Acasă Politic Contre și ironii în coaliție la Congresul UDMR, ”triumviratul” Ciucă, Ciolacu, Hunor, fiecare pe limba lui: ”Rotația premierilor e ca o bătaie bună la cârciumă”

Contre și ironii în coaliție la Congresul UDMR, ”triumviratul” Ciucă, Ciolacu, Hunor, fiecare pe limba lui: ”Rotația premierilor e ca o bătaie bună la cârciumă”

0
0
490

Contre și ironii în coaliție la Congresul UDMR, ”triumviratul” Ciucă, Ciolacu, Hunor, fiecare pe limba lui: ”Rotația premierilor e ca o bătaie bună la cârciumă”.

Preşedintele în exerciţiu al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri, la deschiderea Conferinţei Aleşilor Locali ai UDMR, că Uniunea îşi doreşte să rămână la guvernare, pentru că e o ”muncă” pe care şi-a asumat-o pentru patru ani, dar că rămâne de văzut ”ce se va întâmpla după ce vom avea noul premier”, în timp ce UDMR va ţine ”cu dinţii de poziţiile” pe care le deţine.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, că formaţiunea doreşte să rămână la guvernare, pentru că şi-a asumat o muncă pentru patru ani, în momentul intrării în coaliţie. Liderul UDMR a reiterat ideea că rotativa guvernamentală nu implică UDMR. ”E ca şi o bătaie bună la cârciumă”, a transmis Kelemen Hunor.

În deschiderea Conferinţei, Kelemen Hunor a spus că de la sfârşitul anului 2020 Uniunea şi-a asumat rolul guvernamental şi ”a formulat că guvernarea are rost” în cazul în care se va putea guverna „pentru comunitate”.

În 2020, am început guvernarea într-o situaţie încărcată de probleme, am fost mai mult sau mai puţin pregătiţi, în miezul pandemiei am preluat guvernarea, într-o perioadă în care stingerea incendiului părea să fie singura lucrare cu care ne putem ocupa în guvern. Doar ca să stingem incendiul în guvern nu ne asumam rol de guvernare, motiv pentru care pe lângă această stingere de incendii am avut în vizor şi dezvoltarea, construcţia, construcţia am vizat-o pe domenii, unde rezultatele erau spectaculoase. Şi, bineînţeles, am reuşit să dobândim câteva poziţii pe care am reuşit să le menţinem şi am dovedit, pe de o parte comunităţii noastre, pe de altă parte ţării şi românilor inclusiv, că politicienii şi miniştrii UDMR sunt în stare să îşi vadă de treabă şi să lanseze programe care sunt benefice pentru fiecare cetăţean. Continuăm această muncă, munca care continuă şi în ziua de astăzi, dorim să continuăm această muncă, toată lumea trebuie să ştie, doar că în politică întotdeauna apar momente neaşteptate chiar şi dacă eşti pregătit. S-ar putea ca situaţia respectivă să nu fie întocmai cum ţi-ai imaginat-o tu”, a afirmat liderul UDMR.

El a vorbit despre schimbarea premierului, spunând că deşi nu este parte din înţelegere, UDMR vrea să rămână la guvernare.

Undeva la sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie se va numi un nou premier, pe noi nu ne atinge acest lucru pentru că noi nu avem candidat la această funcţie şi decizia de a schimba premierul s-a născut în momentul în care partidele (PSD şi PNL n.red.) au propus acest lucru, noi nu am putut avea candidat, motiv pentru care nu facem parte din acest acord, ceea ce înseamnă că nu ne băgăm. E ca o bătaie bună la cârciumă, dacă stai acolo şi nu ai nicio treabă, atunci cel mai bine este să nu fii în situaţie, nu vrem să ne complicăm, dar nu pot să vă promit că totuşi reuşim să rămânem pe dinafară. Noi vrem să rămânem la guvernare, munca ne-am asumat-o pe timp de patru ani, timp de patru ani avem intenţia, până la sfârşitul ciclului, să facem ceea ce trebuie să facem, cu bună-ştiinţă, cu mare atenţie şi cu putere de muncă, dar vom vedea ce se va întâmpla după ce vom avea noul premier, noi ţinem cu dinţii de poziţiile pe care le avem”, a mai spus liderul UDMR.

Reprezentanţii Uniunii Democrate Maghiare din România se reunesc în congres, vineri şi sâmbătă, la Timişoara.

Actualul lider al formaţiunii, vicepremierul Kelemen Hunor, candidează pentru un nou mandat pe patru ani de preşedinte al UDMR.

Reuniunea UDMR a debutat, la ora 13:00, cu Conferinţa Aleşilor Locali ai Uniunii Democrate Maghiare din România.

Lucrările Congresului UDMR sunt programate să înceapă la ora 16:00, iar în deschiderea reuniunii vor vorbi şi premierul Nicolae Ciucă, preşedinte al PNL, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul social-democraţilor, Marcel Ciolacu.

