Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL a vorbit, luni, despre agenda şedinţei conducerii PNL, care va avea loc marţi, cu principale discuții legate de rotativa guvernamentală.
Purtătorul de cuvânt al PNL a mai afirmat că în momentul de faţă negocierile nu au început, însă după şedinţele conducerilor de marţi atât premierul Ciucă cât şi liderii celorlalte două partide vor avea mandat din partea partidelor pentru a demara aceste discuţii.
Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, chestionat dacă liberalii i-au cerut să rămână vicepremier în viitorul Cabinet Ciolacu, după rocada guvernamentală, că nu a fost discutat încă subiectul şi a reamintit că Biroul Politic Naţional al PNL se va întruni, marţi, unde va fi votat cu ce mandat va intra partidul în negocierile din coaliţie.
”Mâine avem BPN. Sunt ipoteze care vor fi puse în dezbatere la nivelul Biroului Politic şi, în funcţie de votul şi acordul BPN, vom lua o decizie cu ce mandat vom intra în negocieri”, a declarat Nicolae Ciucă, întrebat luni, înaintea participării la evenimentul dedicat aniversării a 30 de ani de la înfiinţarea Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, dacă va fi modificat protocolul coaliţiei de guvernare.
Chestionat dacă PNL i-a cerut să rămână vicepremier, după rocada guvernamentală, Ciucă a răspuns: ”Nu am discutat deocamdată. Dacă mâine este BPN”.
Referitor la UDMR şi dacă va rămâne cu trei portofolii în viitorul Executiv, liderul liberalilor a replicat scurt: ”Discutăm mâine”.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe a declarat luni că sunt mai mulţi lideri PNL, preşedinţi de organizaţii, primari şi chiar preşedinţi de Consilii Judeţene care i-au cerut premierului Nicolae Ciucă să rămână în Guvern ca vicepremier, aceştia considerând că ar fi în acest fel un garant de facto al continuităţii, stabilităţii, echilibrului şi de ce nu, a echităţii în actul de guvernare şi că pentru partid, o astfel de poziţie a liderului PNL poate fi un avantaj.
”În Biroul Politic Naţional de mâine se va stabili mandatul cu care premierul va merge la negocierile din interiorul alianţei. În ceea ce priveşte viitoarea poziţie, nu există niciun secret că sunt mai mulţi lideri PNL, preşedinţi de organizaţii, primari şi chiar preşedinţi de Consilii Judeţene care i-au cerut premierului Ciucă să rămână în Guvern ca vicepremier. Foarte mulţi dintre aceştia consideră că domnia sa ar fi în acest fel un garant de facto al continuităţii, stabilităţii, echilibrului şi de ce nu, a echităţii în actul de guvernare”, a declarat Ionuţ Stroe pentru News.ro, despre agenda şedinţei conducerii PNL de marţi.
Stroe a menţionat că ”pentru partid, poate fi un avantaj prezenţa lui Nicolae Ciucă ca vicepremier în noul Executiv.
”Decizia aparţine premierului Ciucă, pentru că numai domnia sa poate evalua dinamica din coaliţie, de până acum şi locul din care ar putea lua deciziile cele mai bune pentru România şi evident şi pentru PNL”, a completat Ionuţ Stroe.
Purtătorul de cuvânt al PNL a mai afirmat că în momentul de faţă negocierile nu au început, însă după şedinţele conducerilor de marţi atât premierul Ciucă cât şi liderii celorlalte două partide vor avea mandat din partea partidelor pentru a demara aceste discuţii.
Conducerile PNL şi PSD au fost convocate în şedinţă, marţi, înainte de rocada premierilor de la sfârşitul acestei luni. Se discută strategia privind protocolul coaliţiei dar şi cine vor fi titularii portofoliilor, în noul Executiv condus de liderul PSD Marcel Ciolacu.
Înainte de şedinţa de marţi, liberalii se vor reuni şi într-o şedinţă informală, luni seara, la Vila Lac 1, pentru a pune la punct deciziile privind rotativa guvernamentală.
Conducerile PNL şi PSD au fost convocate în şedinţă, marţi, înainte de rocada premierilor de la sfârşitul acestei luni. Se discută strategia privind protocolul coaliţiei dar şi cine vor fi titularii portofoliilor, în noul Executiv condus de liderul PSD Marcel Ciolacu. Înainte de şedinţa de marţi, liberalii se vor reuni şi într-o şedinţă informală, luni seara, la Vila Lac 1, pentru a pune la punct deciziile privind rotativa guvernamentală.
Biroul Politic Naţional al Partidului Naţional Liberal se va reuni, marţi, începând cu ora 11:00, în sala grupului PNL din Camera Deputaţilor. Anterior, liderii conducerii vor discuta la Vila Lac, luni seara, despre negocierile cu PSD privind rocada guvernamentală.
Şi Consiliul Politic Naţional al Partidului Social Democrat se reuneşte marţi, de la ora 11.00, la Palatul Parlamentului, la sala grupului PSD ”Regele Mihai I”.
Principala decizie pe care trebuie să o ia cele două partide este respectarea sau nu a protocolului semnat la constituirea coaliţeii de guvernare, în urmă cu un an şi jumătate sau deschiderea negocierilor pentru un nou aranjament în Executiv, în condiţiile în care atât PSD cât şi PNL şi-ar dori păsgtrarea unor portofolii, precum Transporturile şi Investiţiile şi Proiectele Europene.
Conducerile PNL şi PSD vor discuta şi despre titularii portofoliilor, în noul Guvern condus de Marcel Ciolacu. În cazul PNL, conducerea va analiza şi ce rol va avea premierul Nicolae Ciucă, preşedinte al formaţiunii, după ce va renunţa la funcţie, scenariile vehiculate vizând atât postul de vicepremier, precum şi un portifoliu din ministerele de forţă. O altă variantă este să meargă preşedinte al Senatului.
Liderul PSD Marcel Ciolacu anunţa, joi, că o să existe o rotaţie de prim-miniştri, dar o să fie una lină şi aşezată, el arătând că a ajuns la o concluzie cu premierul Nicolae Ciucă, să încerce să creioneze viitorul guvern în funcţie de persoane, nu de posturi.
La rândul lui, Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a arătat, că susţine reducerea numărului de ministere în viitorul Guvern Ciolacu, prin includerea ministerului Turismului în cel al Economiei şi prin comasarea ministerului Familiei, condus de colega sa de partid Gabriela Firea, într-un minister pentru Familie, Tineret şi Sport.
UDMR, prin vocea preşedintelui Kelemen Hunor, a anunţat că nu intenţionează să iasă de la guvernare şi că rotativa guvernamentală nu priveşte UDMR iar acordul este semnat doar de PNL şi PSD.