrează în sistemul educaţional şi care şi noi ca cetăţeni avem aşteptări, dar acum mă raportez la ce aşteaptă ei să primească, sunt foarte mari. Iar aceste aşteptări sunt legitime, aşa cum legitime sunt aşteptările tuturor cetăţenilor din această ţară, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat, să trăiască mai bine în aceast ţară. Şi se fac eforturi în acest sens (…)”, a mai precizat Cărbunaru.
Liderii de sindicate au anunţat, joi seară, după noi negocieri cu Guvernul, că au înaintat solicitările lor, constând în majorarea veniturilor tuturor angajaţilor din educaţie cu 25% şi ca salariul unui dascăl debutant să fie la nivelul celui mediu brut pe ţară. „Sunt liberi să-şi facă calculele necesare”, susţin sindicaliştii, referindu-se la guvernanţi.
Majorare de 25% pentru profesori, două prime pentru personalul nedidactic
Guvernul a decis mărirea veniturilor personalului nedidactic în medie cu 9%, precum şi acordarea a două prime de câte 500 de lei, în lunile iunie şi octombrie, măsura vizând 55.000 de angajaţi, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. El a adăugat că pentru profesori şi personalul didactic auxiliar sunt prevăzute prime de 1.000 de lei în luna iunie, respectiv 1.500 de lei în luna octombrie. Cărbunaru a prezentat noi drepturi pe care Legile Educaţiei, care vor intra în vigoare de la 1 septembrie, le vor aduce pentru angajaţii din învăţământul preuniversitar şi universitar.
”În urma discuţiilor, Guvernul a prezentat tot setul de măsuri pregătit pentru a veni în sprijinul celor care lucrează în sistemul de educaţie, pentru a face posibilă cât mai curând reîntoarcerea în clase, atât pentru cei care predau, cât şi pentru elevi. După acest dialog, care s-a purtat între reprezentanţii Executivului şi cei ai sindicatelor din educaţie, rezultatul acestor discuţii a fost analizat de către liderii coaliţiei de guvernare, iar la finalul acestor discuţii sunt în măsură să vă prezint câteva date. În primul rând, decizia coaliţiei de guvernare care va fi implementată chiar mâine în şedinţa de Guvern de dimineaţă vizează închiderea ridicării la nivel maxim pentru veniturile din educaţie, prin mărirea veniturilor celor care se regăsesc ca personal nedidactic în aşa-numita anexa 8 a Legii salarizării, o măsură care vizează 55.000 de oameni care lucrează în acest sector cu o medie a creşterii veniturilor cu 9%. Acestor venituri li se vor adăuga două prime consecutive, una în iunie şi alta în octombrie, de câte 500 de lei fiecare. De asemenea, aceste prime fiind oferite tuturor celor 55.000 de oameni care lucrează în categoria personalului nedidactic”, a declarat, joi seară, Dan Cărbunaru, în cadrul unor declaraţii de presă, în ziua în care mii d eprofesori au ieşit în stradă.
Potrivit acestuia, pentru alte 220.000 de oameni care lucrează în sistemul educaţional – personalul didactic şi personalul didactic auxiliar, în luna iunie va fi oferită o primă pentru cariera didactică de 1.000 de lei, care va fi urmată în luna octombrie de o primă de 1.500 de lei.
”Discuţiile iniţiale, care s-au purtat în cursul săptămânii trecute cu reprezentaţii sindicatelor, vizau majorarea veniturilor personalului nedidactic din anexa 8, la care se adăuga nevoia evidentă de a trata cu prioritate situaţia debutanţilor din sistemul educaţional, unde s-a discutat iniţial de această formă de stimulare de premiere, atât pentru dumnealor, cât şi pentru cei care predau în zone defavorizate, cu un stimul în valoare de 1.000 de lei. Iată că am ajuns la extinderea acestor formule care vor purta această formă de premiere pentru întreg personalul didactic, 220.000 de oameni care vor primi în total 2.500 de lei, desigur, în paralel continuând demersul pe care Guvernul îl face, tot ce ţine de noua grilă de salarizare (…) Urmează ca noile majorări, aşteptate de cei din sistemul educaţional, să intre în cadrul noii legi a salarizării care va avea în regim de urgenţă, devansat faţă de termenul fixat în PNRR, decembrie a.c., în 15 iulie urmând a fi prezentat public şi lansat în dezbatere şi în analiză pentru a găsi cele mai bune formule astfel încât cei care lucrează în educaţie să îşi regăsească statutul (…)”, a explicat el.