Kelemen Hunor: ”Am început guvernarea într-o situaţie încărcată de probleme. Am fost mai mult sau mai puţin pregătiţi în miezul pandemiei. Se va numi un nou premier. Noi vrem să rămânem la guvernare / Rotativa e ca o bătaie bună la cârciumă.”

Kelemen Hunor a declarat, vineri, în cadrul Conferinţei Aleşilor Locali ai UDMR, organizată înaintea Congresului, că actuala coaliţie a început guvernarea într-o perioadă încărcată de probleme.

În 2020, am început guvernarea într-o situaţie încărcată de probleme. Am fost mai mult sau mai puţin pregătiţi în miezul pandemiei. Am preluat guvernarea într-o perioadă în care stingerea incendiului părea să fie singura lucrare cu care ne putem ocupa în guvern”, a afirmat Kelemen Hunor.

Acesta afirmă că a avut în vizor, însă, şi dezvoltarea, construcţia.

Dorim să continuăm această muncă. Toată lumea trebuie să ştie doar că în politică întotdeauna pot să apară momente neaşteptate. Chiar şi dacă eşti pregătit, s-ar putea ca situaţia respectivă să nu fie întocmai cum ţi-ai imagina”, a mai afirmat liderul UDMR.

Acesta s-a referit la rotativa guvernamentală.

”Se va numi un nou premier. Pe noi nu ne atinge acest lucru, pentru că noi nu avem candidat la această funcţie şi decizia de a schimba premierul s-a născut în momentul în care partidele au propus acest lucru. Noi nu am putut avea candidat, motiv pentru care nu facem parte din acest acord, ceea ce înseamnă că nu ne băgăm. E ca şi o bătaie bună la cârciumă. Dacă stai acolo şi n-ai nicio treabă, atunci cel mai bine este să nu fii în situaţie. Nu vrem să ne complicăm, dar nu pot să vă promit că totuşi reuşim să rămânem pe dinafară. Noi vrem să rămânem la guvernare”, a mai declarat Kelemen Hunor.

Acesta a afirmat că UDMR şi-a asumat un mandat de 4 ani.

”Munca ne-am asumat-o pe timp de 4 ani, timp de 4 ani avem intenţia până la sfârşitul ciclului să facem ceea ce trebuie să facem cu bună ştiinţă, cu mare atenţie şi cu putere de muncă, dar vom vedea ce se va întâmpla după ce vom avea un nou premier. Noi ţinem cu dinţii de poziţiile pe care le avem”, a mai afirmat liderul UDMR.

Marcel Ciolacu, la Congresul UDMR: ”Bine v-am găsit la guvernare, presupun că nu aveţi alte planuri / Data trecută am fost invitat la Mureş şi după ce am rezolvat problema cu Ardealul am venit să rezolv şi problema cu Banatul, dacă sunteţi interesaţi”.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu, a făcut mai multe glume, vineri, la Congresul UDMR, el afirmând că la congresul trecut a fost invitat la Mureş şi după ce a rezolvat problema cu Ardealul a venit să rezolve şi problema cu Banatul, dacă sunt interesaţi. El a spus că decizia sa şi a lui Nicolae Ciucă ca în această coaliţie să fie şi UDMR dar şi minorităţile, a fost o decizie corectă. Ciolacu a mai glumit afirmând că din patru în patru ani făceau alegeri ca să afle cum PSD sau PNL guvernează cu UDMR. ”Uitaţi, ghinion, PSD şi PNL s-au unit, acum trebuie să ne rugaţi”, a spus Ciolacu, în aplauzele sălii.

Nu ştiu cum reuşeşte domul preşedinte Kelemen Hunor întotdeauna să îi iasă toate. A reuşit şi de această dată să vă lămurească, să nu aibă contracandidat şi a reuşit atât preşedintele PSD, cât şi preşedintele PNL, să fie astăzi aici. Nu s-a întâmplat nici la PSD, nici la PNL, să fim toţi trei”, a spus Ciolacu în discurs.

El s-a referit şi la organizarea Congresului UDMR la Timişoara. ”Data trecută am fost invitat la Mureş şi după ce am rezolvat problema cu Ardealul am venit să rezolv şi problema cu Banatul, dacă sunteţi interesaţi”, a glumit liderul PSD, în aplauzele sălii.

Marcel Ciolacu a continuat: ”Bine v-am găsit la guvernare, presupun că nu aveţi alte planuri, că am văzut, în ultimul timp se discută foarte mult de ieşirea, neieşirea UDMR de la guvernare şi eu vreau să fiu astăzi foarte clar. Cred că decizia mea şi domnului prim-ministru şi preşedinte PNL, ca în această coaliţie să fie şi UDMR dar şi minorităţile, toate minorităţile reprezentate în Parlamentul României, a fost o decizie corectă”, a spus Ciolacu, arătând că într-unul dintre momentele cele mai dificile, cu experienţe nefericite, au procedat cu toţii matur şi cum este mai bine pentru ţara noastră.

Este normal să fie discuţii între noi, este normal ca între noi să ne susţinem sau să nu ne susţinem anumite proiecte dar acest lucru face parte din politică şi chiar dacă veţi auzi diverse breaking news-uri, cu dispute între noi, mai nou şi înregistrări între noi, să ştiţi că suntem trei oameni serioşi, trei oameni care iubim România, care înţelegem ce avem de făcut în acest moment şi înţelegem şi costurile pentru reformele pe care trebuie să le facem, costurile electorale, ale PSD, ale PNL în primul rând. Şi cred că numai împreună, printr-un parteneriat corect şi respectând cu toţii ţara în caree trăim, România, putem să depăşim şi să încercăm să ne ridicăm la nivelul aşteptării românilor”, a mai spus Ciolacu.

Liderul PSD a spus că vrea să vorbească despre stoparea risipei de la stat. ”Este un lucru pe care ni l-am asumat toţi trei, un lucru nu neapărat că există un anumit deficit sau pentru că trebuie să terminăm cu această ciumă numită pensii speciale în România şi vă spun că atât eu cât şi colegii mei am trecut printr-o ciumă şi ne-am vindecat, cred că este momentul să vindecăm anumite răni în societate şi să intrăm într-o echitate socială”, a arătat el.

Ciolacu a spus că nu o fac pentru că PSD vrea impozitare progresivă, nici din solidaritate cum vrea Kelemen Hunor sau pentru menţinerea cotei unice cum vrea preşedintele Nicolae Ciucă.

Facem aceste lucruru pentru că s-a ajuns prea departe, sunt nişte lucruri mici pe care le-am acceptat timp de 30 de ani, şi suntem şi noi vinovaţi, e adevărat, nu în egală măsură la fel de vinovat ca domnul Cîţu de exemplu, dar cu toţii trebuie să înţelegem că nu mai suportă românii. Nu mai suportă nedreptate, să accepte inflaţia, scumpirile iar noi cu această fortă a colaiţiei să nu găsim soluţii”, a afirmat Ciolacu.

Liderul PSD a mai spus că din patru în patru ani făceau alegeri ca să afle cum PSD sau PNL guvernează cu UDMR. ”Uitaţi, ghinion, PSD şi PNL s-au unit, acum trebuie să ne rugaţi”, a spus Ciolacu.

Ciolacu a mai spus că ”această coaliţie a fost corectă şi încearcă să repare lucruri pentru că acum a venit nota de plată, după pandemie, criza energetică”.

Această coaliţie încearcă să plătească notele de plată din ultimii 30 de ani şi toate greşelile făcute pentru că nu se mai poate. România are nevoie de reforme şi reformele costă”, a afirmat el.

Marcel Ciolacu a declarat că este unul din susţinătorii ministrului Cseke Attila, ”un om cu o poziţie echilibrată şi care a chibzuit banul public astfel încât să avem alocări pentru toată România, finanţări record pentru investiţii în toate judeţele şi care a adus echilibru şi între cele două mari partide, PSD şi PNL”.

El a infirmat că această coaliţie va da oameni afară. ”Oameni buni, ne trebuie un aparat bugetar mai suplu, asta nu înseamnă că noi am venit acum şi vor da oameni afară, asta înseamnă că în administraţiile locale, centrală, trebuie să rămînă oamenii buni, care înţeleg ce rol au în acele administraţii şi pe cine reprezintă. Trebuie făcut acest lucru, şi aşa este prea târziu. Trebuie să ne aşezăm toţi trei la masă şi să găsim cele mai bune soluţii şi să vorbim despre secretarii de stat, trebuie să înţelegem că ăsta este rolul nostru, nu putem în continuare doar să cerem de la români. Este un moment istoric, pe care ni l-am asumat şi trebuie să facem faţă acestor provocări”, a precizat Ciolacu.

Premierul și liderul PNL, Nicolae Ciucă, a explicat că UDMR trebuie să rămână la guvernare și după rotativa guvernamentală. Ciucă a precizat că scopul principal este asigurarea continuității pentru a oferi stabilitate politică României.

Mai în glumă mai în serios discutăm despre o serie întreagă de evenimente care urmează să se întâmple, respectiv rotativa, putem să constatăm că la dumneavoastră (Kelemen Hunor n.r.) lucrurile sunt așezate, deci nu aveți probleme cu rotativa.

Înainte de a fi avut tangențe cu politica am auzit că la nivelul UDMR sunt lideri profesioniști, care știu ce au de făcut. După un an și jumătate ca premier pot să confirm că sunt oameni profesioniști, oameni foarte serioși. Indiferent de discuțiile pe care le-am avut, la UDMR am găsit echilibru și profesionalism.

În momentul în care se va produce această rocadă este nevoie de continuitate, este nevoie de același efort pentru a-i convinge pe cetățenii români că putem să împlinim așteptările oamenilor de la noi.”, a spus Nicolae Ciucă.

Încarcă mai mult
Load More In Politic
Comments are closed.

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 144 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electo…